De gezondste koelkast

8 Sep

Wie kent het niet? Goeie voornemens, maar als je de koelkast opentrekt ligt er nog een restje taart/pizza/tiramisu en voor je het weet is het verdwenen. Onderzoek bewijst het ook keer op keer: uit het oog is uit het hart en door de goeie dingen in je (koel)kast te hebben liggen eet je stukken gezonder.

De Canadese psychologe Janet Polivy van de Universiteit van Toronto heeft onderzoek gedaan naar de beste koelkastindeling en hieronder staat het resultaat:

wholeliving.com

  • Op ooghoogte: gezonde snacks. Gesneden rauwe groenten, snackfruit zoals bessen en fruit wat je zo uit de hand kan eten.
  • Daaronder: eiwitrijke snacks: noten (die blijven gekoeld langer houdbaar) en andere eiwitbronnen zoals yoghurt, kwark, soyaproducten en cottage cheese.
  • Daarnaast: mager broodbeleg zoals 20+/30+kaas, magere vleeswaren (denk ook eens aan rauwe ham, filet americain en gerookte kip) en bijvoorbeeld in plakjes gesneden restjes kip of varkenshaas van de avond ervoor. Ook goed: zuivelspreads zoals Philadelphia of vegetarisch broodbeleg zoals vega ‘smeerleverworst’.
  • Daaronder: gewelde bonen en quinoa, in een keer voor meerdere dagen geweld zodat je ze makkelijk in je eten kan verwerken.
  • Daarnaast: kannen met water met een smaakmaker er in, in plaats van frisdrank (bewaar dat eventueel in de garage of in een andere koelkast, waar je bijvoorbeeld ook bier en wijn in kunt bewaren). Ook vers vruchtensap (drinken aangelengd met 1 deel water op elk deel vruchtensap) en karnemelk kan hier staan.
  • Daarnaast: kliekjes van de vorige avond die je deze avond wil eten, vlees of vis (eventueel in marinade) voor het avondeten.
  • In de lades: veel verschillende soorten groenten en fruit. Variatie in kleur is goed! Leg als je twee lades hebt fruit en groente in twee verschillende lades, omdat sommig fruit een stof afscheidt die het rijpingsproces versnelt.
  • In de deur: jams, sauzen (best zelfgemaakt) en bak- en braadproducten.
  • In de vriezer: bevroren fruit (voor smoothies), brood, mager vlees en omega-3-rijke vis (zalm, makreel, tonijn, et cetera).

Ik zal gelijk maar bekennen dat mijn koelkast hier nog niet bepaald bij in de buurt komt, maar dit is weer eens een goeie motivatie om strikter in te kopen! Alleen huisgenoot H. is erg gesteld op Mona-toetjes, pizza en B&J’s in de vriezer. Maar te strikt worden is ook niet gezond, toch? 😉

Laat je even een berichtje achter?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s