Analyseer je loopstijl

9 Sep

Vandaag start ik de singelloop in Enschede en ik hoop op een Persoonlijk Record op de acht kilometer te lopen. Superspannend!

Daarom vandaag een stukje voor iedereen die ook graag wil hardlopen, maar vaak na een paar trainingen alweer met blessures kampt.

De grootste oorzaak van blessures bij hardlopers is een verkeerde pas. Je hebt natuurlijk natuurtalenten die als vanzelf zo’n sterke en stabiele pas hebben dat ze marathons lopen zonder ooit last van kuiten/knieen/heupen te hebben, maar de meesten van ons zijn niet van die geluksvogels. Ik niet in elk geval.

Over het algemeen is de manier waarop je je voeten plaatst bepalend voor hoe ‘soepel’ je loopt. De meest voorkomende voetproblemen zijn onderpronatie en overpronatie. Bij onderpronatie landt je te veel op de buitenkant van je voet (komt vaak voor bij lopers met een hoge wreef), terwijl je bij overpronatie juist te veel op de binnenkant van je voet landt en afrolt (komt vaak voor bij lopers met plattere voeten). Dat klinkt allemaal superingewikkeld, maar de betere hardloopwinkels hebben tegenwoordig een loopbaantje met een camera waarmee je op video terug kan zien hoe je loopt. En meestal krijg je dan een veel te dure, maar wel heel goeie schoen aangeboden die je helpt het probleem te compenseren.

Ik loop nu zelf twee jaar op schoenen ter compensatie van mijn overpronatie en wat een verschil is dat! Ik loop zo veel makkelijker nu, met minder pijntjes en andere klachten. Eerder gaf ik altijd op als ik weer een kilometer of vijf kon lopen, omdat ik dan weer last van ’t een of ’t ander kreeg, maar nu train ik met plezier voor de halve marathon.

Hieronder een drietal filmpjes waarop superduidelijk uitgelegd wordt wat wat is. Handig!Laat je even een berichtje achter?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s