Denk je slank

20 Jan

0 kaft Becks dieetoplossing Beck’s Dieetoplossing

Judith Beck, een Amerikaanse psycholoog en dochter van Aaron Beck, de bedenker van de Cognitieve Gedragstherapie, heeft jaren ervaring in het behandelen van patienten met ernstig overgewicht. Ze heeft grote successen geboekt in het blijvend bereiken van gewichtsverlies bij haar patienten, maar werkt haar methode ook in boekvorm?

Pluspunten
Beck’s dieetoplossing werd mij twee jaar geleden aangeraden door een dietist, toen ik in gesprekken met haar aangaf dat ik prima op de hoogte ben van hoe een gezond voedingspatroon er uit hoort te zien, maar ik me bij feestjes of ’s avonds op de bank toch moeilijk in kon houden. De ondertitel van het boek, ‘Train je brein, denk slank’, klinkt cheasy maar vat wel precies samen wat het boek doet. Na enkele inleidende hoofdstukken over cognitieve therapie en de werking van ondermijnende en steunende gedachten (die je zonder problemen over kunt slaan), moet je met jezelf aan de slag. Verdeeld over 42 dagen (zes weken) voer je opdrachten uit die je helpen je kijk op eten en dieten te veranderen. De opdrachten zijn superconreet en hebben mij destijds echt geholpen mijn gedachten en daarmee mijn gedrag te veranderen. Het boek is vertaald uit het Engels, ,maar dit is zo goed gedaan, dat je daar, op de namen van personen na, niets van merkt.

Minpunten
Het boek is geen dieet, alleen een psychologische methode om met een dieet om te gaan en dat tot een succes te maken. Alles valt of staat dus het dieet dat je in combinatie met dit boek gaat volgen. Overigens neemt het boek je wel bij de hand op zoek naar een gezond en geschikt dieet.
Daarbij is de methode erg tijdrovend. De site die bij het boek hoort, www.beckdietsolution.com is een slap aftreksel van het boek en loopt over van de clichématige tips. Zeker als je het boek al gekezen hebt.

Voor wie
Dit boek is een uitkomst voor iedereen die niet zo zeer informatie over gezonde voeding nodig heeft, maar nu vooral een keer een dieet tot een succes wil maken. Als je bereid bent je manier van denken over eten te veranderen, kan dit boek enorm veel voor je betekenen. Daarbij moet je wel tegen de dwingende toon van het boek (‘Accepteer dat je niet kunt eten waar je zin in hebt’) kunnen én bereid zijn de komende zes weken elke dag een half uurtje met het boek bezig te zijn. Dat lijkt veel, maar het betaalt zich uit!

Mooiste zin
“Als ik accepteer dat ik moet stoppen met spontaan eten, wordt afvallen gemakkelijker”

Eindoordeel

*****

Voor mij persoonlijk heeft dit boek heel veel betekend. Zonder dit boek had ik nog steeds meer dan tachtig kilo gewogen. Ik heb de zes weken uit dit boek meerdere keren doorlopen en ben uiteindelijk zo’n twintig kilo afgevallen. Dat gun ik iedereen met ernstig overgewicht. Daarom krijgt dit boek van mij vijf sterren.

Bestelinfo, prijs, uitgever, et cetera
Judith S. Beck, Beck’s dieetoplossing. Train je brein, denk slank. Werkt bij elk dieet, 2008 (Uitgeverij Nieuwezijds, Amsterdam). Vertaald uit het Engels door Marijker van der Horst. €19,95. Hier te bestellen.

Laat je even een berichtje achter?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s