Tabata

30 Jan

Tabata is een trainingsmethode, ontwikkeld door de gelijknamige Japanse arts Izumi Tabata (田畑 泉).

Onderzoek
Deze arts deed onderzoek naar de effectiviteit van HIIT, waarbij deelnemers vier keer per week gedurende vier minuten afwisselend 20 seconden ultra-intensief trainden en 10 seconden rust kregen. Daarnaast draaiden ze één keer in de week een langere duurtraining. Deze groep na de proefperiode meer vooruitgang geboekt te hebben dan de controlegroep, die vijf keer per een een langere duurtraining draaide. Zijn methode bereikte dus in een fractie van de tijd grotere resultaten!
In 2009 herhaalde hij zijn onderzoek met langere intervalperiodes, waarbij deelnemers drie keer per week 8-12 x 60 seconden intensief trainden, gevolgd door 75 seconden rust. In totaal (inclusief warming-up) trainden zij dus maar anderhalf uur per week. De vooruitgang van deze deelnemers was daarentegen vergelijkbaar met de vooruitgang bij mensen die vijf keer per week een duurtraining draaiden.

Uit beide onderzoeken blijkt dat je met hoog-intensieve intervaltrainingen in relatief weinig tijd grote trainingsresultaten kunt bereiken!

Take it to the test
Ik weet niet hoe ’t met jullie zit, maar ik ben nu supergemotiveerd dit zelf ook uit te gaan proberen. Aangezien om de hoek bij mijn werk een zwembad ligt, ga ik de komende weken proberen drie keer per week in mijn lunchpauze te gaan zwemmen. Omdat deze trainingsvorm zo kort duurt kan ik binnen een uurtje alweer op mijn werk zijn:) Ik ben heel benieuwd of ik ook ga merken dat mijn zwemconditie verbetert… Dan laat ik ’t natuurlijk weten!

Draai jij ook tabata-trainingen? En hoe zijn jouw resultaten? Let us know!

3 Reacties to “Tabata”

  1. Willemijn 1 augustus 2013 bij 14:11 #

    Hartstikke leuk hoor maar hoe lang zijn je lunchpauzes wel niet dan?

Trackbacks/Pingbacks

  1. We did it! | Fit voor het leven - 23 mei 2013

    […] Normaliter loop ik 3 à 4 trainingen in de week, waarvan minimaal een (Tabata) sprinttraining. In een normale week maak ik ongeveer 30-40 kilometer. De laatste maanden ben ik […]

  2. Full body Tabata | Fit voor het leven - 2 september 2013

    […] jaar geleden schreef ik al over een speciaal type HIIT (High Intensity Interval Training), genaamd Tabata. Bij Tabata-trainingen wissel je 20 seconden maximale inspanning af met 10 seconden relatieve rust. […]

Laat je even een berichtje achter?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s