CrossFit

13 Feb

CrossFit, een door Reebok gesponsord en in 2000 in Amerika ontwikkeld trainingsprogramma, verovert de wereld. Alleen al in de VS zijn er ruim 4.400 sportscholen waar CrossFit beoefend wordt, maar ook bijvoorbeeld in Denemarken waren er veel sportscholen waar je Crossfit kon doen. Naast sportscholen gebruiken de Amerikaanse brandweer, enkele militaire organisaties en bijvoorbeeld de Deense kustwacht CrossFit als trainingsmethode. Nu zelfs Tellsell een van Crossfit afgekeken DVD-box aan de man probeert te brengen, is het echt tijd dat ook Nederlandse sportscholen de nieuwe sport omarmen. Toen ik terug naar Nederland verhuisde was ik ook verbaasd dat CrossFit hier nog steeds zo onbekend is. In totaal zijn er nu twintig adressen in Nederland waar je CrossFit kunt beoefenen. Dat zijn er minder dan op IJsland, waar maar 300.000 mensen (da’s net zoveel als in de stad Utrecht) wonen…


Een van de redenen dat CrossFit juist daar zo populair is, is dat een IJslands meisje de internationale CrossFit Games 2011 gewonnen heeft.

CrossFit past nog niet zo goed in het Nederlandse sporthokjesdenken. Elke training duurt circa 20 minuten of korter. In die tijd doe je een mix van conditietraining (rennen, roeien of touwtjespringen bijvoorbeeld) en krachtoefeningen (optrekken, opdrukken, touwklimmmen of op en af iets springen bijvoorbeeld). Crossfit is individualistisch en supercompetetief. Het aantal herhalingen van een oefening in de gestelde tijd wordt per persoon bijgehouden en er zijn internationale CrossFit Games.

De trainingen maken geen gebruik van ‘conventionele’ trainingsmethodes als hartslagmeters. Ook propageert CrossFit een ‘clean’ dieet, zonder bewerkte producten en met een focus op groenten, fruit, vezelrijke koolhydraatproducten en eiwitrijke producten (het paleodieet).

Ik weet trouwens niet of CrossFit ook iets voor mij zou zijn. Ik pas wel in het ‘fanatiek en competetief’-hokje, maar ik krijg juist door dat fanatieke gedoe altijd blessures. Nu probeer ik al een tijdje vaker maar suffer te trainen en dat gaat tot op heden blessurevrij..

Iemand van jullie ervaring met CrossFit?

5 Reacties to “CrossFit”

 1. Rosalie 13 februari 2013 bij 19:20 #

  Geen ervaring, klinkt leuk! 🙂

 2. Iris 14 februari 2014 bij 13:54 #

  Ik ken het wel, maar ik heb er persoonlijk nog geen ervaring mee. Ik zit er al tijden over na te denken, maar de echte stap heb ik nog niet gezet, omdat ik bang ben dat het te zwaar voor me is en ik het niet aan kan. Je zegt dat het super competitief is, maar mensen die mij kennen weten dat ik alles ‘voor de lol’ doe, en bijvoorbeeld opdrukken kan ik al helemaal niet. Toch blijft het mijn aandacht trekken. Heb je misschien nog tips om ermee te beginnen? Ken je bijvoorbeeld een bepaalde goede sportschool. Zelf zit ik te denken aan http://www.crossfitcoach.nl/, omdat het vrij dichtbij mijn woonplaats is. Weet jij hier toevallig meer over?

  • Willemijn 12 maart 2014 bij 15:47 #

   Ik denk dat je het gewoon een keer moet proberen! crossfitcoach.nl ken ik zelf niet, maar je kan er zelf vast een keer op proef meetrainen.

   Ik ben benieuwd wat je ervan vindt!

 3. Tirza 14 augustus 2014 bij 13:04 #

  Hallo, ik wil de overige lezers ook even vertellen dat het hartstikke tof is om te doen! Ik kende het ook niet, dus het leek me leuk om een keer uit te proberen. Nou, leuk is anders, maar ik voelde me na elke keer steeds zoveel fitter en fijner in m’n eigen lichaam. Echt een aanrader!

Laat je even een berichtje achter?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s