Recensie: Vrouwen, eten en God

24 Feb

1 kaft vrouwen eten en god
Wat heeft eten nou weer met God te maken? Meer dan ‘geef ons heden ons dagelijks brood’ als het aan Geneen Roth, de schrijfter van dit boek ligt. Roth, een Amerikaanse afvalgoeroe, schrijfster voor Cosmopolitan, Elle en The New York Times en een bekende gast van onder andere Oprah, verweeft in dit boek haar eigen inzichten over eten met haar kijk op het leven en het ‘goddelijke’ daarin.

Pluspunten
De vele anekdotes uit Roths werk als begeleider bij retraites en workshops zijn vaak hilarisch en soms ontroerend maar altijd herkenbaar. Het boek zet je aan het denken over je eigen relatie met je lichaam, met eten en, in elk geval bij vlagen, met het schone, het goede en het ware in je. Iets dat Roth het goddelijke noemt.

Minpunten
Je hebt rust en ruimte in je hoofd nodig om dit boek te lezen. Even tussen de bedrijven door een paar pagina’s lezen werkt niet. Ook moet je je openstellen voor de soms wat Amerikaanse kijk op de wereld die tussen de regels door sijpelt en het is goed om in je achterhoofd te houden dat de deelnemers aan de retraites die Roth beschrijft gemiddeld zo’n 3000 dollar betaald hebben voor een weekje hongerlijden. Een concreet godsbeeld komt overigens ook niet uit het werk van Roth naar voren.

Voor wie
Voor iedereen die geinteresseerd is in Mindfullness in combinatie met voeding, voor mensen die willen werken aan hun zelfbeeld en voor fans van de eerdere boeken van Roth (zoals When Food is Love) is dit een absolute aanrader. Maar voor onze nuchtere medemens is dit boek geen aanrader.

Mooiste inzicht
“‘Beperkers’ geloven in controle. Controle over zichzelf, hoeveel ze eten, hun omgeving. (…) Een van hun centrale inzichten is ‘minder is meer’. Als er minder van mij is, kan er ook minder gekwetst worden. (…) Minder eten – en dus dun zijn – staat gelijk aan veilig zijn.”
Ik ben bang dat dit een gevoel is dat velen van ons wel kennen, maar slecht onder woorden kunnen brengen. Roth slaagt er niet alleen in dit wél te doen, maar draagt, zonder te veroordelen, in haar boek ook denkwijzen aan om dit zelfbeeld om te kunnen buigen in een menswaardiger kijk op jezelf.

Eindoordeel:

***

Geneen Roth, Vrouwen, eten en God, 2011 (Prometheus, Amsterdam). Vertaald uit het Engels door Merel Leene. Normaal €19,95, maar nu tijdelijk €5,- bij bol.com

Laat je even een berichtje achter?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s