In the spotlight: cranberry’s

26 Feb

Ik heb me voorgenomen de komende tijd een aantal blogjes te schrijven over verschillende lekkere & gezonde etenswaren. Ik ben druk bezig met m’n research om ’t allemaal journalistiek verantwoord te houden. Heb je een product of een voedingsmiddel waarover je graag een stukje zou lezen, dan hoor ik het graag!

2 cranberrystruik

Cranberry’s zijn een in Noord-Amerika inheemse bessensoort. Dankzij een vat cranberry’s dat in de negentiende eeuw op de Wadden aanspoelde, groeien onder andere op Vlieland en Terschelling ook veel van deze vitaminebommetjes.

Vitamine C

Cranberry’s staan bekend als zeer rijk aan vitamine C. Verse cranberry’s bevatten inderdaad veel van deze vitamine (vergelijkbaar met andere toppers als blauwe bessen en veenbessen), maar in gedroogde cranberry’s of cranberrysap is daar weinig van terug te vinden. Dat komt doordat vitamine C zodra het aan de lucht blootgesteld wordt met zuurstof reageert. Daarom zit vitamine C eigenlijk alleen in vers aangesneden fruit en groente.

2 cranberries

Blaasontsteking

Van oudsher wordt gezegd dat cranberry’s helpen tegen blaasontsteking. Lang werd gedacht dat dat aan de grote hoeveelheid vitamine C lag, maar omdat ook gedroogde cranberry’s en cranberrysap tegen blaasontsteking beschermen, kan dat niet kloppen. Welke stof uit de bessen dan wel tegen blaasontsteking beschermt, is nog niet 100% duidelijk, maar wel blijkt uit onderzoek dat cranberry’s inderdaad kunnen helpen deze nare infectie te voorkomen of verhelpen. Vermoed wordt dat hierbij een rol speelt dat door cranberry’s de urine zuurder wordt, waardoor bacteriën zich daar minder thuis voelen.

Vers of gedroogd

Verse cranberry’s zijn moeilijk verkrijgbaar. Bij grote AH’s worden ze soms verkocht, maar dan zijn ze behoorlijk aan de prijs. Gedroogd liggen ze echter in elke supermarkt, meestal in de buurt van de rozijnen en gedroogde abrikozen.
Mij is daarbij alleen opgevallen dat gedroogde cranberry’s vaak behoorlijk extra gezoet worden. Niet alleen door suiker toe te voegen, ook door ze bijvoorbeeld met appelsapconcentraat te drogen. Dan kunnen producenten wel ‘bevat alleen van nature in fruit aanwezige suikers’ op hun verpakking vermelden, terwijl de cranberry’s wel kunstmatig veel zoeter gemaakt worden.

Aangezien ik gezoete producten probeer te vermijden en de lichtzure frisse smaak van ‘pure’ cranberry’s juist heel lekker vind, koop ik alleen de ongezoete variant. Maar iedereen kan daar natuurlijk zijn eigen afweging in maken.

2 cranberrysap

Cranberrysap

Ook heel lekker is cranberrysap. Omdat dat sap behoorlijk veel suikers bevat, leng ik het altijd aan met één deel water op één deel sap. Daarmee blijft het lekker fris, maar bevat het wel half zoveel calorieën

Superfood

Cranberry’s bevatten naast vitamine C nog allerlei andere gezonde stoffen en antioxidanten. Sinds ik De Voedselzandloper van Chris Verburgh gelezen heb, ben ik iets minder op de antioxidantentoer, maar vers blijft in mijn ogen het gezondst. En omdat verse cranberry’s als enige wél veel vitamine C bevatten, zou ik verse cranberry’s zeker superfood willen noemen! Dus af en toe je appeltje of banaantje inruilen voor een paar handjes bessen is echt een aanrader.

2 cranberry gedroogd

Lekkere snack

Gedroogde cranberry’s zijn in mijn ogen geen superfood, maar wel lekker en relatief heel gezond snaaivoer voor de zoete trek. Ook in home-made cheesecake, als topping op yoghurt of kwark of als partysnack heel lekker!


Voedingswaarde

Naam Hoev. Kcal Eiwit Koolh. Suiker Vet Vezel
Verse cranberry’s 100g 24 0,5 4,0 3,0 0,0 3,5
Gedroogde cranberry’s 100g 353 1,2 83,5 75,0 0,0 5,2
Cranberry sap 100ml 62 0,0 15,5 15,0 0,0 0,0

Voedingswaarde is afkomstig van voedingswaardetabel.nl.

6 Reacties to “In the spotlight: cranberry’s”

 1. Rosalie 26 februari 2013 bij 19:53 #

  Ik hou echt van Cranberry sap, vooral in de zomer 🙂 Ik moet het dus snel drinken, dan denk ik aan de zomer.

  • Willemijn 27 februari 2013 bij 09:40 #

   Haha, zo werkt het wel!
   Had ik ook toen ik bij de Nettorama voor 2,- 500g aardbeien zag staan. Jammer genoeg waren ze heel waterig… Daar dus toch maar mee wachten tot ze in’t seizoen zijn!

 2. Martine 17 oktober 2015 bij 11:48 #

  Hoi, Waar kan ik de ongezoete veenbessen kopen? Zijn vaak toch nog gezoet met appelsapconcentraat (of rietsuiker of een andere suikervervanger….) Alvast bedankt voor je reactie.

  • Willemijn 17 oktober 2015 bij 12:23 #

   Dag Martine, goeie vraag!
   In gedroogde vorm kom ik ze vrijwel nooit tegen zonder dat ze extra gezoet zijn, ik ben bang in verband met de houdbaarheid.
   Toch maar gewoon verse/diepvries kopen 😉

   Of: afhankelijk van waarvoor je ze wil gebruiken: cranberrysap (ongezoet) voor de vitamine C, of bio rozijnen (als je iets wil snacken).

Trackbacks/Pingbacks

 1. Vier top-toppings voor Mild & Creamy van Alpro | Fit voor het leven - 1 mei 2014

  […] vier plastic bakjes met in elk een andere top-topping: lijnzaad, chiazaad, pistachenootjes en cranberry’s. Hiermee wilde Alpro graag zijn “Topping Challenge” onder de aandacht brengen. Daar doe […]

 2. Tip: voedingswaardetabel.nl | Fit voor het leven - 25 mei 2014

  […] aantal producten te vergelijken. Ook voor mijn ‘in the spotlight’-blogjes (over bijvoorbeeld cranberry’s en noten)haal ik hier veel info […]

Laat je even een berichtje achter?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s