Recensie: Alles wat je moet weten over eten

27 Feb

1 kaft alles wat je moet weten over eten

De stof van de volledige vierjarige HBO-opleiding dietetiek wordt in dit boek in hapklare brokken aangeboden. Een naslagwerk dat, als je de tweede helft van de titel niet te serieus neemt, in elke boekenkast thuishoort.

Pluspunten
Met dit boek krijg je heel veel papier voor je geld. Voor maar €9,95 krijg je ruim 600 pagina’s aan informatie over gezonde voeding, voedselallergie, voeding en ziekte, voeding en sport en vele andere onderwerpen. De auteur is dietist en in die hoedanigheid verbonden aan de Vrije Universiteit en dat merk je. Ze schrijft zakelijk en correct, met soms een kleine kwinkslag.

Minpunten
Haar benadering is en blijft erg “Hollands”. Net als het voedingscentrum hecht ze veel waarde aan producten als brood en zuivel. Voor alternatieve benaderingen van gezond voedsel zoals die in het buitenland in opkomst zijn, is in dit boek weinig ruimte. Overigens is er wel een hoofdstuk opgeomen over alternatieve benaderingen van voedsel, maar heel diep gaat deze informatie niet. Zo staat er over E-nummer slechts de droge constastering dat er ‘veel onrust bestaat (..)’ maar ‘alleen stoffen die in Europa zijn toegestaan, en voorzien zijn van een E-nummer mogen worden gebruikt.’ Controverses over hulpstoffen die bijvoorbeeld in de VS of Noorwegen verboden zijn, maar in de EU wel gebruikt mogen worden, worden niet besproken.
Dit boek is een vernieuwde heruitgave van Alles wat je moet weten over eten en de toevoeging ‘om gezond, mooi en slank te worden’ is dan ook vooral bedoeld om in te haken op de ‘gezond, mooi en slank’-rage. In het boek wordt hier niet speciaal aandacht aan besteed.

Voor wie
Dit boek is interessant voor iedere leek die geinteresseerd is in voeding. Ook voedingsprofessionals in het alternatieve circuit die meer kennis op willen doen over de klassieke dietetiek en academische voedingsleer is dit boek interessant.

Een voorbeeld
“Elkaar aanvullende eiwitten
Als u geen dierlijke eiwitten gebruikt, of uw lichamelijke conditie stelt hogere eisen aan uw voeding, omdat u zwanger bent, of ziek of juist herstelt van een ziekte, is het belangrijk eiwitten in de juiste combinaties te eten, omdat de aminozuurpatronen elkaar aanvullen.
Deze combinaties zijn:
– Tarwe, rogge, gerst en gierst met bruine en witte bonen, kapucijners, linzen, melk en melkproducten, kaas en ei
– Eiwit uit aardappelen, aangevuld door melk en melkproducten, tarwe en ei
– Groente-eiwit in combinatie met haver, rogge en sesamzaad”

Eindoordeel
***

Ellen Govers, Alles wat je moet weten over eten om gezond, mooi en slank te worden, 2008 (Contact, Amsterdam/Antwerpen). €9,95, hier te koop.

2 Reacties to “Recensie: Alles wat je moet weten over eten”

  1. Rosalie 27 februari 2013 bij 17:00 #

    Even een keertje kijken in de boekwinkel

  2. happyandglowy 27 februari 2013 bij 20:39 #

    Jammer dat het zo compleet lijkt, maar eigenlijk veel “nieuwe” informatie mist. Ik sla m over.

Laat je even een berichtje achter?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s