Heimwee naar Kopenhagen

1 Mrt
Een cappuchino van Barresso.

Een cappuchino van Barresso.

In veel van mijn persoonlijke bijdragen heb ik het over de tijd dat ik in Denemarken gewoond heb. Vandaag precies één jaar geleden stapte ik uit de nachttrein van Amsterdam naar Kopenhagen, met alleen een backpack en een fiets. Tot de zomer woonde ik daar en werkte ik aan mijn afstudeeronderzoek.

Op dagen als vandaag kan ik niet anders dan terugdenken aan Denemarken..

Zo veel als Nederland op Denemarken lijkt in dingen als het fietsen, de architectuur, de filterkoffie, de taal (echt waar!) en de welvaart, zo anders wordt er in het land tegen fit en gezond leven aangekeken. Daar mogen wonen was op dat vlak zo ontzettend inspirerend!

Het oudste kerkje van heel Zeeland (het eiland waar Kopenhangen op ligt) lag op mijn vaste hardlooproute richting het Utterslev Mose.

Het oudste kerkje van heel Zeeland (het eiland waar Kopenhangen op ligt) lag op mijn vaste hardlooproute richting het Utterslev Mose.

Chloor

“Chloor is een gif. Zwemmen is gezond,” deze slogan hing prominent in de omkleedruimte van het zwembad. Een levensgroot plakkaat gaf aan welke lichaamsdelen zeker grondig met zeep gewassen moeten worden vóór je het zwembad mag betreden. Douchen met badkleding is een no-go, want onhygiënisch. En dan is het ook nog de bedoeling dat je zwemkleding elke keer schoon gewassen is. Misschien zou een Nederlands zwembad dat allemaal ook wel het liefste zien, maar in Denemarken bleef het niet bij een papieren werkelijkheid.

De motivatie van de Denen is groot, want hoe schoner het zwembad ín, hoe minder chloor er nodig is. Dus mocht je zonder te douchen doorlopen, of je zwemkleding aanhouden bij het douchen, dan werd je daar geheid op aangesproken. Niet alleen door medewerkers, maar ook gewoon door medezwemmers.

Zo'n blad zou ik zo graag in het Nederlands willen maken!

Zo’n blad zou ik zo graag in het Nederlands willen maken!

Hormoonverstorende stoffen

Chloor is natuurlijk ook troep. Maar ook over andere chemische stoffen maakten de Denen zich veel zorgen. De overheid voert en awarenesscampagnes waarin gewaarschuwd wordt voor de hormoonverstorende werking van bijvoorbeeld bodylotion, allesreiniger en niet-biologisch vlees (vanwege de antibiotica). Zwangere vrouwen in Nederland zijn vooral huiverig voor rauwmelkse kaas en rood vlees, in Denemarken ligt de focus daarnaast op cosmetica en schoonmaakmiddelen. Waarom wordt daar in Nederland zo weinig aandacht aan besteed? Soms ben ik bang dat dat met de grote Nederlandse cosmeticaproducenten te maken heeft..

Meyers Bageri, een van de oudste bakkersketens van Denemarken.

Meyers Bageri, een van de oudste bakkersketens van Denemarken, bakt alles biologisch.

Biologisch

Driekwart van het zuivelschap is biologisch, ook bij de Aldi. En zelfs de bakker om de hoek probeert klanten te lokken door zijn producten als ‘ecologisch’ aan te prijzen. In mijn Deense maanden heb ik zonder problemen voor 90% van de tijd biologisch gegeten. Van sommige producten was het niet eens mogelijk een ‘gewone’ variant te kopen in de supermarkt. Terug in Nederland bleek die gewoonte schier onmogelijk om vol te houden.. Naast dat biologisch hier stukken duurder is, moet je voor veel producten stad en land afzoeken om een biologisch equivalent te vinden…

Een trainingsstation langs mijn hardlooproute rond Utterslev Mose.

Een trainingsstation langs mijn hardlooproute rond Utterslev Mose.

Ruimte

De parken en natuurgebieden rond Kopenhagen zijn er helemaal op ingericht dat er gesport kan worden. Rond het Utterslev Mose, een meer bij mij in de buurt, liep een trimbaan waar om de paar kilometer speciale ‘trainingsstations’ aangelegd waren. Daar kon je dan je training onderbreken voor een circuitje met oefeningen voor je buik-, rug- of beenspieren.

De slogan van Fitness World: "gezond verstand".

De slogan van Fitness World: “gezond verstand”.

Mijn sportschool van binnen.

Mijn sportschool van binnen.

Ook mijn sportschool, Fitness World, was heel mooi en ruim opgezet en vergeleken met andere dingen in Denemarken helemaal niet duur. Voor 30,- per maand kon je onbeperkt sporten en aan alle lessen deelnemen. Iets wat me echt bijgebleven is, is mijn spinninginstructrice daar. Dat was een vrouw van in de vijftig, inclusief buikje, maar bloedfanatiek als het op spinning aankwam. Zo ontzettend motiverend! Als zij zo ontzettend kapot kon gaan op zo’n spinningfiets, dan kon ik natuurlijk niet voortijdig opgeven..

Het verse fruit voor de smooties van Joe and the Juice.

Het verse fruit voor de smooties van Joe and the Juice.

vettax

In Denemarken is een extra belasting op suiker en vet ingevoerd, waardoor veel ongezonde dingen duurder zijn dan gezonde producten. Eigenlijk net als de accijns op sigaretten en alcohol in Nederland. Hoewel er onder Denen heel veel commentaar op die wetgeving was, merkte ik dat mensen wel heel bewust waren van wat wel en niet gezond was.

Bring your own lunch

Het was ook heerlijk om in de pauze niet langer uit de toon te vallen met mijn bakjes met salade, rauwkost en fruit. Zeker driekwart van de mensen bracht zelf een gezonde lunch mee naar de bibliotheek. Nu ik weer in Nederland woon, krijg ik toch vaak rare blikken als ik geen brood maar een salade of wrap uit mijn lunchtrommeltje haal, maar in Denemarken was dat doodnormaal.

Het Noordse Broodhuis, een authentieke bakkerij waar ik elke dag langsfietste van huis naar de bibliotheek.

Het Noordse Broodhuis, een authentieke bakkerij waar ik elke dag langsfietste van huis naar de bibliotheek.

De steenoven waarin het brood van het Noordse Broodhuis gebakken werd.

De steenoven waarin het brood van het Noordse Broodhuis gebakken werd.

Lekkere trek

Tot slot mis ik natuurlijk alle lekkere dingen die daar wel te krijgen waren, maar hier in Nederland niet of moeilijker. Ik mis de biologische shakes en smoothies van Joe and the Juice, the soja-latte van Barresso, het zuurdesembrood van het Nordisk Brodhus, het wortelbrood en de notenbroodjes van Bageri, en nog zo veel andere vreselijk lekkere dingen…

Bij Joe and the Juice zijn niet alleen de smoothies lekker... Het personeel mag er ook zijn ;)

Bij Joe and the Juice zijn niet alleen de smoothies lekker… Het personeel mag er ook zijn 😉

2 Reacties to “Heimwee naar Kopenhagen”

  1. Rosalie 1 maart 2013 bij 20:23 #

    Het personeel mag er zeker zijn ^^

  2. madein1987.com 9 april 2013 bij 16:53 #

    Het gras is altijd groener aan de overkant 😎 Als ik in Nederland ben, dan mis ik de hotdogs en als ik weer terug in Denemarken ben mis ik de Albert Heijn

Laat je even een berichtje achter?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s