Wanneer afvallen doorslaat…

16 Mrt
Het is bekend dat meisjes steeds jonger kritiek hebben op hun lichaam. Tot nu toe werd er daarbij altijd naar de modebladen met hun ultradunne modellen en de skinny danseressen in videoclips gewezen, als aanstichter voor deze zelfbeeldtwijfel.

1 te dun vraagteken littlemissnike tumblr

Ook Tumblr, Instagram en Weheartit staan vol met mooie plaatjes van mooie, hippe, stoere, dunne, en graatmagere meisjes. Ik ben er echt van geschrokken hoeveel meisjes (soms van nog maar 12 jaar!) daar hun hart uitstorten en zeggen zo graag 50 in plaats van 60 pond te willen wegen… Het maakt me echt verdrietig.

Ik ben hierdoor echt een beetje in de war of we er met z’n allen wel goed aandoen zoveel aandacht te besteden aan ‘het perfecte lichaam’. Ik weet dat ik niemand tot ongezond afvallen aan wil zetten met mijn blog, maar dat betekent nog niet dat ik dat ook niet doe..

1 eating disorder awareness week2

Voor iedereen is het belangrijk niet te snel (voor langere tijd meer dan 500 gram per week afvallen is bewezen risicovol) en niet te veel (meer dan 10% van je lichaamsgewicht in een halfjaar) af te vallen. Daarbij is het juist als je af wil vallen heel belangrijk ervoor te zorgen dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt, want niet alleen mensen met een eetstoornis, maar ook mensen die ‘gewoon’ langdurig lijnen lopen tekorten van bepaalde voedingsstoffen op en raken dus ondervoed.

Gezondheidsrisico’s van ondergewicht en ondervoeding

 • Vitaminetekort
 • Duizeligheid
 • Langdurige heesheid
 • Ernstige maagklachten
 • Haaruitval
 • Chronische vermoeidheid
 • Gebitsproblemen
 • Menstruatiestoornissen
 • Nier- en leverbeschadigingen
 • Spierkrampen
 • Hartritmestoornissen

1 eating disorder awareness week

Natuurlijk is het goed als mensen met overgewicht enkele kilo’s kwijtraken. 10% gewichtsverlies is daarbij al een enorme stap voorwaarts in gezondheidsperspectief, ook als je daarna nog steeds ‘officieel’ te zwaar bent.

Daarnaast is er natuurlijk een hele groep die al een gezond gewicht heeft (kijk op mijnbmiberekenen.nl om dat te controleren), maar toch graag slanker zou willen zijn. Heel begrijpelijk, maar in elke afvalpoging schuilt het gevaar dat je doorslaat en te fanatiek te veel gewicht kwijtraakt. Juist aan de lijn doen is een van de grootste risicofactoren voor het ontstaan van eetstoornissen, zeker als je vóór je lijnpoging niet of nauwelijks te zwaar was. Voor anorexia-patiënten geldt dat zij doorschieten in hun lijngedrag; voor BED/boulimia-patiënten geldt dat het lijngedrag het ontstaan van eetbuien in de hand werkt.

5 Reacties to “Wanneer afvallen doorslaat…”

 1. meiryems 16 maart 2013 bij 18:15 #

  Mijn hemel wat een ‘enge’ foto zeg

  • bob 3 april 2013 bij 20:08 #

   Haha die foto bij dit artikel is niet van een anorexia, mager, dun of ander meisje maar van een fitness chick. En de nieuwe hype is niet dun of mager zijn maar fitzijn. sportvrouwen zijn gezonder dan mollige vrouwen en gezonder dan magere fotomodellen. Ik heb meer fotos van de persoon op die foto gezien en ze is een prachtig sportief en gezond persoon, doet mee van veel sprint en survivalwedstrijden zouden jullie nog wat van kunnen leren! Fit is the new skinny!

   • Willemijn 4 april 2013 bij 01:20 #

    Helemaal eens met je betoog voor fit ipv skinny!
    Juist in mijn omgeving zie ik supersportieve meisjes die door hun leefstijl soms te veel buffers (vet) verliezen en bijvoorbeeld stoppen te menstrueren… Dit artikel is dan ook onderdeel van een reeks over de risico’s van doorslaan, met als het artikel over orthorexia.
    Ik wilde juist geen cliché overduidelijk veel te dun meisje als illustratie gebruiken, maar iemand in de categorie fit die voor mij oogde als een meisje met een erg laag vetpercentage. Dat kan ik natuurlijk op basis van de foto totaal verkeerd ingeschat hebben… Denk je dat ze er aanstoot aan zou nemen dat ik haar afbeelding bij dit artikel gebruikt heb? Dan verwijder ik haar natuurlijk. Als ’t goed is staat de bron trouwens in de naam van de foto.

 2. Rosalie 17 maart 2013 bij 14:46 #

  Ik heb een gezond gewicht maar natuurlijk mag alles wel wat strakker. Eigenlijk is dat wel een doel maar ik zit er niet continue in mijn hoofd. Ik loop gewoon 2/3 keer in de week een rondje hard en 1x per week krachttraining, zo kom ik tenminste niet aan.

  • bob 3 april 2013 bij 20:10 #

   GOEDZO zo hoort het! Zorg dat je 40% groente, 40% vlees en 20% koolhydraden(aardappelen rijst pasta etc) in bord hebt liggen. komt alles goed!

Laat je even een berichtje achter?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s