Biologisch & (on)gezond?

23 Mrt

Het is bijna niet meer voor te stellen, maar nog niet zo heel lang geleden moest je naar biologische winkeltjes in achterafstraatjes om aan een duurzaam gekweekt stukje groente of fruit te komen. Sinds de AH alweer vijf jaar geleden begon met de introductie van hun huismerklijn ‘Puur en Eerlijk’ is in alle supermarkten steeds meer duurzaam en biologisch eten te koop.

‘Biologisch’ lijkt soms bijna synoniem aan ‘gezond’. Tegelijkertijd wordt in het nieuws weer geroepen dat plofkippen juist ontzettend duurzaam zijn. Wat is wat nu eigenlijk precies? En hoe maak je een gezonde keuze?

Biologisch

Biologische producten zijn voedingsmiddelen waarbij geen gebruik wordt gemaakt van bepaalde moderne technieken. Kunstmest, antibiotica en bestrijdingsmiddelen zijn taboe. In de veehouderij worden oudere, niet doorgefokte rassen gebruikt en krijgen de dieren biologische gewassen te eten. Die biologische gewassen worden gekweekt zonder bestrijdingsmiddelen en door de grond regelmatig te laten wisselen in type gewas wat er op groeit, wordt voorkomen dat de grond uitgeput wordt.

2 bio koe

Gras zorgt voor omega-3

Omdat biologisch gehouden dieren meer gras te eten krijgen, verschilt hun vlees en ook biologische zuivel in de vetzuursamenstelling. Grasvlees en –eieren bevatten aantoonbaar meer van de gezonde omega-3 vetten en minder verzadigde vetten. Daarbij is het vlees vrij van sporen van antibiotica en andere medicatie, wat bij regulier vlees zeker niet het geval is.

2 bio groenten

Groente afdrogen

Bij groenten en fruit is het verschil minder groot. Bij ‘gewone’ groente en fruit kunnen (grote hoeveelheden) bestrijdingsmiddelen op de schil zitten. Door je groente en fruit goed af te wassen en af te drogen, raak je het grootste gedeelte daarvan wel kwijt. Maar wil je 100% gifvrij eten, dan is biologische groente en fruit de betere keuze.

Biologische suiker is nog steeds suiker

Tegenwoordig zijn er ook allerlei bewerkte producten te koop die uit vrijwel alleen biologische producten bereid zijn. Ook al zijn de ingrediënten gifvrij geteeld, biologisch witbrood, biologische stroopwafels of biologische snoepjes zijn natuurlijk nog steeds niet gezond. Conclusie: gebruik je gezonde verstand en laat je niet in de luren leggen door al te enthousiaste reclameslogans.

Ook bij biologische bewerkte producten blijft het belangrijk naar de ingrediënten te kijken. Biologische tomatensaus met suiker kan je in mijn ogen nog steeds beter laten staan.

bio ah reclame

Duurkoop?

Biologisch eten staat bekend als duur. Vaak is dat ook het geval, maar vaak genoeg ook niet. Goed de prijzen vergelijken leert soms dat een biologisch product niet of nauwelijks duurder is dan de gewone variant. Mij is bijvoorbeeld de biologische zilvervliesrijst van de AH opgevallen.

Vinden jullie biologisch eten het geld waard? Of heeft iemand tips om ’t gezond eten goedkoop te houden?

4 Reacties to “Biologisch & (on)gezond?”

 1. Rosalie 24 maart 2013 bij 11:23 #

  hahahahahah, dat plaatje van die koe! 😀

Trackbacks/Pingbacks

 1. Zonnatura & gezonde voeding | Fit voor het leven - 27 april 2013

  […] gezond? Tsja. Zoals ik eerder al in het artikel Biologisch % (on)gezond? heb geprobeerd uit te leggen, maakt het stempel ‘biologisch’ niet automatisch iets tot […]

 2. Bio boodschappenlijstje | Fit voor het leven - 10 september 2013

  […] zou het liefst al mijn boodschappen biologisch doen. En als het even kan ook nog bij kleine, lokale producenten. Helaas heb ik het niet alleen […]

 3. Afval- en gifvrij leven | Fit voor het leven - 29 april 2014

  […] schreef ik al over het risico van schadelijke stoffen in cosmetica en in hoeverre biologische cosmetica gezonder is dan normale cosmetica. Dit is dus een onderwerp dat zeker mijn interesse heeft. Jammer genoeg heb ik daar de laatste tijd […]

Laat je even een berichtje achter?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s