Recensie Sportgek

8 Apr

Jammer genoeg doen we met z’n allen nog te vaak lacherig over een bezoekje aan de psycholoog. ‘Ik ben toch niet gek?’ is vaak de reactie, als iemand geadviseerd krijgt een keer met een professional te gaan praten. In dit boek maakt de auteur Edith Rozendaal niet alleen het taboe op het bezoeken van een (sport)psycholoog bespreekbaar, ook draagt ze concrete handvatten aan waarmee sporters zelf kunnen werken aan focus, omgaan met wedstrijdspanning en een realistisch zelfbeeld.

1 sportgek

Pluspunten:
Het boek is uniek in zijn soort. Waar (top)sporters vele uren met hun fysieke vermogens bezig zijn, blijft het trainen van mentale kracht vaak achterwege. Psychologische weerbaarheid is in dit boek geen vage term, maar een praktische trainbare vaardigheid, waar iedere sporter zijn voordeel mee kan doen.
1 sportgek3

Minpunten:
Het voelt wat tegennatuurlijk om te lezen over in een ‘flow’ raken tijdens je training, of het bedenken van een ritueel om in een focus te raken. Ik kan me voorstellen dat voor een deel van het boek een omzetting in een luisterboek de toegankelijkheid zou verbeteren.

1 sportgek winnersmentaliteit

Voor wie:
Sporters die het spannend lijkt naast alle fysieke trainingen ook mentale trainingen te gaan draaien.

Een citaatje dat sporters aan zal spreken:
“Het belangrijkste [van psychologische training] is toch oefenen, oefenen, oefenen. Door vertrouwd te raken met de techniek, merk je wat voor jou (het beste) werkt. He wordt je meer bewust van je gevoelens en gedachten en kunt dat inzetten om je prestatie te verbeteren.”

1 sportgek2

Eindoordeel: ****

Edith Rozendaal, Sportgek. Psychologie voor de sporter, 2010 (Tirion Sport, Antwerpen). €18,95, hier te koop. Ook heeft de auteur een website over haar boeken en werk als sportpsychologe: www.sport-gek.nl

Eén reactie to “Recensie Sportgek

Trackbacks/Pingbacks

  1. De top-5 healthy must-reads voor deze zomer | Fit voor het leven - 13 juli 2014

    […] schreef eerder al het boek Sportgek, waarin ze de basis van de sportpsychologie super helder wist te verwoorden. Ik heb echt heel veel […]

Laat je even een berichtje achter?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s