Recensie Wat zit er in uw eten?

15 Apr

Dit mini-boekje bevat een schat aan informatie over (vermeende) bijwerkingen van alle in de EU goedgekeurde hulpstoffen (E-nummers). Aan de hand van een kleurcode (groen, oranje, rood) wordt aangegeven welke E-nummers onschadelijk, mogelijk schadelijk of zeker schadelijk zijn voor de gezondheid.

1 watziterinuweten

Pluspunten:
Helder, overzichtelijk en beknopt informatie over welke bijwerkingen welk E-nummer kan hebben en of een hulpstof in andere landen wel verboden is. Ook veel informatie over waar in de medische wereld welke stof als medicijn tegen ´t een of ´t ander gebruikt wordt.

1 watziterinuweten2

Minpunten:
De focus op E-nummers komt op mij wat eenzijdig over. Transvetten zijn wél ongezond, maar kunnen gerust in E-nummerloze producten zitten en bijvoorbeeld conserverende hulpstoffen voorkomen dat grote hoeveelheden voedsel bederven en weggegooid moeten worden. Ook hebben allerlei natuurlijke producten, zoals citroensap, een E-nummer gekregen omdat ze als additief aan eten worden toegevoegd. Dat maakt die natuurlijke producten nog niet gelijk gevaarlijk.
Daarbij wordt een E-nummer al bij de minste of geringste twijfel oranje…

Voor wie:
Voor iedereen die bereid is de ingredientenlijstjes op E-nummers na te lopen. Anders kun je beter niet aan dit boekje beginnen.

1 watziterinuweten3

Citaat:
“Koop zoveel mogelijk vers en heel, dat is de beste boodschap die ik u mee kan geven.”

Eindoordeel: ****

Corinne Gourmet en Wil Jansen, Wat zit er in uw eten? De gids die u alerter maakt op al die E-nummers, 2007 (Bouillon). €9,90, hier te koop.

1 watziterinuweten4

3 Reacties to “Recensie Wat zit er in uw eten?

  1. Rosalie 15 april 2013 bij 17:37 #

    Ik denk dat dit boekje dan niet echt iets voor mij is, ik let er eigenlijk niet echt op of er E-nummers in een product zitten.

  2. OrganizenmetJokevdB 16 april 2013 bij 13:37 #

    Ik vind het een prima idee en denk dat het nog makkelijker als in een boekje voorhanden zou moeten zijn zodat je niet pas als je zelf initiatief neemt leert over toevoegingen etc. Bewustwording heeft meer actie nodig. Een blogpost zoals deze is natuurlijk al weer prima; spread the word!

Laat je even een berichtje achter?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s