Recensie Tegenwicht

25 Apr

Iedere lijner weet diep van binnen wel dat je van dieten op de lange termijn alleen maar aankomt. Dit boek laat zien dat dat niets te maken heeft met een gebrek aan karakter, doorzettingsvermogen of verstand van goede voeding, maar alles met de manier waarop wij in Nederland met voeding omgaan. Alleen grootschalige beleidswijzigingen en daarmee samenhangend een gedegen voedingsopvoeding van onze jeugd kan hier op lange termijn verandering in brengen.

1 tegenwicht

Pluspunten:
Eindelijk eens een boek met een bronvermelding en concrete verwijzingen naar wetenschappelijk onderzoek. Een boek dat overgewicht serieus neemt en niet afdoet als een individueel probleem. Een boek dat argumenten geeft tegen de geldklopperij die de dieetindustrie verworden is.
Ik heb veel geleerd over de rol van de overheid als het aankomt op gezonde voeding, en de invloed die voedselmultinationals op de besluitvorming uit kunnen oefenen. Dit gegeven stemt somber, maar nog somberder is dat dit tot op heden vrijwel geen halt toegeroepen wordt.

Minpunten:
Het boek bezigt ‘NRC-taal’. Dat betekent dat het boek niet voor iedereen evengoed leesbaar is. Hoewel het boek troost biedt voor hen die keer op keer weer aankomen na een zoveelste afvalpoging, stemt de algehele toon van het boek negatief. Zonder ingrijpende veranderingen in de manier waarop wij in Nederland met voeding omgaan zal de obesitasepidemie alleen maar groeien in omvang en daalt de levensverwachting van opvolgende generaties aanzienlijk.

Voor wie:
Voor hoger opgeleiden met overgewicht is dit boek vanzelfsprekend interessant. Maar eigenlijk zou ik dit boek vooral aan willen raden aan iedereen die meedoet aan de stigmatisering van mensen met overgewicht. Het boek heeft mijn kijk op obese mensen ten goede veranderd.

Citaat:
“Ga ervan uit dat obesitas een chronische ziekte is. Iemand met die ziekte moet ermee leren omgaan en zijn gedrag blijvend aanpassen: gezonder eten en meer bewegen. Ga er ook van uit dat de meeste mensen dat niet zonder ondersteuning en begeleiding kunnen. Mensen zonder obesitas vinden het moeilijk om hun leefstijl te veranderen, dus mensen met obesitas ook.”

Eindoordeel: ****

Jaap Seidell en Jutka Halberstadt, Tegenwicht. Feiten en Fabels over overgewicht, 2011 (Bert Bakker, Amsterdam). €19,95, hier te koop.

Laat je even een berichtje achter?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s