Zonnatura & gezonde voeding

27 Apr

zonnatura reclame

De landelijke Zonnatura campagne ‘Wat is er met ons eten gebeurd?’ is anderhalve week geleden van start gegaan. Via tv-commercials, social media en samplingacties wil het bio- en natuurvoedingsmerk mensen nieuwsgierig maken naar de voordelen van een natuurlijk voedingspatroon. De afgelopen jaren heeft Zonnatura al vaker verrassende reclames gemaakt voor bewuste voeding, bijvoorbeeld met de campagne ‘En niets anders.’ (“Muntthee: dat is munt. En niets anders.”). Hoewel ik de reclames van het merk erg kan waarderen, ben ik minder enthousiast over de producten…

zonnatura snack2

Autenthieke voedingsfilosofie
Zonnatura probeert in de reclames haar eigen, autenthieke voedingsfilosofie uit te dragen: voeding zoals de natuur het bedacht heeft. Zonnatura is in 1954 opgericht door Willem C. Smits, een “gepassioneerde kruidenexpert”, aldus Zonnatura. Sinds die tijd ontwikkelt het bedrijf biologische producten, die zij als verantwoord alternatief voor gangbare producten presenteren.

Zonnatura gelooft in de kracht de natuur en past dit principe toe door zoveel mogelijk te werken met biologische en natuurlijke ingrediënten. Hierdoor blijven de oorspronkelijke smaak- en voedingsstoffen zoveel mogelijk behouden.

In de campagne speelt Zonnatura in op de groeiende interesse in Nederland voor puur en autenthiek eten. Zonnatura heeft in mijn ogen de laatste jaren een interessante rol gespeeld in het bewustwordingsproces op het gebied van gezond eten. Dat is een goede zaak natuurlijk. Tegelijkertijd zet ik mijn vraagtekens bij het assortiment dat Zonnatura momenteel in huis heeft.. Dat bestaat namelijk uit muesli, sappen, thee, tussendoortjes, broodbeleg en aanvullende voeding zoals lijnzaad en haverzemelen. Dit alles vermarkt het merk als het gezonde alternatief voor ‘gewone’ producten. Dat is niet helemaal terecht, in mijn ogen.

zonnatura snack

Zonnatura gezond?
Tsja. Zoals ik eerder al in het artikel Biologisch % (on)gezond? heb geprobeerd uit te leggen, maakt het stempel ‘biologisch’ niet automatisch iets tot gezond, netzomin als het stempel ‘natuurlijk’ dat doet. Rietsuiker is biologisch te produceren en erg natuurlijk, maar bevat weinig tot geen vitamines en mineralen en levert dus, behalve energie in de vorm van snelle koolhydraten (hoge glycemische index) geen bijdrage aan je dagelijkse voeding. Aangezien het het westerse voedingspatroon geen tekort aan energie, noch aan koolhydraten als macro-nutriciënt is, is deze suiker dus niet gezond.
Is biologische rietsuiker dan ongezond? Het is een vals dilemma producten strikt te willen scheiden in gezond en ongezond, maar in de gezonde categorie zou het in elk geval niet horen.

zonnatura lijnzaad

Aanrader?
Ik ben niet laaiend enthousiast over het assortiment van Zonnatura, al maakt het zeker enkele gezonde producten toegankelijk voor een breder publiek. De sappen, tussendoortjes en producten voor op brood zou ik, als ‘bewuste consument’ links laten liggen. Deze producten zijn suikerrijk en veelal overbodig. de muesli’s van Zonnatura zijn goed van samenstelling door de toevoeging van een brede sortering noten. Ook producten zoals lijnzaad en haverzemelen maken deel uit van het zonnatura assortiment. Hier ben ik wel erg enthousiast over.
Zonnatura heeft het voor elkaar gekregen in een breed scala aan supermarkten verkocht te worden. Als je van deze supermarkten afhankelijk bent voor je dagelijkse boodschappen, zijn producten als muesli, lijnzaad en zemelen van Zonnatura prima. Toch is het goedkoper om iets verder om te fietsen langs een bioloische winkel, waar je voor minder geld meer keus hebt dan in het Zonnaturaschap in de grote supermarkt.De komende weken worden er op verschillende NS-stations gratis samples van de Zonnatura muesli verspreid. De tv-commercial van Zonnatura is te bekijken op www.zonnatura.nl. Voor de duidelijkheid: dit is geen gesponsorde bijdrage. Natuurlijk ben ik benieuwd naar jullie ervaringen met en meningen over de producten van Zonnatura!

Laat je even een berichtje achter?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s