Wat ‘eet’ jouw huid?

28 Apr

Niet alleen wat je elke dag eet en drinkt, bepaalt welke stoffen je lichaam binnenkrijgt. Ook je huid is in staat stoffen op te nemen, net als hij door te zweten (gif)stoffen af kan voeren. Wat je dagelijks op je huid smeert, kan voor een belangrijk deel verantwoordelijk zijn voor de hoeveelheid gifstoffen die je lichaam te verwerken krijgt. Het is niet voor niks dat bij een detox geadviseerd wordt tijdelijk rustig aan te doen met cosmetische producten.

Voeding voor je huid

Je huid is iets om zuinig op te zijn, ze is je belangrijkste barrière tegen tal van ziektemakers, bacteriën en andere bedreigingen. Bepaalde stoffen zijn echter in staat die huidbarrière te doorbreken. De moleculen waar deze stoffen uit bestaan zijn zo klein, dat ze als het ware ‘door de huid heen lekken’. Door iets op je huid te smeren, geef je je huid dus ‘te eten’. Maar lang niet alles wat je op je huid smeert, is ‘gezonde voeding’…

2 Zonder-parabenen

Weekmakers, parabenen en andere ellende

Dit geldt bijvoorbeeld voor weekmakers, ftalaten, parabenen, sommige geurstoffen zoals synthetische muskverbindingen en bepaalde andere micro-actieve deeltjes, die zich hierdoor in je lijf ophopen. Sommige van deze stoffen zijn giftig en verstoren bijvoorbeeld je hormoonhuishouding, andere kunnen allergische reacties oproepen.

3 lipstick

Niet nodig dus overbodig

Oké, ik geef het gelijk toe. Mascara doet wonderen en veel vrouwen zweren bij mooi gestifte lippen. Maar heb je al die bronzers, concealers, foundations en poeders echt nodig? Weet jij nog hoe je huid er uit zou zien zónder al dat gepoeder en gesmeer? Probeer dit soort producten eens een week of twee links te laten liggen. Je geeft je huid de tijd zichzelf te reinigen en tot rust te komen. Ik geloof dat we hier met z’n allen uiteindelijk veel knapper op worden, en dat is ook een beetje waar we ’t voor doen, toch?

Natuurcosmetica in Nederland

Uit de Eco Beauty Enquête 2013 blijkt dat momenteel slechts 20% van de Nederlandse vrouwen bewust zoekt naar natuurlijke cosmetische producten. Hoewel 40% van ons wel zo nu en dan biologische producten koopt, is dat vooral voeding en schoonmaakmiddelen. In het gebruik van natuurlijke(re) cosmetica blijft Nederland achter bij andere West-Europese landen. Nederlanders geven aan natuurlijke cosmetica vaak “te duur” te vinden en missen daarbij kennis over het (schadelijke) effect van bepaalde toegevoegde stoffen.

2 puravita

Eco Beauty Enquete

De Eco Beauty Enquête is een onderzoek uitgevoerd onder 700 Nederlandse vrouwen tussen de 16 en 65 jaar oud in samenwerking met Puravita. Dat is een biologisch voedings- en cosmeticamerk, dat in Duitsland, België en Frankrijk al voet aan de grond heeft en nu ook in Nederland marktaandeel probeert te veroveren. Het verbaast me dan ook niet dat de conclusies van dit onderzoek aanzetten tot het gebruik van biologische cosmetica door Nederlandse vrouwen, terwijl ‘biologisch’ in mijn ogen niet helemaal de juiste focus is.

2 lavera met munt

Biologisch geen garantie voor succes

Net als met voeding, is ook bij cosmetica het woord ‘biologisch’ niet zaligmakend voor de kwaliteit van het product. Biologische munt bevat misschien wel minder bestrijdingsmiddelen dan de ‘gewone’ variant, maar de plant blijft slecht voor de huid – het wekt huidirritatie op.

Zwanenkeurmerk

Consumenten willen kunnen kiezen een veilig en hoogwaardig kwalitatief product zonder omstreden ingrediënten zoals parabenen en andere synthetische stoffen. In Denemarken waren daarom twee verschillende keurmerken gangbaar: een keurmerk voor biologische producten en het ‘zwanenkeurmerk’ voor producten zonder schadelijke, door de huid opneembare stoffen. Een leuk bijeffect daarvan was, dat zelfs supermarkthuismerken producten met beide keurmerken verkochten. Zo zat je voor een prikkie op de eerste rang. Helaas is dat in Nederland toekomstmuziek.

2 pure vaseline

Wat dan wel?

Kokosvet helpt tegen alles wat te droog aanvoelt. Ook een drupje olijfolie kan wonderen verrichten tegen schrale wangen of neuzen.
Pure vaseline (dus niet lippenspul van het merk met tal van toegevoegde stoffen), is voor mij plan B, als ik het met natuurlijke oliën niet meer red. Vaseline is een restproduct van de olieraffinaderij en dus alles behalve natuurlijk, maar het is in elk geval maar één stof. Mocht je daar slecht op reageren dan weet je waar het aan ligt, en heb je ten minste niet tal van toegevoegde stoffen op je lijf gesmeerd.

2 sanex zero deo

Sanex Zero & Neutral

Bepaalde producten wil je misschien echt niet missen. En vaseline of olijfolie gaat je niet helpen tegen vette haren, noch gaan je oksels er frisser van ruiken. Ik vind zelf de nieuwe Sanex Zero deo met Aluin (de zalmroze, voor de gevoelige huid) heel fijn. Hij ruikt heel licht, doet zijn werk goed en bevat – vergeleken met bijvoorbeeld Rexona – heel veel minder schadelijke producten. Als shampoo gebruik ik momenteel Neutral. Ook dat merk is helaas niet geheel vrij van vervelende toevoegingen, maar m’n haar niet wassen is ook geen optie.

2 neutral shampoo

Budgetoptie

Sanex en Neutral zijn al duurder dan ‘gewone’ alternatieven en natuurlijke en biologische cosmetica van merken als Dr. Haushka of Weleda is al helemaal aan de prijs. Wil je voordeliger uit zijn? Kijk dan ook eens bij de allerallergoedkoopste shampoo & crèmespoeling, gewoon bij de drogist. Laatst kwam ik er één tegen (van een nietszeggend merk waarvan de naam me alweer ontschoten is) met maar vier ingrediënten, zonder parabenen en andere klip-en-klare ellende. Blijkbaar kosten additieven geld, want zo was ik voor minder dan een euro beter af dan met allerlei dure bio-shampoos.

Shopping series - Brown hair woman in cosmetics department

Meer is niet beter

Bij al dit soort producten blijft het belangrijk het gebruik tot een acceptabel minimum te beperken. Je hebt echt geen hand vol shampoo nodig en één laagje deo doet zijn werk net zo goed als drie. Scheelt ook nog in de portemonnee, trouwens.

Progress, not perfection

Wat voor fitness geldt, geldt eigenlijk ook voor voeding of cosmeticagebruik. In één keer overstappen op een 100% zuivere en gezonde levensstijl is niet haalbaar. Beetje bij beetje de manier waarop je leeft verbeteren, is dat wel. Wie weet heb ik je kunnen inspireren een bepaald product in de toekomst te laten staan. Eens een ander merk cosmetica te proberen. Of wat zuiniger aan te doen met je deo. Elke stap in de goede richting is er één, dus keep up the good work en veel succes!

2 organic products

Meer informatie

Wil je meer lezen over gifstoffen & cosmetica? 100% Gifvrij van Julia Kang is interessant, maar ook deze poster van het WECF en deze brochure van Greenpeace (helaas uit 2006, dus qua producten niet meer up-to-date) bevatten veel informatie.

4 Reacties to “Wat ‘eet’ jouw huid?”

  1. Rosalie 28 april 2013 bij 12:57 #

    Ik probeer ook in het weekend geen of minder make up te gebruiken dan door de weeks. Zodat mijn huid lekker kan uitrusten.

Trackbacks/Pingbacks

  1. My clean cosmetics | Fit voor het leven - 11 juli 2013

    […] tijdje geleden schreef ik in het artikeltje Wat eet jouw huid? over stoffen die je via je huid opneemt uit cosmetica en de risico’s die dat voor je kan […]

  2. Afval- en gifvrij leven | Fit voor het leven - 29 april 2014

    […] schreef ik al over het risico van schadelijke stoffen in cosmetica en in hoeverre biologische cosmetica gezonder is dan normale cosmetica. Dit is dus een onderwerp […]

Laat je even een berichtje achter?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s