Recensie Op je gezondheid

6 Mei

Ook Vlaanderen kent een dieet- en leefstijlindustrie, inclusief de bijbehorende zelfhulpboeken. De feel-goodvariant is het nieuwste boek van Vitaya. Dit boek bestaat uit drie delen (voeding, beweging en geluk) die elk bomvol informatie, inspiratie en voorbeelden zitten voor een gezonder leven.

1 opjegezondheid2

Pluspunten:
Elk van de drie delen is geschreven door een andere expert op het gebied van respectievelijk gezonde voeding, beweging en geluk. De delen beginnen elk met een pakkende quiz en zijn allemaal superhelder en enthousiast geschreven. Bij beweging ligt de aandacht niet alleen op sport maar ook op wandelen en bewegen in en om het huis, hetgeen dit hoofdstuk laagdrempeliger maakt voor mensen die lange tijd niet gesport hebben.
Zeker het noemen waard is het hoofdstuk over geluk. Waar ik dit altijd als iets abstracts en ontastbaars heb gezien, wordt in dit boek aan de hand van wetenschappelijk onderzoek de angel uit de ‘wat is geluk’-vraag gehaald. Naast informatie over ‘lastige’ dingen als mindfullness, ontstressen en yoga komen ook heel praktische gelukkigmakers langs: iets kleins voor iemand anders doen bijvoorbeeld!
De teksten zijn vlot en pakkend geschreven en het geheel leest dus ook echt heerlijk weg. Stiekem zit het boek daarbij ontzettend goed in elkaar. Er wordt veel verwezen naar andere boeken en bij tal van ‘artikeltjes’ wordt de bron of het oorspronkelijke onderzoek vermeld.

Minpunten:
Voor Hollanders kan het Vlaams soms voor grappige zinsconstructies zorgen. Her en der in het boek zijn lijntjespagina’s opgenomen om te beschrijven, maar mijns inziens hadden dit er of méér moeten zijn, of had dit onderdeel achterwege gelaten moeten worden. Nu is de schrijfruimte namelijk eigenlijk net aan de krappe kant.
Het is geen boek om van voor naar achter te lezen. Ook door de opmaak en het vele beeldgebruik voelt het meer als een (heel dik) tijdschrift. Dat strookt met de uitgever van het boek, het komt namelijk uit de koker van de Vlaamse Sanoma-tak (de tijdschriftengigant achter alles van Libelle tot Donald Duck).

1 opjegezondheid3

Voor wie:
Voor iedereen die zin heeft om weer eens lekker enthousiast gemaakt te worden voor een gelukkig en gezond leven. Zie je het zelf allemaal even somber in, als je dit boek uit de kast pakt wordt je alleen van de opmaak alweer blij! Door de tijdschriftachtige opmaak ook heel geschikt om af en toe even tussendoor een paar pagina’s uit te lezen.

Citaat:
“Het leven is te kort om meer tijd dan noodzakelijk door te brengen met mensen bij wie je je niet goed voelt. De nijdige buurvrouw die altijd wil weten wat alles gekost heeft, de collega die iedere keer net iets te veel drinkt, de kennis die van alles een competitie maakt. Sla hun uitnodiging voor een koffietje of een avondje uit gewoon af en reserveer je tijd voor menen die je waarderen en die je aan het lachen brengen.”

Eindoordeel: ****

Nathalie le Blanc (red), Op je gezondheid. Gezond leven met gezond verstand 2009 (Sanoma Uitgevers, Wommelgem). €19,95, hier te koop.

1 opjegezondheid

Laat je even een berichtje achter?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s