Pas op voor plastic in je lipbalsem

11 Mei

Wist jij dat in veel cosmeticaproducten plastic bolletjes zitten? Deze ‘micro beads’, zoals wetenschappers de plastic bolletjes noemen, zitten onder andere in douchegel, lipbalsem en tandpasta. Na gebruik verdwijnen ze via ons afvalwater, maar niet voorgoed..

1 plastic beads2

Micro Beads
Wetenschappers maken zich in toenemende mate zorgen om de micro beads. De microscopisch kleine stukjes plastic worden door het doucheputje gespoeld en komen via het riool in de waterzuivering terecht. Ze zijn zo klein dat ze voor een deel de waterzuivering passeren en uiteindelijk in zee terechtkomen. Daar hoort plastic absoluut niet thuis, vindt de Nederlandse Plastic Soup Foundation.

1 plastic micro beads

Milieu
De microscopisch kleine plasticdeeltjes worden door allerlei kleine zeediertjes voor voedsel aangezien. Zo worden deze micro-organismen vergiftigd en door de opbouw van de voedselpiramide in onze oceanen komt het plastic ook in de buiken van dolfijnen, walvissen en grotere vissen zoals tonijn en zalm terecht. DAt is niet al te best voor hen, maar ook niet voor ons. Want wie wil er nou een stukje sushi met plastic op zijn bord?

Gezondheid
Waar in de campagne géén aandacht aan besteed wordt, is waar het water dat niet in zee geloosd wordt terecht komt. Een heel groot deel van ons rioolwater wordt na zuivering weer hergebruikt als drinkwater. Dat is sowieso iets waar je niet al te veel over na moet denken, want bijvoorbeeld resten van de hormonen uit je anticonceptiepil worden door mannen, vrouwen en kinderen een paar jaar later weer opgedronken. Met alle hormoonverstorende effecten van dien. Maar we hadden het nu over plastic.

De micro beads, die te klein zijn om uit het water gefilterd te worden, komen ook in het drinkwater terecht. In jouw acht glazen water per dag kunnen dus zomaar plastic shampoo- en bodylotionresten zitten.

1 plastic beads

Wat te doen?
Op deze lijst en de Warning, plastics inside App (alleen beschikbaar voor Ipad en Iphone) is te zien welke producenten geen micro beads meer gebruiken in hun producten. Door niet alleen zelf bewust voor plastic-vrije merken te kiezen, maar ook je omgeving hierover te vertellen, kunnen we met z’n allen de hoeveelheid plastic in de oceanen en in ons drinkwater terugdringen. Doe jij mee?

Laat je even een berichtje achter?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s