Commerciële groentefriet

25 Mei

Ik moet zeggen dat ik behoorlijk sceptisch was toen ik hoorde van de sinds kort bij PLUS verkrijgbare Groentefriet. De diepvriesfriet, gemaakt van witte bonen, mais en wortel, zou een gezond alternatief zijn voor gewone diepvriespatat. Het product zou het makkelijker moeten paken patatlievende kinderen groente te laten eten. Zo begint ook de aankondiging voor deze nieuwe frietjes:

1 groentefriet logo nieuw

“Wat willen jullie eten?” “Frietjes!!!” roepen veel kinderen dan in koor. Terwijl de groenten op het bord maar mondjesmaat naar binnen gaan. Dit was niet anders bij de zoon van voedingstechnoloog Marc van Hulst. Zo kwam hij op het idee om groenten in de vorm van een frietje te maken. Zijn Groentefriet is gemaakt van gepureerde wortel, maïs, witte bonen en een uitgebalanceerde mix van kruiden en specerijen. De frietjes zien er uit als gewone friet: lekker bruin en krokant van buiten en egaal en glad van binnen. En ze smaken net zo lekker!

Gezondheidsclaims
Het nieuw ontwikkelde product claimt nogal wat:
Met één portie (van 100 gram) zouden kinderen al meer den 50 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vezels binnen krijgen. Daarnaast zeg Groentefriet rijk aan eiwitten te zijn, en een bron van vitaminen en mineralen, en bevat het minder koolhydraten, geen toegevoegde suiker of kunstmatige stoffen. Het kan prima zonder zout gegeten worden. Zo provbeert Groentefriet aan te sluiten bij een gezonde levensstijl, ook voor volwassenen. Het past in het voedingsadvies van twee ons groenten per dag. Daarom mag Groentefriet het ’Gezondere Keuze’ Vinkje voeren. Het Vinkje wordt ondersteund door het Voedingscentrum.

1 groentefriet voedingswaarde

Relatief clean
Ik had verwacht dat een Commercieel groentefrietje vol met geur-, kleur- en smaakstoffen zou zitten. Dat valt, althans volgens de info op de verpakking, behoorlijk mee. Er is geen zout aan het product toegevoegd en E-nummers als E621 (de beruchte smaakversterker) staan niet op de verpakking vermeld. Nu zou het goed kunnen dat dat, via een omweg, toch in het kruidenmengsel terecht is gekomen – in de vorm van soja- of sellerie-extract bijvoorbeeld. Maar in de vergelijking met veel groenteburgers en groentekroketten, toch een beetje vergelijkbare producten, houdt de groentefriet zich goed staande.

1 groentefriet ingredienten

Low Gi
Vergeleken met aardappel hebben de ingrediënten van de groentepatat een veel gunstigere glycemische index. Dat betekent dat de suikers uit deze patat veel minder snel in je bloed terecht komen, waardoor je bloedsuikerspiegel stabieler blijft. Dat is voor iedereen gezonder, niet alleen voor diabetici!

1 groentefriet glycemische index

Echte groentefriet
Het idee om frietjes te maken van groente lijkt misschien spectaculair, maar is helemaal niet zo nieuw. Ik heb al regelmatig recepten langs zien komen voor zelfgemaakte frietjes van in balkjes gesneden knolselderij, pastinaak of zoete aardappel. Al deze groentes hebben dezelfde voordelen als de groentefriet (geen zout, veel vezels, lage glycemische index) maar zijn niet in de voedingsproductiemallemolen geweest. Met zelfgemaakte groentefriet, die je ook gewoon in de oven kunt bereiden, ben je in mijn ogen dus sowieso beter uit. En goedkoper, trouwens, want de groentefriet kost 2,99 voor 600 gram, terwijl een flinke knolselderij voor de helft te krijgen is.
Halverwege deze pagina vind je bijvoorbeeld een van mijn recepten voor oranje groentefrietjes. Dat is pas écht gezond.

1 groentefriet

Snel alternatief
In mijn ogen is de commerciële groentefriet dus vooral een snel en relatief gezond alternatief voor gewone aardappelpatat. Wij maken nog wel eens in een zeer luie zondagse bui een zak diepvriesfrietjes in de oven, en hiervoor zou Groentefriet zeker een gezonder alternatief zijn. Groentefriet is voorgebakken en bevroren. Vanuit de diepvries is het snel en gemakkelijk te bereiden, ook in de oven. De adviestijd is 14 minuten, maar mijn ervaring met ovenfriet leert dat langer en heter vaak een knapperiger en dus lekkerder resultaat geeft.

Hebben jullie de nieuwe Groentefriet al geprobeerd? Of zou je het graag eens willen proberen?

3 Reacties to “Commerciële groentefriet”

  1. Pablo T 25 mei 2013 bij 12:44 #

    Ik wil wel eens proberen ! Wanneer nodig je ons uit ?

  2. meiryems 25 mei 2013 bij 15:43 #

    Nou ben ik nog steeds benieuwd naar de smaak…..

  3. Rosalie 25 mei 2013 bij 21:37 #

    Ik zou het echt een keer willen proberen.

Laat je even een berichtje achter?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s