Try something new!

3 Jul

Sport je graag, maar je al jaren dezelde workout? Word je niet meer enthousiast van het idee te gaan trainen? Try something new!
Wisseling van spijs doet eten, zegt men, en ’t zelfde geldt voor sport. Door met iets nieuws te beginnen merk je weer hoe leuk bewegen is. Zeker weten dat jij dan weer uit gaat kijken naar je eerstvolgende training!

“In, spin, de bocht gaat in. Uit, spuit, de bocht gaat uit.” Waren dit soort liedjes voor jou vaste prik op het schoolplein vroeger? Was jij als klein meisje ook zo dol op touwtjespringen? Dan is er alle reden op zoek te gaan naar je oude springtouw en weer eens een sprongetje te wagen!

5 touwtje springen kind

Supergezond

Touwtjespringen is natuurlijk erg goed voor je conditie, maar er zijn meer voordelen. Door de landing krijgen je botten een oplawaai en – hoe tegenstrijdig dat ook mag klinken – daar worden ze alleen maar sterker van. Elke dag één minuut touwtjespringen verkleint het risico op botontkalking meer dan elke dag een half uur wandelen of zwemmen! Daarbij worden je been- en bilspieren sterker en zul je merken dat je met hardlopen in staat bent een sterkere afzet te maken als je regelmatig touwtjespringt.

Cardio

Waar je als kind eindeloos kon blijven springen, zul je nu merken dat touwtjespringen echt behoorlijk pittig is. Met tien minuten touwtje springen verbrand je (afhankelijk van hoe fanatiek je aan het springen bent) tussen de 1,0 en 1,8 keer je gewicht in kcal. Weeg je 70 kg en ben je rustig aan het springen, dan verbrand je cica 70 kcal. Ben je tien minuten lang double unders aan het maken, dan loopt dat op tot bijna 120 kcal.

5 touwtje springen crossfit

Double unders

Het grootste aantal kcal verbrand je met touwtjespringen met zogeheten ‘double unders’, Engels voor twee keer draaien met één keer springen. Om voldoende tijd te hebben in een sprong het touwtje twee keer rond te draaien, moet je behoorlijk hoog springen en je knien flink optrekken. Daarbij moet je natuurlijk behoorlijk snel ronddraaien met het touw.

Speed ropes

Speciaal om double unders makkelijker te maken zijn er speciale speed ropes te koop. Deze touwtjes zijn superdun en draaien door een mechaniekje in het handvat met heel weinig weerstand rond. Daardoor is het makkelijker het touwtje snel genoeg te laten draaien voor zo’n dubbele sprong. Het is de investering wel waard, want online heb je al voor drie à vier euro een speed rope te pakken.

5 touwtje springen speed rope

Als je de smaak te pakken hebt, is het wel de moeite waard voor een iets duurder touwtje te gaan, waarbij je zelf de lengte van het touwtje in kan stellen. Dat maakt in het begin niet veel uit, maar later heb je daar plezier van! Bijvoorbeeld bij touwtjes van Adidas kan dat.

Nog iets duurdere touwtjes zijn niet van rubber of plastic, maar hebben een metalen draad als kern. Als je echt fanatiek wordt kan dat fijn zijn, want zulke touwtjes gaan langer mee. Zelf heb ik zo’n chique touwtje van Rogue Fitness, dat echt heel fijn springt.

Wil je nog een stap verder, dan verkoopt bijvoorbeeld Adidas ook springtouwtjes waar je minigewichtjes aan kunt hangen, waardoor het draaien juist weer zwaarder wordt.

Wat is de juiste lengte?

Idealiter komt het touwtje als je er met je voet op gaat staan aan beide kanten tot borsthoogte als je het strak omhoog trekt. Dat zorgt ervoor dat je bij het springen je je handen constant ter hoogte van je onderste ribben kan houden en dat is ergonomisch een goeie hoogte.

Young Woman Preparing to Jump Rope

Op naar je eerste double under

Als je lang niet touwtjegesprongen hebt, moet je jezelf echt even tijd gunnen dit onder de knie te krijgen. Ik oefen zelf ongeveer vier keer in de week een kwartiertje en heb het nu, na twee maanden, eindelijk een beetje in de vingers. Ik heb het als volgt aangepakt:

 1. Ik ben twee maanden geleden begonnen met half-tempo sprongen (twee kleine sprongetjes, één keer draaien) voor zo lang mogelijk achter elkaar door, tot ik dat qua conditie en coordinatie 5 minuten volhield
 2. Half-tempo sprongen afgewisseld met normale sprongen (een keer springen, een keer draaien)
 3. Normale sprongen, tot ik dat qua conditie 5 minuten volhield
 4. Versnelde normale sprongen (op hoog tempo normale sprongen, waarbij je dus heel laag opspringt en heel snel draait), bijvoorbeeld zo veel mogelijk sprongen binnen twintig seconden, tien seconden rust, of sets van één minuut met een halve minuut rust.
 5. Eens in de vier versnelde sprongen zo hoog mogelijk opspringen, waarbij je net zo snel draait. Hierbij klappert het touwtje regelmatig tegen je kuiten/schenen (Auw! Zeker bij een speed rope) maar zeker weten dat je ook je eerste double under maakt!
 6. Om de sprong hoog opspringen (double under) en dan weer twee kleine sprongetjes
 7. Klaar voor het echte werk: oefenen op zoveel mogelijk double unders achter elkaar aan!

5 touwtje springen1

Ik hoor het heel graag als het je gelukt is je eerste double under te maken! Heb jij het jezelf op een andere manier aangeleerd? Dan vind ik het ook heel leuk als je dat deelt!

Oja, wil je nog meer uitdaging in het touwtjespringen? Doe dan eens inspiratie op in dit filmpje! Insane!

2 Reacties to “Try something new!”

 1. Rosalie 3 juli 2013 bij 09:55 #

  Ik heb helemaal geen springtouw meer thuis liggen :O, waar zijn die dingen.

Trackbacks/Pingbacks

 1. De 5 beste fitness-accessoires | Fit voor het leven - 13 april 2014

  […] Mijn beste fitness-aankoop in jaren is een fatsoenlijk springtouw. Van de zomer heb ik al uitgebreid geschreven over de voordelen van touwtjespringen. […]

Laat je even een berichtje achter?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s