DIY: Havermoutpap (met appel)

7 Jul

Ik ben dol op havermout. Ik lust er wel pap van – letterlijk 😉 Havermout is zo goed als het meest populaire ontbijt in Denemarken (op koldskål met kammerjunker na dan). Sinds ik daar gewoond heb ben ik om, en maak ik bijna elke morgen mijn eigen pap.

Koldskål med kammerjunker (citroenkarnemelk met vanillekoekjes)

Koldskål med kammerjunker (citroenkarnemelk met vanillekoekjes)

Ik lees online veel over kant en klare havermoutpap, bijvoorbeeld van Quickstart. Voor dik één euro per portie en een paar minuutjes in de magnetron heb je je ontbijtje klaar. Hoewel dat natuurlijk heel makkelijk is, zijn zulke snelle oplossingen het niet altijd even gezond (om over de prijs nog maar niet te spreken..).

Ik heb de indruk dat veel mensen voor kant en klaar kiezen omdat ze zelf niet zo handig (denken te) zijn met het maken van pap. Daarom nu een kleine tutorial 🙂

Om pap te maken heb je havermout nodig (bijvoorbeeld van de Euroshopper, 500g voor 0,41 euro) en een soort melk. Ik gebruik zelf altijd sojamelk zonder toegevoegde suiker, maar koemelk of havermelk kan ook. Je kunt zelfs pap maken met alleen water, zeker als je iets anders toevoegt voor de smaak (fruit bijvoorbeeld) is dat een mager alternatief.

5 pap tutorial ingredienten pap

Ik kies ervoor één deel sojamelk en één deel water te gebruiken, zodat het geheel net wat romiger is dan met alleen water, maar ik in totaal maar 30 kcal toevoeg door de sojamelk.

Ik gebruik een grote koffieschep om de havermout te doseren. Zes van die scheppen is bij mij 100g en ik gebruik altijd 2 scheppen (dus ongeveer 33 gram havermout). Daarbij doe ik 100ml sojamelk en 100ml water. Dit is samen dus +/- 150 kcal. Een stuk fruit en een kop groene thee erbij en je hebt een uitgebalanceerd ontbijtje!

5 pap tutorial einde pap

Ik kieper vaak ’s avonds alles al bij elkaar in een pannetje, zodat de havermout het vocht al wat opzuigt en de pap ’s ochtends sneller klaar is.

’s Ochtends zet ik eerst het gas op z’n hardst, tot het geheel begint te borrelen. Dan laat ik de pap ongeveer twee minuten op de laagste stand doorkoken. Doordat de havermout al een nacht heeft gestaan, koekt het bij mij niet zo heel erg aan en hoef ik dus maar af en toe te roeren. Als je alles ’s ochtends bij elkaar in gooit, moet je wat preciezer zijn met roeren om de pap niet aan te laten branden.

5 pap tutorial pap in bord

Als je pap een beetje los begint te laten van de randen van het pannetje issie klaar. Mjum!

Hierna vul ik overigens altijd gelijk even het pannetje met een laag water, zodat je bij het afwassen in een beweging alle achtergebleven stukjes eruit krijgt. Aangekoekte havermoutpannetjes afwassen is namelijk niet zo’n leuk werkje…

Extra zoet

Ben je fan van zoet op de vroege morgen? Weerhoud jezelf dan van de verleiding suiker of honing toe te voegen aan je pap. In plaats daarvan kan fruit voor de nodige sweetness zorgen. Je kunt in feite elke soort fruit toevoegen, vers of gedroogd.

Wil je echt de ‘suikerbeleving’ dan is vers fruit soms niet zoet genoeg. Dan kan het heerlijk zijn om een warm (en dus zoet) appeltje bij je havermout te serveren. Dit kan je maken terwijl de havermout staat te pruttelen, dus het kost je geen extra tijd.

Hiervoor snijd je een appeltje (liefst met schil en al, maar zonder klokhuis) in kleine blokjes.

5 pap tutorial appel

Een beetje kaneel over de appel voor die heerlijke appeltaart-geur is ook mjum!
Dan het geheel voor twee minuten in de magnetron op standje maximaal. Eventueel kan je een heel klein beetje water toevoegen, voor meer appelsiroop.

5 pap tutorial appel kaneel

Uit de magnetron ziet de appel er een beetje verlept uit, maar door de warmte smaakt hij extra zoet en onderin het kommetje zit wat appel/suikerwater waarmee je je pap extra zoet kan maken.

En voila, het eindresultaat:

5 pap tutorial pap in bord met appel

Een bordje pap met appel, om lekker weg te slobberen voor je naar school/werk/studie moet.

Een laatste tip: deze zelfgemaakte pap laat zich in de magnetron ook weer prima opwarmen. Ik giet ’t geheel bij haast vaak over in mijn KeepCup (zo’n meeneembeker met deksel) om ’t dan op mijn werk kort weer even op te piepen en daar op te eten.

5 Reacties to “DIY: Havermoutpap (met appel)”

 1. Rosalie 8 juli 2013 bij 15:00 #

  Jammie!

 2. Marieke 9 september 2013 bij 21:41 #

  Voor het eerst dit alvast gemaakt voor morgenochtend, ik verheug me er op, het smaakt nu iig al erg goed! Ik heb een glutenvrije variant waar ook boekweitvlokken, zonnebloempitten en een paar rozijnen doorzitten.

  • Willemijn 10 september 2013 bij 12:33 #

   Dat klinkt superlekker!

   Ik eet zelf ook altijd glutenvrije havermout, maar ik voeg na het koken nog wat extra’s toe (zonnebloempitjes, lijnzaad, pompoenpitten, haverzemelen, gehakte nootjes of rozijntjes bijvoorbeeld). Dan blijven die bonusingrediënten lekker knapperig:)

   Hopelijk was je pap lekker?

 3. Jasper 3 maart 2015 bij 13:28 #

  Goedendag,

  Ik heb een vraagje:ik heb de Appie Basic havermout gekocht en wil deze (denk ik) als ontbijt met yoghurt gaan eten met rozijnen en banaan en kaneel. Maar de bereidingswijze is dus 250ml water koken en dan de havermout 1 minuut koken. Dus is de havermout nat en warm, kan ik hem gewoon uitlekken en afkoelen en dan bij de yoghurt doen?
  Ik heb dit net als lunch zo gemaakt, maar er zit helemaal geen smaak aan, dus maar direct kaneel er bij gedaan.

  • Willemijn 7 april 2015 bij 11:58 #

   Dag Jasper, goeie vraag!
   Zelf gebruik ik ook de AH-basic havermout, maar ik maak er pap van. Dan kook ik inderdaad de havermout met water tot het pap wordt (goed roeren).
   Ik eet soms ook havermout met yoghurt, maar dan hoef je de havermout niet van tevoren te koken. Je kunt de havermout eventueel wel een avond van tevoren al in de yoghurt doen, zodat het een beetje kan mengen.

   Overigens is havermout van zichzelf inderdaad behoorlijk smakeloos (net als zoutloos brood). Een heel klein beetje zout kan daarbij al veel helpen, net als fruit, honing, kaneel of stukjes noot.

Laat je even een berichtje achter?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s