Fit op het VMBO

9 Jul

Worstel jij soms ook zo met je vastgeroeste ongezonde gewoontes? Ik wel! Wat zou het heerlijk zijn als je al op de middelbare school geleerd zou hebben gezonde keuzes te maken, niet te snacken omdat je je rottig voelt en regelmatig te bewegen… Dankzij een nieuw, wetenschappelijk bewezen lespakket voor VMBO-scholieren wordt dat werkelijkheid!

DOit heet de methode, waar nu al meer dan negentig middelbare scholen mee werken. In zestien lessen leren leerlingen de basis van een gezond leefpatroon. Niet alleen in theorie, maar ook in de praktijk.

Leuk leren gezond te leven

Bij je eetgewoontes veranderen, bijvoorbeeld, krijgen leerlingen als opdracht om een maatje te vinden die ze kan steunen in hun voornemen minder te snoepen/meer groente te eten/te ontbijten. Ik weet uit ervaring hoe fijn zo’n steuntje in de rug van een goeie vriendin kan zijn. Dat heeft me ooit echt geholpen door te zetten met mijn eigen gezonde voornemens. Daarom vind ik het heel erg goed dat deze lessenserie 12- en 13-jarigen al leert hoeveel je daaraan kan hebben!

Wetenschappelijk bewezen

Met DOiT worden de leerlingen zich in zestien lessen, verdeeld over twee jaar, bewust van de keuzes die ze zelf kunnen maken om gezonder te leven, maar ook van de rol die omgevingsfactoren spelen als het gaat om hun leeftstijl. Met DOiT leren leerlingen op een positieve wijze hoe ze overgewicht kunnen tegengaan en dat gezond leven ook je schoolprestaties kan verbeteren. En dat is nodig, want maar twee op de vijf jongeren onder de achttien in Nederland beweegt voldoende (minimaal of dagelijks 60 minuten bewegen, of drie keer per week twintig minuten intensief sporten).

Dat DOiT niet alleen een lesprogramma is dat aansluit bij de belevingswereld van jongeren, maar ook echt werkt, is aangetoond met wetenschappelijk onderzoek van VUmc. Het blijkt dat jongeren die aan DOiT deelnemen, minder dik worden, minder frisdrank gaan drinken en minder tijd aan tv kijken en computeren besteden. Dat zijn resultaten waar je U tegen zegt, toch?

Online voorproefje

Ben je benieuwd wat de deelnemende eerste- en tweedeklassers allemaal leren? Online kan je gratis rondkijken in de methode. Ook gratis leefstijltest is leuk om te doen, al ziet de testomgeving er wel een stuk minder gelikt uit dan de homepage.

Ik ben erg enthousiast over dit project, omdat het gezondheidsproblemen bij de bron aanpakt, vóór ze ontstaan eigenlijk. Wat lijkt het me fijn als iedere brugklasleerling in Nederland leert hoe hij of zij zelf grip kan houden op zijn leefstijl. Toen ik zo oud was, had ik daar echt nog geen idee van…


Uitgebreide informatie voor scholen, leerlingen, professionals en ouders over het DOiT-lespakket is te vinden op www.doitproject.com. Vind je sport & school interessant, dan kan je je hier op een nieuwsbrief abonneren.

Laat je even een berichtje achter?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s