My clean cosmetics

11 Jul

Een tijdje geleden schreef ik in het artikeltje Wat eet jouw huid? over stoffen die je via je huid opneemt uit cosmetica en de risico’s die dat voor je kan hebben. Ik probeer sinds een tijdje zoveel mogelijk ‘schone’ cosmetica te gebruiken en deel graag een paar van mijn nieuwe favorieten met jullie!

Hieronder zie je de standaarduitrusting van mijn badkamer. Ik zal van links naar rechts de verschillende producten bespreken. Al deze producten zijn overigens vrij van parabenen 🙂

5 beauty zonder parabenen

Nivea Natural Oil – for dry skin

Hoewel dit geen 100% ‘clean’ product is, gebruik ik het graag. Ik gebruik de olie als scheerschuim, wat echt supergoed werkt! Daarbij is scheerschuim typisch zo’n product met bergen schadelijke stoffen, dus met deze olie kom ik nog vrij goed weg. Naast verschillende soorten plantaardige olie zitten er enkele conserveringsmiddelen in, en een parfummetje.

Neutral shampoo

De Neutral shampoo bevat niets behalve het nodige. De shampoo ruikt niet bepaald lekker, maar de geur blijft gelukkig niet hangen na het uitspoelen. Dit is een topshampoo als je haar écht gewassen moet worden, maar als je ‘m elke dag gebruikt zit je in no time met een bos stro op je hoofd. Da’s ook niet helemaal de bedoeling natuurlijk! Ik gebruik ‘m om de dag en voor snelle douchebeurten (na het sporten bijvoorbeeld) gebruik ik een drupje van de Andrélonshampoo die helemaal rechts op het plaatje staat.

Sanex Zero deodorant

Zoals je ziet heb ik twee soorten Sanex deodorant, de normale en de variant voor de gevoelige huid. Ik gebruik ze door elkaar heen want ik merk niet echt verschil. De Sanexdeo ruikt lekker, maar bevat geen ftalaten, parabenen en schadelijke conserveringsmiddelen. Daarbij is de deo vrij van aluminiumoxide, een stof die je zweetklieren afsluit maar daardoor mogelijk kankerverwekkend is. Je lichaam zweet namelijk gifstoffen mee uit als je gaat zweten, en dat lukt niet meer als je zweetklieren verstopt zitten.

Op dagen dat ik echt 100% zweetvrij wil blijven terwijl ik wel de hitte in ga, gebruik ik stiekem toch Rexona, waar wel aluminiumoxide in zit. Maar ik probeer wanneer het kan (bijvoorbeeld met hardlopen) juist geen Rexona te gebruiken, zodat ik ‘lekker’ kan zweten en mijn lichaam de kans heeft gifstoffen kwijt te raken.

Sanex Zero douchespul

Dit douchespul is simpelweg top. Het ruikt lekker fris, er zit geen elende in en je krijgt heel veel douchespul voor je geld. Let een beetje op waar je het koopt, bijvoorbeeld Kruitvat of Dirx hebben nog wel eens mooie aanbiedingen.

Vaseline

Pure vaseline (dus niet lippenspul van het merk met tal van toegevoegde stoffen), is voor mij plan B, als ik het met natuurlijke oliën niet meer red. Vaseline is een restproduct van de olieraffinaderij en dus alles behalve natuurlijk, maar het is in elk geval maar één stof. Mocht je daar slecht op reageren dan weet je waar het aan ligt, en heb je ten minste niet tal van toegevoegde stoffen op je lijf gesmeerd.
In eerste instantie probeer ik droge plekjes trouwens altijd op te lossen door er wat kokosvet op te smeren. Dat is wel puur natuur namelijk.

Dr. Van Der Hoog Fresh Expression dagcrème

Ik gebruikte het afgelopen jaar een Deense dagcrème van een natuurcosmeticamerk dat in Nederland niet te koop is. Daarom moest ik onlangs op zoek naar een goede vervanger. Voor mij zijn een paar dingen belangrijk bij een dagcrème: er moet een behoorlijke SPF in zitten, hij moet in een spuitflacon zitten, er mag geen troep inzitten en hij mag niet vettig aanvoelen, want dan krijg ik puistjes.

Met name de SPF-factor was heel moeilijk om te vinden: bijna alleen rimpelcrèmes hebben een fatsoenlijke SPF in hun crèmes. Uiteindelijk heb ik voor deze dagcrème gekozen, terwijl die eigenlijk bedoeld is voor vrouwen vanaf een jaar of 30, ‘voor de eerste rimpelvorming’.

Ik ben heel erg blij met deze crème. Hij trekt snel in, hij beschermt mijn huid goed door de SPF-15, ik zweet ‘m niet uit met hardlopen en er zitten geen weekmakers of parabenen in. Daarbij is het pompje lekker hygienisch en ruikt de crème heel fris.

Ik heb ‘m uiteindelijk bij bol.com gekocht voor 16,99 euro, maar hij is vast elders goedkoper te vinden.

Yes to Cucumbers douchespul

Dit douchespul kreeg ik van mijn zusje en het ruikt écht naar komkommer. Ik moest daar in het begin nogal aan wennen, maar nu vind ik het een fijne geur voor na het sporten. Je voelt je echt weer lekker fris als je hiermee gedoucht hebt. Ik vind alleen wel dat er voor zo’n gehypet merk dat zichzelf promoot als helemaal organisch en clean nog wel heel veel aparte stofjes aan toegevoegd zijn. Jammer!

Andrélon Natuurlijk & Puur Zijdeglans en Zen shampoo

Andrélon probeert duidelijk een graantje mee te pikken van de clean cosmetics trend. Ik was behoorlijk wantrouwig, maar heb als experiment toch een fles mee naar huis genomen. De grootste boeven onder de gifstoffen zitten er inderdaad in meer in, maar clean is deze shampoo niet te noemen. Daar tegenover staat dat hij wel heel lekker wast en mijn haar echt fris voelt, in plaats van droog en stug zoals na de neutral shampoo. Bij een snelle douche na het sporten, om even het zweet uit mijn haar te wassen, gebruik ik nu dus wel deze shampoo. Ik probeer er wel op te letten geen giga kwak in mijn haar te smeren, maar het met mate te gebruiken.

Dit waren mijn favoriete douche- en verzorgingsproducten van dit moment. Welke producten gebruik jij graag? En wie van jullie vindt het ook belangrijk welke stoffen in je cosmetica zitten?

Laat je even een berichtje achter?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s