Inner peace

18 Aug
Hopelijk ben jij vandaag, net als ik, een dagje vrij. Heerlijk! Maar zeker na de zomervakantie kan werken/school/studeren best wel weer heel veel stress geven. Dan is het fijn om in je weekend (of op een doordeweekse vrije dag) écht even goed te kunnen ontspannen. daarom vijf tips om je zondag helemaal chill en relaxt te maken.

3 geluk

1. Kies fijne muziek

Zet vandaag voor de verandering een keer niet de radio of top-40 aan, maar ga op zoek naar rustiger muziek. Radio wordt constant onderbroken met reclame en geklets, waardoor je telkens afgeleid wordt. Top-40 muziek ik leuk, maar vaak behoorlijk up-tempo. Terwijl de ideale relax-muziek een beat heeft net een beetje rustiger is dan je hartslag.

Klassieke muziek kan natuurlijk, maar ook veel singer-songwriters hebben rustige nummers. Zelf heb ik een heel fijn relax-CD’tje dat Tao, music for relaxation heet, met van die gongen en zo. Dat heb ik zelf vaak op staan tijdens mijn yoga-practice. Maar op YouTube zoeken naar “relaxation music” werkt ook verbluffend goed 😉

2. Probeer eens of yoga iets voor jou is

Over yoga gesproken, rustige yogavormen (dus bijvoorbeeld geen power-yoga) vind ik ook heel geschikt om tot rust te komen. Voor beginners: probeer bijvoorbeeld eens de zonnegroet, waarbij je telkens op een in- of uitademing naar de volgende houding beweegt. Ezelsbruggetje: maakt de houding je buik kleiner en je rug langer? Doe het dan op een uitademing. Maakt de houding je buik groter en je rug kleiner? Doe het dan op een inademing.

3. Doe ademhalingsoefeningen

In mijn yoga-practice begin ik altijd met een paar ademhalingsoefeningen. Maar die oefeningen zijn eigenlijk ook heel lekker om ‘los’ te doen. Gewoon, om even helemaal relaxt en één met jezelf te worden. De fijnste daarvoor vind ik de onderbroken ademhaling. Hierbij adem je rustig in, wacht je een paar tellen, adem je weer rustig uit en wacht je weer een paar tellen voor je inademt. Dit doe je dan bijvoorbeeld voor een paar minuten.

Ik vind het zelf fijn om dit soort oefeningen in kleermakerszit (‘lotushouding’) te doen, maar liggend op je rug kan ook heel goed.

3 wees niet bang voor fouten

4. Neem de tijd voor dingen die je anders afraffelt

Ga bijvoorbeeld rustig zitten om te ontbijten en doe de afwas eens terwijl je met je hoofd bij de afwas bent, in plaats van bij een miljoen andere dingen. Ook schoonmaken kan echt zo’n relaxklusje zijn, zolang je maar geen haast hebt en dus de tijd en aandacht hebt het met precisie te doen.

5. Neem een leverpakking

Dit is echt mijn favoriet van dit moment! Een leverpakking is een warme kruik waarmee je je buik in de buurt van je lever warmer maakt. Dit voelt echt megalekker aan, vooral als je kort daarvoor gegeten hebt. Het verhaal wil dat dit je lever stimuleert zijn werk (het afbreken van gifstoffen) extra goed te doen, maar of je dat gelooft moet je zelf weten;) Een leverpakking doe je op bed. Je wikkelt een kruik of een hittepit in een handdoek en stopt jezelf dan met een tweede handdoek in waarbij je de kruik tegen je buik aan bindt. Je moet een beetje rechtsbovenin het zachte stuk van je buik mikken, vlak onder je ribben. Zo blijf je dan een halfuurtje tot een uurtje liggen. Je lever is het actiefst rond een uurtje of één ’s middags en daarom is dat ook het beste moment om een leverpakking te nemen. En het allerfijnste? Zo’n leverpakking is de perfecte ‘smoes’ om lekker midden op de dag een halfuurtje tot een uurtje in je bed te gaan liggen. Mmmm…

3 waardeer waar je bent

Eén reactie to “Inner peace”

  1. Rosalie 18 augustus 2013 bij 21:45 #

    Ik ben vaak bang dat ik fouten maak ja, maar ik doe tenminste wel iets. En ik leer er wel weer van als ik ze maak.

Laat je even een berichtje achter?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s