Geen heimwee naar de Amerikaanse keuken

21 Aug

Eten op vakantie smaakt vaak tien keer zo lekker als thuis. De restaurantjes, de muziek, de zwoele avondlucht, de hele entourage maakt dat je extra kan genieten van het lokale eten. Dit jaar had ik culinair gezien pech, want terwijl ik dol ben op de mediterrane en de Scandinavische keuken, konden de hamburgers, hot dogs en burrito’s in de VS mij niet echt bekoren.

Blijkbaar ben ik niet de enige, want ik kreeg een persbericht binnen waar instond dat de VS onderaan is geëindigd in een onderzoek naar de lekkerste vakantiekeukens!

Topic Travel, een verhuurder van vakantiehuizen, heeft onder ruim 1.000 vakantiegangers de favoriete vakantiekeukens onderzocht. De top drie is niet al te verrassend, met Italië en Frankrijk op plek 1. en 2. en Nederland op de derde plaats; waarschijnlijk de keuze van alle moeilijke eters tussen de geënquêteerden. Naast de VS kwamen ook de lokale keukens van Groot Brittanië, Tsjechië en Turkije belabberd uit het onderzoek.

On-Amerikaans lekker

Natuurlijk was niet al het eten in de VS een verschrikking. We moesten er alleen wel beter naar zoeken dan op onze Europese vakanties. Een paar tips voor lekker én gezond eten in de US of A.

1. Jamba Juice

0 jamba juice the power of three

Mijn lievelingsketen in de VS is Jamba Juice. Dit is DE smoothie-expert van de VS, waar alles vers geblend wordt. Ze hebben een heel uitgebreid menu, met smoothies met en zonder zuivel, maar ook smoothies of zuivel met muesli en vers fruit, havermoutpap met verse toppings en extra’s zoals tarwegrassap. Echt een aanrader!

2. Chipotle

Als ontbijt of lunch kan ik prima uit de voeten met het assortiment van de Jamba Juice, maar als avondeten is een warme hap wel heel lekker. Als je, zoals wij, per ongeluk op een avond verzeild bent geraakt in een district met alleen maar fastfoodketens, dan is de Chipotle absoluut de beste keus.

Dit is een mexicaans-amerikaanse keten, waar je wraps, taco’s, salads en bowls kan krijgen. Bij allevier de gerechten kies je eerst uit het vlees (of het superlekkere vega-alternatief van soja), dan witte of bruine (= zilvervliesrijst), verschillende soorten bonen en verschillende soorten salsa’s. Als exta’s kun je nog gaan voor geraspte kaas, sour cream en guacamolé. Vooral de guacamolé is echt een aanrader.

Als je de vega-spullie bowl neemt, zonder rijst maar met chilibonen, de tomatensalsa en de guacamolé zit je nog onder de 500 kcal 🙂 Nice toch?

Daarbij hebben ze een redelijk goed fair food beleid, met rundvlees zonder antibiotica en groeihormonen en relatief veel groente wordt lokaal ingekocht.

0 chipolte kan ook met bruine rijst

3. Crèperies en Franse restaurants

We hebben ook een paar keer erg goed gegeten bij Franse restaurants. Die zijn niet, zoals in Nederland, poepchique, maar het zijn ook geen pannenkoekenholen zoals pannenkoekenrestaurants er in Nederland vaak uitzien.

Reken niet op veel vlees, maar wel goede, verse salades en heerlijke boekweitcrèpes (één keer zelfs glutenvrij, dus niet 50% boekweit, 50% tarwe), met ei en franse kazen erin. Zelf ben ik niet zo van de zoete crèpes, maar mijn zusje was daar wel weer heel enthousiast over.

4. Het Hard-Rock café

Mijn broertje is mega-fan van het Hard-Rock café. In eerste instantie leek me dat nu niet echt de nummero uno plek om avond te eten, maar uiteindelijk hebben we dat in de afgelopen maand wel drie keer gedaan en elke keer was het superlekker.

Op de kaart staan vijf verschillende goeie salades, die allemaal ook zonder dressing erg lekker zijn. Mijn favoriet was met gegrilde kip, nootjes, cranberries, sinaasappel en blauwe kaas.

Ik heb zelf geen hamburger gehad (ik ben aan het kijken hoe mijn lichaam op een glutenvrij diëet reageert), maar de rest van het gezelschap was ook daarover erg te spreken. Je kunt gratis een stuk gegrilde kip in plaats van de beefburger krijgen en de burgers worden geserveerd met een prima side-salad. Volgens mij hebben ze wel alleen witbrood broodjes, maar dat weet ik eigenlijk niet helemaal zeker…

5. Tripadvisor: local food / organic / natural kitchen

De beste lokale restaurantjes hebben we stiekem toch met Tripadvisor gevonden. Termen als local, orcanic en natural doen het erg goed als je zin hebt in een gezond en verantwoord maaltje. Bijvoorbeeld de Pura Vida Smoothie Bar in Miami Beach, waar ze naast smoothies ook salades, warme maaltijden en soepen hebben.

2 Reacties to “Geen heimwee naar de Amerikaanse keuken”

  1. Rosalie 22 augustus 2013 bij 22:04 #

    In Amsterdam heb je ook een hardrock-cafe!

Laat je even een berichtje achter?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s