I love my Polar FT4

22 Aug

Polar FT4 mijn model

Af en toe kijk ik verlekkerd naar alle reclames voor de nieuwste en hipste hartslagmeters. De ingebouwde GPS- en afstandmeters lachen me tegemoet en hippe merken als Nike brengen super stylish trainingsarmbanden op de markt waarmee je je hele leefstijl digitaal kan volgen. Heel soms begin ik bijna te twijfelen of ik, toch een behoorlijk fanatieke sporter, niet over stag moet. En een paar honderd euro neer moet tellen voor zo’n nieuw, hip modelletje.

Maar dan loop ik weer een training met mijn oude vertrouwde Polar FT4.

En dan weet ik het weer. Ik ben zo dol op mijn hartslagmeter. Natuurlijk ben ik aan ’t ding gehecht geraakt door alle jaren dat we samen de regen en wind hebben getrotseerd. Ik vertrouw ‘m blindelings als hij zegt dat ik wat lafjes aan het trainen ben, of juist over mijn eigen grenzen ga. En dat allemaal zonder “persoonlijke feedback”, “pre-geprogrammeerd trainingsprogramma” of “motiverende quotes”.

De Polar FT4 is er in een mannen- en vrouwenmodel en ’t vrouwenmodel is bijna mooi te noemen, een zeldzaamheid in hartslagmeterland. Ik heb zelf een perzikkleurige, maar mijn zusje rent met een dito modelletje in het knal roze. Echt funky!

Daarbij zit er zo’n zachte band voor om je borst bij, die ik aan de achterkant onder mijn sport-bh friemel zodat hij met geen mogelijkheid af kan zakken. Strakker doen kan natuurlijk ook, maar dat ademt weer zo lastig 😉 Mijn zusje heeft dus dezelfde hartslagmeter, maar zij is zo slim geweest een bijpassende sport-bh te kopen, waar je het zendertje (dat bij mij dus op een aparte band geklikt moet worden) gewoon op kan klikken. Dat is dan wel weer een aankoop die ik binnenkort ook eens zou moeten doen 😉

Natuurlijk zeggen looks & comfort niet alles. Gelukkig zijn ook de functies precies wat je nodig hebt. Op basis van je leeftijd en gewicht bepaalt hij je aerobe (=ideale) trainingszone (die je, als je een beetje thuis bent in je eigen hartslag, eventueel ook weer handmatig aan kan passen), op basis van je gewicht en de intensiteit van je hartslag geeft hij aan hoeveel kcal je verbruikt hebt en na afloop van je training geeft hij ook je gemiddelde en maximale hartslag weer. Die van mij kan tot 10 trainingen opslaan, waardoor je bijvoorbeeld je laatste wedstrijdrace nog kan bewaren, of je voortgang over 10 trainingen in de gaten kan houden. Zelf schrijf ik de data zo nu en dan over in een schriftje, zodat ik ook op lange termijn alles bij de hand heb.

Twee functies die ik bijna niet gebruik zijn de geluidsterugkoppeling (je kan ‘m zo instellen dat hij een piepje geeft als je hartslag boven of onder een bepaalde grens komt) en de verlichtingsoptie. Ik loop toch het liefst bij daglicht namelijk.

De Polar FT4 werkt op batterijen, maar daar werd ik pas na dik anderhalf jaar weer aan herinnerd. Het grote voordeel van de FT4 boven nog goedkopere modellen, is dat je zelf de batterij kan vervangen. Bij de goedkoopste Polar-modellen moet je je horloge naar Polar opsturen, waardoor je ‘m dus een paar weken kwijt bent. In dit horloge gaat gewoon een standaard fietscomputerbatterij, die je bij een Handyman of Onderdelenhuis voor een euro of vijf kan kopen.

Als deze het ooit begeeft ga ik vast over stag voor zo’n alles-in-een doe-maar-duur modelletje, maar nu doet deze het super. Zelf kocht ik mijn FT4 ooit bij de Perry Sport, maar online bestellen kan ook. Bij polar.com zijn ze voor 79,95 te koop, maar met even Googlen is er vast een aanbieder die onder die prijs duikt.

En mijn afstand en snelheid? Als ik met een lange broek loop, past mijn telefoon met GPS in het achterzakje (met rits). En anders voer ik thuis even mijn route in op afstandsmeten.nl en dan weet ik ’t ook. En ook dat ritueeltje is er een waar ik aan gehecht ben geraakt. Ik weet de afstanden in en om Enschede vrij goed, net als mijn eigen tempo – maar soms blijkt dat een “slechte” training toch zo belabberd nog niet ging. Die o-zo zware training was misschien wel zo die-hard omdat ik, per ongeluk (want geen GPS op zak), veel harder liep dan normaal. Omdat ik op hartslag loop, is dat dan gelijk het bewijs dat mijn getrain werkt: ik word sneller en dat is kicken 🙂

8 Reacties to “I love my Polar FT4”

 1. sportershigh 22 augustus 2013 bij 11:53 #

  Sinds vorige week gebruik ik een horloge met GPS van Garmin! Die zit ook heel fijn en werkt top! Ik vind het altijd wel leuk om achteraf me resultaten te zien en me zelf te verbeteren.
  Eerst dacht ik aan een Nike horloge maar Nike is natuurlijk echt een hype, een hip merk terwijl Nike niet perse beter is dan een ander merk (wel duurder).
  Fijn dat je zelf zo tevreden bent met je horloge! Daar gaat het om toch;)

  • Willemijn 22 augustus 2013 bij 18:28 #

   Cool dat je GPS-tracker zo goed werkt! Garmin lijkt mij ook echt een topmerk, hun persberichten zijn ook altijd superinteressant en inhoudelijk. Maar tot ik er eentje cadeau krijg om te reviewen blijf ik lekker bij mijn oude modelletje 😉

   Ik vind data verzamelen en mn eigen vooruitgang bijhouden trouwens wel heel erg motiverend en leuk om te doen.

   Na elke run is ’t invullen van mn excelsheetje met tijden, afstanden en HF ’t eerste wat ik doe. Met een fles water en een misgebakken proteïnereep ( uit een recente poging zelf eiwitrepen te maken) binnen handbereik natuurlijk:-)

 2. Rosalie 22 augustus 2013 bij 22:04 #

  Hebben!

  • Willemijn 22 augustus 2013 bij 22:16 #

   Loop je nu met een trainingsapp dan?

   • Rosalie 23 augustus 2013 bij 00:51 #

    Ik loop nu met nike running

   • Willemijn 23 augustus 2013 bij 07:50 #

    Da’s ook een app waar ik veel goeie verhalen over gehoord heb! Zelf gebruik ik Noom training of Run Keeper als ik met mn mobiel ren.

 3. Matthijs Kuyer 26 augustus 2013 bij 11:21 #

  Ik had eerder al eens een bericht over mijn Fjallraven kajka geschreven, nu kan ik dus hetzelfde doen ten aanzien van mijn Polar RC3 met gps. Een super toestel. Ik ben een redelijk fanatiek sporter, loop 3 keer per week 60 tot 90 min. en fiets veel, per week bijna 400 kilometer. In mijn Polar zitten al mijn verschillende trainings-programma’s waardoor ik optimaal aan mijn sport kan doen. Ik geef toe dat je als je je lijf kent je best zelf kan aanvoelen hoever je kan gaan maar om prestaties echt te verbeteren vind ik het toch fijn om ondersteuning te hebben… Bijvoorbeeld via http://www.polarpersonaltrainer.com.
  Door mijn werk in een buitensportwinkel heb ik ook veel ervaring met andere sport horloges ( Garmin, Nike en Suunto ) en via de atletiek club hoor ik ook veel reacties over de verschillende merken en types. Tot nu toe komen Polar en Garmin er als beste uit…
  Bij Polar is de RC3 de topper, bij Garmin is dat de Forerunner 910xt. Die laatste ga ik binnenkort eens uit testen.
  Tijdens mijn eerst volgende trekking door Schotland (TGO-Challange 325 km in 14 dagen) ga ik de Suunto Core all black uitproberen en neem ik om mijn hartslag en route terug te zien mijn Garmin Oregon 600 mee, die kan ook een hrm en stappenteller ontvangen. De Suunto is vooral belangrijk als weerstation maar kan ook veel meer andere zaken weergeven zoals hoogte, barometer en kompas.
  Als je overweegt om een nieuw sport horloge te kopen denk dan wel aan de waterdichtheid (zwemmen, velle regen of zweten). De Polar RC3 heeft een IPX7 keuring (30 min op 1meter onder water). Aan de achterkant zit een klepje dat je USB connector afschermt, die is nodig voor het overzetten van bestanden en het laden van de batterij, bij garmin zitten er 2 of 4 metalen plaatjes op de achterkant waar een data en laadklem op komt voor het overzetten van gegevens en het laden. Met mijn Polar zwem ik ook en tot nu toe heb ik geen problemen ondervonden, ik heb echter al 2 klanten gehad met een Garmin waarvan de connectors waren gaan roesten, waardoor er geen gegevens meer konden worden overgezet. Verder zijn zowel de Polar als de Garmin best wel aan de grote kant, zeken voor vrouwenpolsen… een mogelijkheid bij Polar is dan de RCX3 of RCX5 met een losse gps ontvanger, dat is een veel eleganter zicht en biedt hetzelfde aan trainings mogelijkheden. Garmin heeft nog geen echt alternatief. Je kan wel een losse gps unit koppelen aan een aantal modellen maar dan heb je niet de uitgebreide mogelijkheden van de “echte” gps horloges.
  Meer volgt als ik wat meer heb geëxperimenteerd met de andere modellen en merken…

  Sportieve groeten,
  Matthijs

  • Willemijn 26 augustus 2013 bij 15:45 #

   Hoi Matthijs, wat leuk dat je weer zo’n uitgebreide recensie hebt geschreven! Ik denk echt dat veel mensen daar iets aan hebben.
   Ik ben benieuwd hoe de Garmin-topper je gaat bevallen, daar heb ik ook al veel positieve geluiden over gehoord.

   Veel succes met je tochten!

Laat je even een berichtje achter?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s