Overwin je eetbui

25 Aug

Heb je de neiging soms (veel en veel en veel) meer te eten dan goed voor je is? Omdat je verdrietig bent, omdat je je verveelt, omdat dat eerste hapje zo lekker was, omdat iemand iets onaardigs over je lichaam heeft gezegd, omdat afvallen toch niet lukt, of misschien wel omdat je je er high van voelt?

Voel je je daarna klote, schuldig, een mislukkeling en waarschijnlijk ook nog misselijk? En wil je je nooit meer zo voelen=

Als je het zelf écht wilt, dan weet ik zeker dat je je eetbuien kan overwinnen. Lees gauw verder!

Stop NU je eetbui

Ben je toevallig terwijl je dit leest jezelf (stiekem een beetje) vol aan het proppen? Stop dan nu:

 1. gooi wat je aan het eten bent NU weg (het is toch al verspild, beter in de prullenbak dan in je lijf)
 2. Gooi als het even kan ook gelijk de vuilniszak weg.
 3. Poets je tanden met een extra dikke klodder tandpasta
 4. neem een lange, hete douche (een potje janken onder de douche mag. Echt, het lucht op)
 5. zet een grote kop sterke groene thee en drink die op (dat helpt tegen het nare opgeblazen gevoel)
 6. lak je nagels met langzaam drogende lak
 7. bel een vriendin (en probeer eerlijk te vertellen waarom je belt!)
 8. ga naar buiten zonder geld of eten (ga sporten, of, als je daar te misselijk voor bent, maak een grote wandeling)

3 als het tegen zit

Is het gelukt, of was het al gelukt om te stoppen met eten? Heel erg goed! Nu is het tijd om toekomstige eetbuien te slim af te zijn.

“De komende week eet ik niks!”

Onbewust weet je ’t natuurlijk al lang, maar jezelf voornemen niets te eten om je eetbui te compenseren is het slechtst mogelijke besluit dat je kunt nemen. Uit onderzoek blijkt dat jezelf uithongeren de nummer 1. trigger voor eetbuien is. Daarbij ben je jezelf waarschijnlijk niet te buiten gegaan aan groente, fruit en magere proteïnebronnen, dus een vitamine- en bouwstoffentekort ligt op de loer. Ten slotte ben je op termijn beter af als je je energie gebruikt jezelf een gezond voedingspatroon aan te leren – met een crashdieet ligt het jojo-effect op de loer en kom je alleen maar verder van huis.

Hoe begin ik dan in hemelsnaam weer met eten?

Er komt een moment dat je weer moet eten. Laat het aan je lichaam over wanneer dit moment is. Dus niet wanneer jij weer zin hebt in eten, of het tijd is om te lunchen, of wanneer je familie gaat avondeten. Nee, wanneer jouw maag rommelt en je voelt dat je fysiek (dus niet mentaal) honger hebt. Dat kan best een halve dag duren, als je je flink te buiten bent gegaan!

Eet dan een goede, volwaardige maaltijd met veel vitamines en vezels, bijvoorbeeld havermoutpap met vers fruit, een salade met peulvruchten en rode paprika of (soja)yoghurt met nootjes en gedroogd fruit. Maak één kleine eenpersoonsportie en berg alle ingredienten op voor je gaat eten. Pak hierna weer een gewoon, gezond ritme op.

2 healthy food

Je lichaam heeft het al zwaar genoeg te verduren gehad met wat je net allemaal gegeten hebt, straf je lichaam dus niet voor een foutje van jou. Ontzeg je lichaam nu niet de vitamines, mineralen en bouwstoffen die het nodig heeft, maar voedt het met puur en echt eten. Dat heeft het nodig, en als bedankje zal het je lekkerder in je vel laten zitten!

Ja, maar…

Verzin je nu gelijk al redenen waarom het niet mogelijk is straks weer beetje bij beetje gezond te gaan eten?

Wil je bijvoorbeeld per sé acht kilo afvallen voor die vakantie/die trouwerij/die presentatie? Denk dan goed na wat je op lange termijn meer waard is. Wanneer ben je over tien jaar trotser? Als je die ene dag in dat ieniemieniejurkje paste? Of als het je over een langere periode gelukt is een steady en gezond gewicht te vinden, waar je je sindsdien prettig bij voelt?

Of is het in jouw ogen onmogelijk te wachten met eten tot je lichaam dat aangeeft? Omdat anders je ouders, huisgenoten of vriendinnen vragen gaan stellen? Houd jezelf en je omgeving niet langer voor de gek, en vertel hun eerlijk waarom je deze maaltijd liever even overslaat. Als je niet eerlijk bent tegen de mensen in je omgeving, kunnen zij jou ook niet helpen. En zeg nou zelf, eigenlijk kan je wel wat hulp gebruiken, toch?

Hakuna Matata

“Hakuna Matata”, uit het de Disney-klassieker The Lion King betekent (in elk geval in de film) zoiets als “het verleden achter je laten”. Dat is niet alleen voor Simba een wijs advies, maar ook voor ieder van ons die wel eens met eetbuien te kampen heeft.

Iedereen eet wel eens te veel. Schaamte is een normaal gevoel. Maar te veel in het verleden blijven hangen en
blijven piekeren helpt je niet verder. Aan wat er al gebeurd is, kan je namelijk niets meer veranderen.

Zoals je het verleden achter je moet laten, heeft het ook geen zin al te enthousiast plannen voor de toekomst te maken. Uitrekenen hoeveel je weegt als je de komende weken elke dag 100 gram af zou vallen heeft, bijvoorbeeld, helemaal geen zin. Zeker niet als je net met een of meer eetbuien te maken hebt gehad.

Beter is het voor nu op korte termijn haalbare doelen te stellen. Bijvoorbeeld om bij elke maaltijd een stuk fruit of groente te eten. Of vandaag acht glazen water te drinken. Of een halfuurtje te gaan sporten. Die grote doelen komen later wel, eerst moet je leren goed voor jezelf en je lichaam te zorgen.

Je eigen Ferrari

Stel dat je één keer in je leven een miljoen krijgt om een heel dure auto te kopen, de meest luxe en mooie bak die je je voor kan stellen. Een Ferrari bijvoorbeeld. Zou je daar de verkeerde brandstof in gooien? Of door blijven rijden terwijl de tank al leeg is? Nee toch? Je lichaam is zo’n auto. Je hebt er maar ééntje van gekregen, en als die stuk is, krijg je geen nieuwe meer. Wees je lichaam dankbaar voor alles wat het je laat doen en zorg er goed voor.

Aandacht voor eten

Vind je het fijn om met eten bezig te zijn? Zorg dan dat je op een positieve manier met eten bezig bent. Besteed tijd aan het uitzoeken van recepten, het doen van boodschappen en het koken, in plaats van aan eten. Of begin je eigen weblog, waar je volop tijd in kunt steken zonder er een gram van aan te komen.

3 mindfullness3

Als het tijd is voor een maaltijd, zorg dan dat je er maximaal van geniet. Ga er echt even voor zitten, aan een opgeruimde tafel, eet met mes en vork en probeer je bij elke hap te concentreren op de smaak, de textuur, de temperatuur, enzovoort. Je zult zien dat je door rustiger te eten je alleen maar meer kunt genieten van je eten – en dat zonder schuldgevoel en misselijkheid achteraf.

In de toekomst

Het klinkt zo simpel, maar het allerallerbeste advies dat ik ooit gekregen heb is dit: “Do not take the first bite”.

Er komt echt wel weer een moment dat je kan genieten van één handje chipjes of één bolletje ijs, maar zet het voor nu uit je hoofd. Bedank vriendelijk voor alles dat je aangeboden krijgt waar je je achteraf schuldig over zou voelen. Dat schuldgevoel is namelijk de een-na-grootste trigger (na de nr. 1: uithongeren) voor eetbuien. Zorg ervoor dat je zelf alternatieven in je tas/koelkast/keukenkastjes hebt waar je je niet schuldig over voelt als je ze opeet.

verveling is geen honger

Ben je alleen thuis en schreeuwt al het eten in huis je tegemoet? En woon je niet zodanig op jezelf dat je het allemaal in de prullenbak kan flikkeren? Dan is het een flinke mental power uitdaging om je te beheersen. Geef jezelf actief een complimentje, elke keer dat je iets niet doet. Dus bijvoorbeeld elke keer dat je niet bij thuiskomst gelijk kijkt wat er in de koelkast te vinden is, zeg je tegen jezelf: “Goed gedaan. Ik ben blij dat ik nu niet in de koelkast gekeken heb. Ik wil eigenlijk toch niks eten nu. Ik ben liever slank. Ik wacht wel tot het tijd is voor mijn volgende maaltijd.”

Het klinkt misschien een beetje tegennatuurlijk, maar als je jezelf hierin traint, zul je zien dat je hier steeds beter in wordt.

yourecards 1

Daarbij is afleiding natuurlijk fantastisch. Dus stel niet uit wat je moet doen, maar ga gelijk aan de slag. Heb je niks te doen? Dan blijft nagels lakken een topper – vooral van die langzaam drogende. En naar buiten zonder geld op zak is ook buitengewoon effectief 😉

Alles geprobeerd, en niets helpt?

Schaam je dan niet en zoek professionele hulp! Ga naar je huisarts, die kan je doorverwijzen naar een gespecialiceerde psychologe of diëtiste.

8 Reacties to “Overwin je eetbui”

 1. Rosalie 25 augustus 2013 bij 17:49 #

  Die van ‘ het is een slechte dag, geen slecht leven’ helpt bij mij echt af en toe. Alleen vergeet ik de quote juist als ik hem nodig heb.

  • Willemijn 25 augustus 2013 bij 20:18 #

   Dat ken ik! Daarom ook veel motiverende quotes op mn mobiel staan, van instagram enzo. Dat is soms wel fijn om doorheen te kijken als ik even een slechte dag heb.

 2. sportershigh 25 augustus 2013 bij 22:09 #

  Ik denk dat iedereen wel eens te veel eet en dat dit super goede tips zijn! Vooral niet in het negatieve verleden blijven hangen =)

 3. Roosjelieft 30 augustus 2013 bij 13:57 #

  Wat een goed verhaal, Willemijn. Ik las laatst op een andere blog een mooi stuk over goed voor je lichaam zorgen en waarom je dat zou moeten doen – dat sluit wel aan bij jouw post: theselfhelphipster.com/wp-content/uploads/2013/08/Girl-Meets-Yoga-Excerpt.pdf. Misschien kende je ‘m al.

  • Willemijn 30 augustus 2013 bij 18:07 #

   Ja, ik ben echt fan van dat blog!
   Ook haar “Yoga Lessen” (e-book, downloadbaar voor gratis) vind ik echt zooo mooi!

  • Willemijn 30 augustus 2013 bij 18:14 #

   OK, ik ben weer eens te snel. We hadden ’t over het zelfde stuk 🙂

   Chill dat je de link opgenomen hebt, ik wil ‘m binnenkort ook nog eens noemen in een post over te downloaden e-books met mooie/chille dingen.

   En ik blijk er eerder ook al een blogpost (https://fitvoorhetleven.com/2013/01/29/girl-meets-yoga/) over geschreven te hebben. Pfff…. mijn geheugen kan ook wel wat training gebruiken 😉

   • Petra 4 september 2013 bij 11:58 #

    Goede tip! Nu net gelezen en erg herkenbaar 🙂

   • Willemijn 4 september 2013 bij 14:00 #

    Dankjewel voor je reactie Petra!

    Succes met ’t tackelen van de eerstvolgende eetbui (en alle daarna).

    Je kunt het!

Laat je even een berichtje achter?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s