Getipt: SUP Elfstedentocht

27 Aug

SUP groep op het water

Op vakantie in de VS ben ik niet alleen in grote steden geweest, maar ook veel in allerlei natuurgebieden, recreation area’s en nationale parken. Zo was er bij een meer buiten San Fransico de mogelijkheid te windsurfen en hebben we in de buurt van New York een dag gekanood. Op heel veel plekken kon je ook SUP’pen. Stand Up Paddling (SUP) is, een beetje plat gezegd, staand kano’en op een soort brede surfplank. Deze relatief nieuwe sport is behoorlijk zwaar, zowel voor je bovenlichaam (waar je kracht mee zet) als je onderlichaam (waarmee je jezelf in balans moet houden). Onderhand wordt er in de VS niet alleen geSUPt, maar is bijvoorbeeld ook SUP Yoga populair: daarbij worden de asana’s op een SUP-board op het water uitgevoerd!

SUP yoga

Nederland is een waterland, dus in potentie zou ook hier in Nederland veel geSUPt kunnen worden. En dit blijkt ook het geval! De laatste tijd zie ik steeds vaker aankondigingen voor SUP-clinics en SUP-tochten langskomen. Met als hoogtepunt een Friese Elfstedentocht voor SUP’pers: de SUP 11-CITY Tour.

De SUP 11-CITY Tour vindt plaats van 3 t/m 8 suptember 2013 en legt in etappes de route van de klasssieke Elfstedentocht af. Al in 2008 werd de route voor het eerst geSUPt, door de Friezin Anne-Marie Reichman, die op Hawaï SUP leerde kennen. Het jaar daarna hebben een 20-tal professionele watersporters haar vergezeld op uitnodiging: de SUP 11-CITY Tour was geboren.

Ultieme uitdaging

Inmiddels is de SUP 11-CITY Tour een begrip in de internationale SUP wereld. In de eerste week van september komen SUPpers vanuit Europa, Zuid-Amerika, Australie, Nieuw-Zeeland en Amerika naar Friesland om deze uitdaging aan te gaan. Ze peddelen 220 kilometer in 5 dagen waarbij weercondities kunnen variëren van windstil, zomers en zonnig tot kou, regen en storm. Naast de ultieme uitdaging is de SUP 11-CITY Tour voor velen een unieke ervaring. Peddelaars ervaren Friesland vanaf het water. Over rietkragen zien zij open velden met windmolens, koeien en schapen. Afgewisseld met pittoreske dorpjes en natuurlijk de elf steden, ‘de parels van Friesland’. Deelnemers peddelen over de originele waterwegen, waar schaatsers in 1909 geschiedenis schreven als pioniers van de Elfstedentocht.

SUP door de grachten

Record Poging

De SUP 11-CITY Tour start op 3 september met een proloog, een SUP ronde door het stadscentrum. De proloog is tevens een record poging om met zoveel mogelijk SUPpers door de grachten te peddelen. SUP jij ook en lijkt het je leuk aan deze recordpoging mee te doen? De start is om 17:00 in de Prinsentuin in Leeuwarden.

SUP Clinics

Heb je nog nooit geSUPt, maar lijkt het je heel leuk dat eens te proberen? Tijdens het SUP 11 CITY tour worden op verschillende plaatsen in langs de route gratis SUP clinics georganiseerd. Op www.sup11citytour.com voor meer info.

Feestelijke afsluiting

De laatste finish is op 8 september in de Prinsentuin in Leeuwarden vanaf 13:00 uur. Reggae zanger Lenny Keylard zal het evenement afsluiten samen met zijn band. Daarnaast zijn er SUP clinics en activiteiten voor kinderen. Kortom, een hoop gezelligheid. En dan is de toegang ook nog eens gratis.

SUP clinic

Route en planning

3 september: Proloog in Leeuwarden, recordpoging SUP
4 september: Leeuwarden – Sloten
5 september: Sloten – Workum
6 september: Workum – Franeker
7 september: Franeker – Dokkum
8 september: Dokkum – Leeuwarden, afsluitend feest in Leeuwarde

Laat je even een berichtje achter?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s