Nederlands Empowerment in Oeganda

28 Aug

Normaal ben ik niet zo van het doorsluizen van persberichten, maar deze samenwerking tussen de Amsterdamse Healthclubketen BBB en de stichting Women Win vind ik zo sympathiek dat ik mijn standpunt over persberichten even aan de kant zet.

Af en toe besef je hoeveel geluk je gehad hebt door in Nederland geboren te zijn. In Oeganda, een land in Oost Afrika, ben je als meisje stukken belabberder af. Oeganda kent helaas een hoog aantal geweldsdelicten en meisjes delven daarin dagelijks het onderspit.

Oeganda kaart van Afrika


Geweld tegen meisjes

Mede door de zogeheten ‘bride price’ is er veel huiselijk geweld tegen meisjes en jonge vrouwen in Oeganda. Doordat meisjes min of meer gekocht worden door de man, worden ze veelal als eigendom gezien door de schoonfamilie en als handelswaar beschouwd door de eigen familie. Vrouwen hebben weinig tot geen inspraak op persoonlijk, seksueel en reproductief vlak en moeten de wil van de man opvolgen.

Empowerment

De internationaal actieve stichting Women Win probeert daar verandering in te brengen. Dit jaar krijgen 800 Oegandese meisjes karatetraining en van hen worden er 40 opgeleid tot karatecoach, om in de toekomst nog meer meisjes te kunnen onderwijzen. Zo hoopt de stichting meer en meer vrouwen te leren hoe ze zichzelf kunnen verdedigen.

Kennis delen

Renee Bochardt, een trainster van de Nederlandse Healthclub BBB, is als vrijwilliger naar Oeganda vertrokken om haar kennis daar op toekomstige coaches over te dragen. Het idee van Women Win is om coaches zowel op hun fysieke als coaching vaardigheden verder op te leiden. Daarnaast worden aan de hand van een vaardigheidstrainingen, de meisjes onderwezen in persoonlijke ontwikkeling, zelfvertrouwen, seksuele gezondheidszorg en leiderschap. Hierdoor kunnen op meerdere scholen de sport- en ontwikkelingsprogramma’s worden aangeboden en op deze manier krijgen nog meer meisjes de kans om hun sociale positie te verbeteren, geweld tegen te gaan en hun potentieel waar te maken. De visie hierachter: ‘One win leads to another’.

Oeganda groep meisjes trainen

Ik vind dit echt een heel erg mooi initiatief. Ik zou zelf in de toekomst heel graag op zo’n manier zelf iets willen betekenen voor vrouwen die minder kansen en ruimte voor zelfontplooiing hebben dan wij hier in Nederland. Nu ben ik geen karate-docent, maar wie weet komt er ooit in de toekomst iets op mijn pad waarbij ik ook mijn kennis en ervaring door kan geven om anderen verder te helpen. Ik hoop het!

3 Reacties to “Nederlands Empowerment in Oeganda”

 1. sportershigh 28 augustus 2013 bij 17:16 #

  Je weet maar nooit wat er op je pad komt!

  • Willemijn 30 augustus 2013 bij 18:07 #

   Wie weet, inderdaad!

   Het lijkt me heel mooi ooit op zo’n praktische manier elders op de wereld iets voor anderen te kunnen betekenen.

  • Willemijn 22 maart 2014 bij 20:05 #

   Wat jammer dat jouw blog weg is! Is er weer iets nieuws waar ik je stukjes kan lezen?

Laat je even een berichtje achter?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s