Full body Tabata

2 Sep

Dik een half jaar geleden schreef ik al over een speciaal type HIIT (High Intensity Interval Training), genaamd Tabata. Bij Tabata-trainingen wissel je 20 seconden maximale inspanning af met 10 seconden relatieve rust. Dit doe je acht tot twaalf keer in één training. Zelfs met een warming-up en cooling down van vijf minuten, ben je dus supersnel klaar met je training. Het mooie is, dat uit onderzoek blijkt dat je met zo’n korte maar extreem intensieve training je conditie net zo snel verbetert als met meerdere lange duurtrainingen. Nice, toch?

Ik gebruik de Tabata-methode sindsdien voor een deel van mijn cardio-trainingen, dus één keer per week zwem ik een Tabata-training en zo nu en dan vul ik mijn sprinttraining met hardlopen ook op deze manier in (eigenlijk vooral als ik weinig tijd heb, haha).

Nu kan je Tabata eigenlijk voor elke oefening gebruiken die je voor 20 seconden op maximaal uit kan voeren. Niet alleen klassieke cardio dus, maar ook krachttraining.

De onderstaande illustratie is daar een voorbeeld van. Dit is een workout die je prima zelf in je eigen huis uit kan voeren, zolang je maar een timer op je telefoon (de Gymboss-app bijvoorbeeld) of een intervaltimer hebt. Voor een paar oefeningen heb je gewichtjes nodig, maar lege colaflessen met zand of water erin werken ook prima. Al lijkt ’t misschien niet zo, deze workout is loeizwaar! Dus wees gewaarschuwd en reken op spierpijn 😉

workout full body tabata

Eén reactie to “Full body Tabata”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Lager vetpercentage met CrossFit | Fit voor het leven - 17 september 2013

    […] voor een combinatie van High Intensity Interval Training met krachttraining, bijvoorbeeld door de full-body Tabata workout die ik een tijdje geleden gepost […]

Laat je even een berichtje achter?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s