Waarom deze supplementencynicus nu probiotica slikt

3 Sep

Ik moet wat bekennen. Sinds een maand slik ik probiotica. En dat terwijl ik altijd propageer dat je echt geen voedingssupplementen nodig hebt, wanneer je verder gezond leeft. Mijn uitzonderingen daarop waren altijd rokers, zwangere vrouwen en mensen die weinig buiten komen. Nu rook ik niet, ben ik niet zwanger én ben ik dagelijks minstens een uur buiten te vinden. Dus waarom ben ik dan gezwicht voor de probiotica? Ik zal het proberen uit te leggen.

Niet mijn buik ;) Foto is afkomstig van thegoatthatroared.tumblr.com

Niet mijn buik 😉 Foto is afkomstig van thegoatthatroared.tumblr.com

Buikpijn

Ik heb mijn leven lang al veel last van mijn buik. Een naam mag het niet hebben hoor, Prikkelbare Darm Syndroom of iets dergelijks heb ik nooit overwogen. En om ermee naar de huisarts te gaan ook niet. Maar ik ben wel bovenmatig geïnteresseerd in voeding die de darm kan prikkelen. Bekende ‘prikkelaars’ zijn bijvoorbeeld bonen, kunstmatige zoetstoffen, pittig eten en ui-achige groenten (vooral rauw). Daarom eet ik geen producten met kunstmatige zoetstoffen en let ik bij bonen en pittig eten op mijn portiegrootte – bij meer dan een eetlepel of twee krijg ik snel last van mijn buik.

Geen klassieke klachtenveroorzaker, maar eentje die bij mij absoluut elende veroorzaakt zijn hele noten. Een handje nootjes op een feestje en ik lig ’s nachts geheid te kermen in bed. Gelukkig kan ik geweekte noten en notenpasta’s (in kleine hoeveelheden) wel goed verdragen.

0 noten schep

Gluten en lactose

Gluten en lactose kunnen bewezen buikklachten veroorzaken. Bij mensen met coeliakie of lactose-intolerantie is dat al langer bekend, maar uit steeds meer onderzoeken komt naar voren dat ook bij mensen zonder die heftige vorm van gluten- of lactose-intolerantie, het schrappen van gluten en lactose uit het dieet buikklachten kan verminderen.

1 things I love vlaams broodhuis

Omdat ik de weken voor we naar de VS op vakantie gingen erg veel last van mijn buik had, nam ik in het vliegtuig naar de VS een drastisch besluit: de komende maand voor mij geen gluten en lactose. Gluten was een minor probleem, omdat ik toch al nauwelijks brood at. Alleen wraps, pasta en pizza heb ik dus vermeden. Lactose is een ander verhaal. Ik ontbijt normaal gesproken óf met havermoutpap (havermout is vrijwel altijd glutenvrij) óf met een kom kwark. Oeps. Er zijn periodes geweest dat ik dagelijks wel een liter kwark at, niet alleen als ontbijt, maar ook na het sporten om snel weer wat eiwit binnen te krijgen.

Geen hamburgers voor mij in de VS...

Geen hamburgers voor mij in de VS…

Nu ben ik al langer overtuigd dat melk misschien niet het gezondste drankje op de wereld is, dus ik drink al langer geen melk en maak mijn pap met veganistische alternatieven als amandel- of sojamelk. Maar met aangezuurde zuivel zoals yoghurt en kwark had ik nooit problemen. Toch ben ik in de VS begonnen lactosevrij te eten. Dat lukte niet elke dag, een enkele keer ben ik gezwicht voor een kom Griekse yoghurt met vers fruit als ontbijt. Maar sinds ik terug ben in Nederland heb ik precies nul porties zuivel gehad.

Hoewel ik verder mijn voedingspatroon niet aangepast heb, merk ik dat ik veel en veel minder last van mijn buik heb. In een keer valt het me op als ik wél buikpijn heb en weet ik dat linea recta te linken aan die kop bonensoep van de dag ervoor. Het vermijden van zuivel en gluten samen werkt dus voor mij!

Alleen had ik een probleempje: het euh.. eindproduct van het hele spijsverteringsproces bleef nogal vloeibaar. Terwijl ik toch net zoveel vezels als eerder binnenkreeg. Niet zo fijn dus! Op advies van een apotheekmedewerkster in de VS slik ik daarom nu al ruim een maand voor elke maaltijd een probioticacapsule. Haar theorie klonk als een klok: door de grote hoeveelheden aangezuurde zuivel die ik at, kregen mijn darmen regelmatig verse melkzuurbacteriën binnen. Nu ik die zuivel laat staan, kom ik dus ineens die goeie bacteriën tekort. En dat is precies wat door de juiste probiotica aangevuld wordt.

Probiotica

Probiotica betekent letterlijk “voor leven”, maar eigenlijk is het woord bedoeld als tegenhanger van antibiotica. In plaats van (slechte) bacteriën in je lichaam te doden, voegen probiotica (goede) bacteriën aan je darmflora toe. In de alternatieve hoek worden probiotica daarom aangeraden na een antibioticakuur en bij mensen met veel infecties.

Alleen van melkzuurbacteriën is wetenschappelijk bewezen dat deze een positief effect op de darmflora kunnen hebben. Vandaar ook alle drankjes met toegevoegde bacterieculturen, zoals Yakult en Activia. Maar ook gewone yoghurt bevat gezonde melkzuurbacteriën, dus voor minder dan 40 cent per liter ben je net zo goed uit als met allerlei specialistische dure drankjes.

Probiotica Natures bounty

Nu ik dus geen zuivel eet, ben ik aangewezen op een voedingssupplement met melkzuurbacteriën. Ik heb nu nog een potje uit de VS, van het merk Nature’s Bounty met daarin tien verschillende bacteriestammen (lactobacillus stammen en bifidobacterium stammen), waaronder acht verschillende melkzuurbacteriën (de lactobacillus stammen). Die laatste waren dus waar het mij om te doen was. Ik neem driemaaldaags, voor ik ga eten, een capsule in met een glas water. Omdat water snel doorgelaten wordt door de maag, werkt het maagzuur op deze manier zo kort mogelijk in op de capsule, waardoor zoveel mogelijk bacteriën de maag overleven.

Effecten

Eerlijk gezegd merk ik helemaal niets van de Probiotica. Mijn buik is rustiger dan voor ik naar de VS ging en ook het ‘eindproduct’ ziet er weer normaal uit, maar of dat nu door de probiotica komt, of doordat mijn spijsvertering gewoon even moest wennen aan mijn nieuwe dieet, dat weet ik niet. Mijn tweede Amerikaanse potje is bijna leeg, dus hierna houd ik het ook weer even voor gezien op het gebied van voedingssupplementen.

Er komt vast een moment dat ik weer ga proberen hoe mijn lichaam op zuivel en gluten reageert en hopelijk gaat dat dan prima, maar voor nu bevalt dit buikpijnvrije leven me erg goed 🙂

Wie van jullie heeft ervaring met het slikken van probiotica? Ik ben heel benieuwd in andermans ervaringen op dit vlak, omdat ik zelf ook echt zo’n supplementenzero ben!

Eén reactie to “Waarom deze supplementencynicus nu probiotica slikt”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Vegan yoghurtvariatie | Fit voor het leven - 30 april 2014

    […] balans te houden, mits ze er uiteindelijk levend terecht komen. Dit soort bacteriën wordt ook wel probiotica genoemd. Tocoferolrijke extracten zijn extracten van een product dat rijk is aan vitamine E. Dit […]

Laat je even een berichtje achter?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s