Fit leven volgens Inge Janssen (roeister)

4 Sep

(Dit interview vond vóór het WK roeien plaats, waar Inge afgelopen zondag een zesde geworden is.)

Inge Janssen (24, Amsterdam) roeit bij de KNRB (de Koninklijke Nederlandse Roeibond) en kwam op het WK vorige week in Seoul uit voor Nederland in de skiff (een éénpersoonsroeiboot), nadat ze dit voorjaar Nederlands Kampioen werd met dat nummer. Ze weet haar master Geo-communicatie te combineren met haar topsportcarrière en zou zomaar Nederlands volgende meest sexy vegetariër kunnen worden.

971307_211465265674328_1018423222_n

Welke vijf woorden karakteriseren jou? Nuchter, Sterk, Sociaal, Competitief en Enthousiast.

Wat is voor jou de kern van een gezonde levensstijl? Veel slapen! Ik merk dat ik veel meer aankan als ik mijn slaapuren maak. Daarnaast zijn ontspanning en sociale contacten heel belangrijk.

Hoe zorg je voor voldoende ontspanning? Ik heb eerder teveel dan te weinig leuke activiteiten naast het roeien. Ik word erg gelukkig van dingen ondernemen met anderen. Ik heb wel geleerd dat je niet alles mee kunt maken, dat je soms nee moet zeggen tegen vrienden. Maar ik word gelukkiger van dingen ondernemen met vrienden dan van uitrusten op de bank, terwijl het jammer genoeg soms verstandiger is dat laatste wel te doen.

Wat is je ideale avondje ontspannen? Eten met vrienden in het park of spelletjes spelen op mijn dakterras, een concert bezoeken of appeltaart bakken & eten met mijn vriendje.

Samen met Ellen Hogerwerf debuteerde je vorig jaar op de Olympische Spelen in Londen in de dubbeltwee. Vertel! Dat ik naar de Spelen mocht, was echt een soort kinderdroom die uitkwam. Eentje waarvan ik nooit had verwacht dat die nog uit zou komen.
De Spelen zijn echt enorm en dat maakt het gaaf, maar ook verwonderlijk. Ik stond echt te kijken van hoeveel organisatie en enthousiasme erbij betrokken was. Alles was zo goed en soepel geregeld. Dat is bij veel ‘gewone’ roeiwedstrijden wel anders!

Als Olympiër sta je ineens als sporter volop in de spotlights, terwijl er in Nederland normaal niet veel aandacht voor de roeisport is. Hoe ervoer je dat? Het enthousiasme van supporters en vrijwilligers vond ik echt bizar, maar dat is gelijk ook de keerzijde van zo’n evenement. Tijdens de Spelen ben je opeens een held, terwijl normaal een hoop mensen dat roeien maar een vreemde hobby vinden. Dat contrast is wel heel groot.

_MG_0070

Voor je hier in Nederland in the picture kwam bij de KNRB, heb je een jaar in de VS geroeid, toch? Ja, in 2009-2010 heb ik een jaar in het collegeteam van de Universiteit van Virginia geroeid en dus ook aan daar aan de universiteit gestudeerd.

Is de topsportcultuur in de VS echt zo anders dan in Nederland? Er zijn wel grote verschillen ja. In de VS zit heel veel geld in de collegesport en dat maakt een wereld van verschil. Alles is professioneler. Veel regeldingen worden je uit handen genomen, waardoor je studeren en sporten veel makkelijker kan combineren. Tegelijkertijd zijn de trainingen zijn veel massaler en competitiever, je bent nooit 100% zeker van je plek in de boot. Dat brengt veel spanning met zich mee.

Voor jou als topsporter is naast het trainen de juiste voeding en voldoende ontspanning vast heel belangrijk. Voor ‘gewone’ vega’s is het al moeilijk aan voldoende eiwitten, B-vitamines en ijzer te komen. Voor jou als vega-topsporter is dat vast alleen maar lastiger. Hoe zorg je ervoor dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt? Omdat je bloed regelmatig getest wordt, kan je als topsporter goed checken welke voedingsstoffen je tekort komt. Bij mij is dat van nature al ijzer, dus daar ben ik behoorlijk bewust mee bezig. Ik eet veel groene groenten en als extra steuntje in de rug drink ik Roosvicee Ferro. Daarnaast eet ik goede vleesvervangers, linzen en veel kaas en eieren.
Vanwege het sporten ben ik wel vis gaan eten. En afgelopen jaar heb ik zelfs zo nu en dan een biefstukje gegeten, in periodes dat mijn B-12 echt te laag was.
Iets anders waar ik echt op moet letten is dat ik in zware trainingsperiodes niet te veel afval. Ik weeg nu 74 kilo en met mijn lengte 1,82 m zou afvallen echt ten koste gaan van mijn spiermassa en dus mijn kracht in de boot.

Wat is je lievelingsmaaltijd? Dat is sowieso het ontbijt, daar heb ik vaak ’s avonds al zin in. En anders het toetje, ik ben best wel een zoetekauw.

Wat is je lievelingstoetje dan? Het lekkerste, feestelijkste en makkelijkste toetje is de soesjestoren. Het enige dat je nodig hebt is twee pakken soesjes, gesmolten chocolade om eroverheen te gieten en wat smarties ter versiering. Supersimpel en superlekker. Het kan ook niet misgaan. Alleen helaas geen supergezond sportersmaal dus..

Wat is jouw verslaving? Een verslaving kun je het niet noemen, maar De witte chocola-macademiakoeken van de AH to Go zijn verraderlijk lekker en ik kom helaas vaak op een station.

Wat is jouw ongezonde gewoonte nr. 1? Dat kan ik niet één, twee, drie bedenken. Verder dan een bodemdrang bij rollen koekjes en chocoladerepen kan ik niet komen, maar dat is een kwestie van niet inslaan.

Hoe motiveer jij jezelf om te gaan trainen? Aan motivatie geen gebrek, hoor. Meestal heb ik alleen maar zin om te trainen. Ik heb een enorme bewijsdrang, dus als ik een keertje geen zin heb, denk ik vooral aan wat ik wil bereiken en wie ik wil verslaan.

Welk soort training vind je onzin en sla je liever over? Er zijn niet echt trainingen die onzin zijn, maar de krachttrainingen vind ik het minst leuk. Ik ben er technisch ook niet zo goed in en eigenlijk houd ik er niet zo van om nog grotere spierballen te krijgen dan ik al heb.

Hoeveel train je in de week? Ik train tussen de tien en dertien keer in de week, afhankelijk van de periode waarin ik zit.

Hoe krijg je in hemelsnaam zoveel trainingen in een week gepropt? In periodes waarin ik alleen maar train is dat vrij eenvoudig. Ik sta vroeg op om te trainen, dan ga ik lunchen, een beetje slapen, weer trainen en dan heb ik de hele avond vrij om lekker te eten, de stad in te gaan of andere leuke dingen.
In periodes waarin ik ook moet studeren is het ingewikkelder. Dan is het nog vroeger opstaan om hard te lopen of te trainen, dan een flink lok aan de studie en dan aan het eind van de middag of aan het begin van de avond een tweede roeitraining. ’s Avonds heb ik dan alleen nog maar tijd om eten en wat op de bank te hangen.

EK_roeien_2013_148

Naast het roeien ben je dus ook nog gewoon student. Wat studeer je? Ik ben bijna klaar met mijn master Geo-communicatie. Hiervoor heb ik de bachelor Liberal Arts and Sciences in Utrecht afgerond.

Voor veel recreatieve sporters is sport en studie al een lastige combi. Hoe weet jij als topsporter je trainingen met je studie te combineren?Tot en met mijn bachelor studeerde en roeide ik in Utrecht en werd het trainen geleidelijk meer. Pas toen ik tijdens mijn master naar Amsterdam moest om te roeien en ik veel vaker op trainingskamp naar het buitenland ging, werd alles lastiger combineren. Ik kon niet naar alle colleges en vond het vooral moeilijk om mijn focus bij zowel topsport als studie te houden. Meteen na de Spelen heb ik daarom mijn stage en mijn laatste vakken afgerond en na het WK ga ik drie maanden volle bak aan mijn scriptie schrijven.

Omdat je zelf veel weet over de ideale training en gezonde voeding, ben je jezelf er misschien ook extra bewust van als je een dagje niet zo gezond bezig bent. Hoe ga je daarmee om? Zorgt dat voor spanning? Ik heb intussen wel geleerd dat je niet alles volgens de regels kan doen. Ik ben intussen aardig volwassen in gezond eten, genoeg slapen een duidelijk ritme creëren. Maar soms kan dat simpelweg niet voor een dag. Een ongezonde dag heeft vaak een goede reden. Zo is fysiek gezien is een laat feestje met wat biertjes misschien niet ideaal, maar als ik er wel echt gelukkig en ontspannen van word, ben ik er van overtuigd dat dat uiteindelijk een positief effect heeft op mijn trainingen. Je moet het alleen niet te vaak doen en je er dus niet te druk over maken.

Wie is jouw rolmodel? Dat was altijd Emma Twigg, de Nieuw-Zeelandse skiffeuse. Zij is nu, tegen al mijn verwachtingen in, mijn directe concurrent. Zij was sterk en heeft door keihard te trainen heel snel de top bereikt. Ze straalde heel erg uit dat ze het leuk vond en vierde ook geregeld een feestje. Als beginnende roeier was zij het voorbeeld van een roeister die ik wel wilde worden, niet zo’n dichtgetikt persoon die nooit eens uit de band springt.

Een paar dagen na dit interview begint het WK roeien in Seoul. Hoe ga je om met de druk te presteren? Ik presteer meestal het beste onder druk en sta vrij nuchter in mijn sport. Maar het is denk ik heel belangrijk dat ik zelf heel realistisch blijf denken. Als ik zelf geloof dat iets kan lukken dan komt het er vaak ook wel uit. Je moet niet boven jezelf uit willen stijgen, maar ook jezelf niet teveel onderschatten. Je kunt vanuit trainingen prima afleiden hoe je ervoor staat. Als ik echt zenuwachtig ben, moet ik mezelf kalmeren met rustige muziek of juist sociale afleiding. Als ik niet gespannen genoeg ben ga je meer visualiseren en juist opzwepende muziek luisteren. Ik heb hiervoor verschillende afspeellijsten.

Laat je even een berichtje achter?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s