Bosbaan Swim 2013

9 Sep

Altijd al eens langer dan 50 m willen zwemmen, zonder te hoeven keren? Wil je wel eens weten hoe het is om in de open lucht te zwemmen? Of wil je een PR zetten op de 500, 1000 of 2000 m? Dan is dit je kans!

14 september is de Bosbaan Swim, een recreatieve prestatietocht over de Bosbaan bij Amsterdam.

Bosbaanswim 2013

De Bosbaan

De Bosbaan is een begrip in de Nederlandse roeiwereld. De twee kilometer lange kuil middenin het Amsterdamse bos werd ooit gegraven als Olympische roeibaan en is tot op heden de plek waar alle NK’s en andere grote roeiwedstijden over 2K verroeid worden. Nederlands’ beste roeiers hebben de bosbaan als trainingsbaan, net als een studentenroeivereniging. Daardoor zijn er vrijwel altijd roeiboten op het water en is het dus verboden in het water te zwemmen.

Deste cooler is het dus wanneer er wél in de Bosbaan gezwommen mag worden. Dat is zo met de traditionele nieuwjaarsduik en dus over een kleine week, met de Bosbaan Swim. Dit is een recreatieve prestatietocht over 2 kilometer, 1 kilometer of 500 meter (dus de hele, de halve of een kwart van de Bosbaan).

Recreatieve prestatietocht

Dat “recreatieve prestatietocht” wil zeggen dat het wel de bedoeling is dat je de afstand op jouw maximum (prestatie) aflegt, maar dat de wedstrijd niet alleen voor professionele maar ook voor recreatieve zwemmers bedoeld is.

Iedereen boven de 12 met een zwemdiploma mag meedoen, je hoeft dus echt geen wedstrijdzwemmer te zijn!

Het is dus helemaal niet erg als het je niet lukt de hele afstand in borstcrawl te zwemmen, je mag gerust een paar slagen schoolslag maken, als je dat nodig hebt om even op adem te komen.

Hoewel de Bosbaan buitenwater is, is het water niet extreem koud. Het is namelijk niet zo heel diep (1.80 ongeveer).Begin augustus was het 24 graden Celcius, maar half september zal het wel een paar graden kouder zijn.

Kosten en zo

De Bosbaan Swim is dus aanstaande zaterdag, 14 september. Aanmelding kost 10,-, of je nu 500 m, 1 k of 2 k zwemt. Je start niet ‘en masse’ met alle deelnemers tegelijk, maar individueel. Starten mag tussen 12:00 en 15:00.

Kijk voor meer informatie en inschrijvingen op www.bosbaanswim.nl.

I’m in!

Komende zaterdag start ik zelf ook met een paar vriendinnetjes de Bosbaan Swim.

Zelf ben ik echt zo’n recreatieve prestatiezwemmer. Ik zwem graag en vaak, maar niet mega-snel. Ik train in mijn eentje en dus niet onder begeleiding van een coach die me helpt mijn zwemtechniek te verbeteren, waardoor ik bijvoorbeeld nog steeds niet netjes kan keren (shame on me…).

Ik zwem ’s maandags altijd een tabata-style training (12 keer 25 meter sprinten, 10 seconden rust) met wat techniekoefeningen en ’s vrijdags een duurtraining (2000 m borstcrawl). Ik vind het heel relaxt als ik merk dat ik sneller en explosiever word, maar zwem nog altijd te langzaam voor de snelste baan in het zwembad.

Ik heb trouwens het gevoel dat de tabata-zwemtrainingen me ook bij het hardlopen helpen krachtiger te lopen. Ik zat qua loopsnelheid al best lang op een plateau, maar sinds ik vanaf begin 2013 fanatieker ben gaan zwemmen, lukt het me ook op lange afstanden sneller dan voorheen te lopen.

Ik twijfel alleen zelf nog over welke afstand ik ga zwemmen zaterdag, omdat ik eigenlijk wel ‘met opgeheven hoofd’ wil kunnen finishen, maar het maximale eruit halen op 2K lijkt me nog best lastig. Met te snel starten en zo… Iemand advies?

2 Reacties to “Bosbaan Swim 2013”

  1. Eline 11 september 2013 bij 08:26 #

    Lijkt

  2. Eline 11 september 2013 bij 09:06 #

    Lijkt me echt geweldig. Alleen jammer dat het niet naast de deur is. (Voor mij dan 😉 )

Laat je even een berichtje achter?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s