Bio boodschappenlijstje

10 Sep

bio ah reclame

Ik zou het liefst al mijn boodschappen biologisch doen. En als het even kan ook nog bij kleine, lokale producenten. Helaas heb ik het niet alleen voor het zeggen hier in huis, groeien er weinig bananen en avocado’s in Twente en heeft mijn portemonnee ook zo zijn grenzen.

Daarom heb ik voor mezelf bepaalde producten waarbij ik herkomst en productie écht belangrijk vind. En andere producten waar ik – for the time being – maar niet te veel vragen bij stel.

Nogmaals: het liefst zou ik alles, ook al mijn groente en fruit. biologisch kopen. Maar er moeten consessies gedaan worden, dus bepaalde verse producten vertrouw ik ook als ze niet biologisch bereid zijn. Groente en fruit met een dikke, oneetbare schil, bijvoorbeeld. Daarbij bevat het eetbare deel relatief weinig pesticides. Hetzelfde geldt voor groente die onder de grond groeit. Ook daar is het pesticidelevel veel lager dan in boven de grond groeiende groente.
Ook noten en peulvruchten koop ik niet altijd biologisch, net als alternatieven voor melk. En de eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik het niet zo nauw neem met alles wat ik zelf niet eet. Als ik geld zat zou hebben, zou visite echt biologische speltkoekjes en organic chocolade krijgen, maar voor nu haal ik dat soort dingen bij de gewone supermarkt.

2 bio koe

Wat koop ik sowieso wel biologisch:

 • Fruit dat ik met schil en al opeet: appels, nectarines, peren, bessen, paprika, kersen, druiven
 • Gedroogd fruit: dadels, vijgen, abrikozen, pruimen
 • Groente die ik niet schil of kan schillen: courgette, aubergine paprika, tomaten, sellerie, broccoli, bloemkool
 • Fruit waarvan je de schil gebruikt: citrusvruchten (geraspte sinaasappel- of citroenschil)
 • Bladgroente: spinazie, sla, boerenkool
 • Aardappelen (groeien dan wel onder de grond, maar zijn zo ongeveer het meest bespoten gewas)
 • Rijst, rijstemelk
 • Gekweekt en gefokt dier: rund, kip, kweekvis
 • Zuivel en eieren
 • Havermout, havermeel, kikkererwtenmeel, boekweitmeel, brood
 • Thee, Wijn

groentewinkel

Waar neem ik het minder nauw mee:

 • Groente die onder de grond groeit: wortelen, witlof, pastinaak
 • Groente en fruit dat je schilt: bananen, avocado’s, knolselderij, bietjes
 • Peulvruchten: bonen, kikkererwten, pinda’s
 • Noten: walnoten, hazelnoten, cashewnoten
 • Zuivelalternatieven: amandelmelk, sojamelk
 • Wilde dieren: wild, wilde vissoorten
 • Kruiden en kruidenpasta’s: boemboe, gedroogde kruiden, bouillonblokjes (wel vrij van E-620, E-621, E-622, E-623, E-624 en E-625)
 • De categorie “eet ik niet”, voor zover we dat soort producten wel in huis hebben: crackers, toastjes, koek, snoep, cola, tafelsuiker, sterke drank, koffie, maar ook bloem en tafelsuiker

healthy snack fruit

Ik ben vast nog heel veel producten vergeten, vraag het me vooral als je nog iets hebt waar je graag advies over wil!

Wat zijn de producten die jij het liefst biologisch koopt?

Eén reactie to “Bio boodschappenlijstje”

 1. Rosalie 10 september 2013 bij 21:11 #

  Sowieso koop ik mijn kip biologisch, ik eet niet veel vlees maar als ik het zelf koop ( ouders kopen helaas niet biologisch ) probeer ik het biologisch te vinden!

Laat je even een berichtje achter?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s