Fit leven volgens Tessa van der Steen (van YourHealthCoach)

11 Sep
Tessa van der Steen (34, Amsterdam) is orthomoleculair therapeute. In haar praktijk Your Health Coach (yourhealthcoach.nl) begeleidt ze mensen naar een gezonde levensstijl. Ook geeft ze al achttien jaar lessen als Bodypump, Bodyshape, Bootcamp, Bosu en Aquarobics. Daarnaast is ze de vrouw achter Nederlands eerste superfood reep, de Go!Greenbar. Hoog tijd om kennis te maken met deze ondernemende powervrouw.

tessa op de markt

Welke vijf woorden karakteriseren jou? “Gepassioneerd, optimist, motivator, open/toegankelijk, doelgericht.”

Cardio of krachttraining? “Dan kies ik voor krachttraining. Naarmate we ouder worden neemt ons spierweefsel af, dus krachttraining is belangrijk om dat te compenseren. Daarbij geeft spiermassa stevigheid aan ons lichaam en ten slotte vind ik krachttraining veel leuker dan cardio!”

Zon of sneeuw? “Zon kan ook in de sneeuw,.. dus dan kies ik voor strand. Er gaat niets boven met je blote voeten in het zand lopen en in de zee zwemmen.”

Groente of fruit? “Het is allebei lekker en gezond, maar als ik moet kiezen ga ik voor groente. Daar zitten meer waardevolle voedingsstoffen in.”

Vlees of vis? “Vis; ik ben mijn hele leven al pescotarier.”

Wie is jouw rolmodel? “Ik heb geen rolmodel, wel een goeroe. Dat is David Wolfe.”

Wat maakt jou gelukkig? “Ik ben net mama dus dat is makkelijk! Mijn zoontje Sacha Maxime. Het is echt een wonder zo’n nieuw mensje in je leven.
Daarnaast is mijn werk mijn passie. Het coachen van mensen naar een gezonde levensstijl met mijn team bij Your Health Coach geeft me elke dag energie.
En ik ben druk bezig met het ontwikkelen van gezonde producten. Mijn eerste product was Nederlands eerste superfood reep: Go!Greenbar. Mijn nieuwste product is een reep met 4 soorten groenten voor kinderen: Go!GreenKids.”

Gefeliciteerd met je zoontje! Hoe ga je om met de impact van je zwangerschap op je lijf? “Ik ben vijf weken geleden bevallen en heb nog zwangerschapsverlof, dus ik ben echt nog even aan het bijkomen. Ik was gelukkig maar elf kilo aangekomen en ben het grootste deel alweer kwijt. Nu, vijf weken na de zwangerschap, weeg ik 69 kilo, maar mijn streefgewicht voor de komende maanden is 65 kilo. Bij mijn lengte van 1,74 m vind ik dat een mooi gewicht.”

Dat klinkt goed. Hoe ga je het sporten weer oppakken de komende tijd? “Aan het eind van de maand begin ik weer met trainen. Dan heb ik twaalf weken niet gesport dat is een uitzondering want normaal sport ik 4-5 keer per week!
Mijn huidige trainingsdoel is om weer in optimale shape te komen na de zwangerschap. Ik begin straks weer op de sportschool waar ik vier lessen per week geef.
Als het nodig is doe ik daar wat cardiotraining bij. Als ik zelf sport ga ik hardlopen of doe ik aan yoga.”

Hoe motiveer jij jezelf om te gaan trainen? “Ik hoef mezelf nooit te motiveren. Ik ga met plezier naar de sportschool het is al meer dan achttien jaar mijn werk!
Elke les is leuk ik heb er altijd weer zin in. De voldoening die je krijgt als je mensen helpt gezonder te worden, kunt stimuleren net iets verder te gaan en na afloop uitgeputte maar tevreden gezichten ziet, dat is de mooiste beloning die je kunt krijgen.”

Wat is je ideale avondje ontspannen? “Dat begint al vroeg op de dag: als ik lekker ga koken zoek ik in de ochtend al wat recepten uit.
Deze pas ik dan aan (lees: ik laat weg wat ik er niet in wil hebben en kies daarvoor in de plaats gezondere alternatieven). Dan maak ik mijn boodschappenlijst, ga ik verse ingrediënten shoppen en dan ga ik lekker kokkerellen voor mijn vriend, vrienden of familie.
Mijn ideale avondje is dus genieten van een gezonde, zelfgemaakte maaltijd met de mensen die ik liefheb.”

Wat is voor jou de kern van gezonde voeding? “Het liefst eet ik dingen met één ingrediënt. Zalm bijvoorbeeld, of avocado, of noten. Less is more. Dat is voor mij de kern van een gezonde levensstijl. Hoe puurder hoe beter. Dus een product met meer dan tien ingrediënten, waaronder de helft E-nummers, past volgens mij niet in een gezonde levensstijl.
Veel mensen zouden hun voedingspatroon behoorlijk kunnen verbeteren door simpelweg eerst het etiket te lezen, voordat ze een product in hun winkelmandje gooien. En zeker voordat ze het in hun mond stoppen!
Kennis is macht, zeker op het gebied van gezonde voeding.”

Wanneer kwam jij er achter wat voeding met je lichaam doet? “Als kind was ik erg sportief. Ik deed al jong aan klassiek ballet, paardrijden, jazz ballet en streetdance.
Ik behaalde op 16-jarige leeftijd mijn diploma voor aerobic instructor. Ik gaf streetdance les aan kinderen en later verschillende groepslessen op de sportschool. Toen merkte ik hoeveel effect mijn voedingspatroon had. Als ik niet goed at, kon me minder goed focussen en presteerde ik minder. Dat wilde ik natuurlijk niet! In de bibliotheek ging ik op zoek naar informatie over gezonde voeding, op basis waarvan ik allerlei verschillende recepten en diëten uitprobeerde.”

Daar was je dan vroeg bij! Was het als tiener lastig daar niet in door te slaan? “Ik heb wel soms in het extreme een bepaald dieet gevolgd. Dan at ik bijvoorbeeld niets wat dierlijk was. Maar na verloop van tijd voelde ik ook steeds beter wat echt bij mij paste. Ik kreeg toen al het idee dat ik daar in de toekomst ook graag andere mensen mee wilde helpen. Dat is gelukt.
Sinds 2007 heb ik een praktijk als natuurgeneeskundig therapeut en sinds dien heb ik al meer dan vijftienhonderd mensen naar een gezonde lifestyle gecoacht.”

Onlangs heb je je eerste eigen product in de markt gezet. Hoe kwam je op het idee van de Go!Greenbar? “In mijn coaching hoorde ik van veel cliënten dat ze op zoek waren naar een handig, goed mee te nemen en vooral ook nog lekker, tussendoortje. Toen heb ik mijn eerste eigen product ontwikkeld: Go!Greenbar. Als natuurgeneeskundig therapeut weet ik hoe belangrijk het is dat eten puur en natuurlijk is. Zeker op het gebied van tussendoortjes kan dat heel lastig zijn. Maar de Go!Greenbar is echt 100% natuurlijk. Het zijn noten-vruchtenrepen met superfoods als gojibessen , rauwe cacao, maca en spirulina als bonusingrediënten.”

Ik zou niet zo goed weten waar ik zou moeten beginnen met het ontwikkelen van mijn eigen product. Dat is een hele stap, lijkt me. “Haha, ik snap dat dat zo lijkt. Maar voor ik orthomoleculaire geneeskunde ging studeren heb ik de studie Food and Business in Groningen gedaan. Daar leer je producten ontwikkelen en ze in de markt zetten.
Die kennis komt me nu goed van pas bij het produceren van mijn eigen gezonde tussendoortjes!”

Als health coach eet je vast zelf ook supergezond én superlekker. Ik ben heel benieuwd wat jij op een doorsnee dag eet. “Mijn lievelingsontbijt is op dit moment geitenyoghurt met superfoods: goji bessen, incan berries, moringa en baobab powder, chia zaden en rauwe noten. Hier doe ik stukjes vers fruit doorheen.
Als lunch eet ik bijvoorbeeld een linzen-geitenkaas salade met stukjes mango en avocado.
Als avondmaaltijd maak ik graag soepen, zoals een pompoensoep met kokos of een broccoli avocado soep. Ik maak ook graag een glutenvrije quiche en ik eet bij de avondmaaltijd altijd een rijk gevulde salade met kiemen, artisjokharten, olijven, pompoenpitten en een gezonde olie.”

Mmm.. Dat klinkt goed! Welke tips op het gebied van voeding zou jij aan de lezers van Fit voor het Leven mee willen geven? “Ik heb vier tips:

  • Wissel regelmatig van voeding. Zo houd je je eten gevarieerd en uitdagend én blijft je stofwisseling actief.
  • Eet ook op vakantie zo vers en puur mogelijk. Natuurlijk is vakantie een tijd om te genieten, maar juist in warme landen is heel veel vers te krijgen: tropisch fruit en verse vis bijvoorbeeld!
  • Eet zo puur en natuurlijk mogelijk. Voorverpakte producten met onuitspreekbare ingrediënten kan je beter links laten liggen.
  • Probeer niet te veel tijd tussen je maaltijden te laten zitten. Ik eet elke drie uur, omdat ik mijn lichaam daarmee optimaal van voedingsstoffen kan voorzien en zo mijn verbranding aan de gang houd.”

Tessa’s Go!Greenbars zijn nu in twee smaken (Choco Coco en Very Berry) te koop in Tessa’s eigen webshop: gogreenstore.nl.
In september wordt ook een kinderreep gelanceerd, de Go!Greenkids.

Tessa is zo lief geweest haar favoriete lunch- en dinerrecept met ons te delen. Ben je benieuwd naar het recept voor haar linzen-geitenkaassalade en glutenvrije quiche? Je vindt ze HIER, plus een extra verrassingsrecept.

Klik hier om mijn blog via Bloglovin’ te volgen!

2 Reacties to “Fit leven volgens Tessa van der Steen (van YourHealthCoach)”

  1. Marieke 11 september 2013 bij 11:05 #

    Interessant! 🙂

  2. Marieke van Woesik 11 september 2013 bij 11:05 #

    Interessant! En leuk om te lezen 🙂

Laat je even een berichtje achter?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s