Lager vetpercentage met CrossFit

17 Sep

0 crossfit 2011CFGR_SouthWest_WomenEvent5_Snatch-2 Photo courtesy of CrossFit, Inc

Uit een nieuw onderzoek, gepubliceerd in het Journal of Strength and Conditioning Research blijkt dat CrossFit-trainingen in korte tijd je vetpercentage met bijna 4% terug kunnen dringen. Weten wat de deelnemers aan het onderzoek daarvoor moesten doen? Lees dan gauw verder!

CrossFit

CrossFit is een Amerikaans fitnessprogramma met als uitgangspunt “prepare for the unknown and unknowable”. Elke training heeft als kern een korte maar hoogintensieve WOD (Workout of the Day). In die tijd doe je een mix van conditietraining (rennen, roeien, touwtjespringen), krachtoefeningen (optrekken, opdrukken, gewichtsheffen) en andere oefeningen (touwklimmen, boxjumps, squats). Elke training is anders, waardoor je lichaam telkens een andere trainingsimpuls krijgt. Daarbij wordt altijd maximale inzet verwacht. Bij AMRAP-trainingen (As Many Rounds As Possible) wordt gescoord hoeveel rondes van een reeks oefeningen je in een vastgestelde tijd kunt volbrengen, bij andere WOD’s staat het aantal oefeningen vast en wordt bijgehouden hoeveel tijd de totale WOD je gekost heeft of met hoeveel gewicht je een oefening uit kon voeren.

Hoewel elke WOD anders is, is dit soort hoogintensieve training bij uitstek het soort training dat voor een hoge afterburn zorgt. Hoewel de training zelf maar maximaal zo’n 20 minuten duurt, is je metabolisme tot wel 24 uur verhoogd. Waarschijnlijk is dat ook de crux bij het nieuwste CrossFit-nieuwtje: het opvallend positieve effect op het vetpercentage van deelnemers.

1 crossfit list09 dot com

De studie

In het onderzoek werd het effect van een CrossFittrainingen op een groep van 43 mannen en vrouwen onderzocht. De deelnemers namen gedurende tien weken drie keer in de week deel aan een CrossFitsessie van 10 tot 20 minuten.

Opvallende resultaten waren zowel een toename in VO2-max (de maximale zuurstofopname van je lichaam, een graadmeter voor conditie, met 4 ml/kg) als een afname in lichaamsvet van 3,5%. Dat is mooi meegenomen, want CrossFit niet is niet specifiek ontworpen om vet te verliezen of om de cardio-vasculaire conditie mee te verbeteren.

1 crossfit musclewave dot com

Lijkt CrossFit je wat al te intens (of is er geen CrossFit Box bij jou in de buurt), maar wil je wel profiteren van de effecten van de CrossFittrainingsmethode op je lichaam en je conditie? Ga dan voor een combinatie van High Intensity Interval Training met krachttraining, bijvoorbeeld door de full-body Tabata workout die ik een tijdje geleden gepost heb.

Bron: Smith MM, et.al., “Crossfit-based high intensity power training improves maximal aerobic fitness and body composition,” Journal of Strength and Conditioning Research, 2013

3 Reacties to “Lager vetpercentage met CrossFit”

 1. redreidinghood 17 september 2013 bij 12:35 #

  Wat een goede tip, dankjewel! Een 24 uur durende verhoogde spijsvertering klinkt heeeeel goed!

  Omdat ik weet dat je een trouwe volger was van Chicks Running On Kicks wil ik je laten weten dat ik een nieuwe hardloop/training/voeding blog ben begonnen samen met mijn schoonzus; Fitsters in Law. Het wordt bigger en better 😉 Het lijkt me leuk als je even komt kijken 🙂 http://WWW.FITSTERS IN LAW.COM

  Love,

  Rowan

  Ps: ENTER MY GIVEAWAY FOR A CHANCE TO WIN A PAIR OF INVITO BOOTS WORTH 100 EUROS!

 2. nandasdaily 17 september 2013 bij 16:38 #

  Klinkt logisch 🙂

Laat je even een berichtje achter?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s