Fit leven volgens Lionel Eersteling

18 Sep
Lionel Eersteling (43, Rotterdam) was vroeger profvoetballer. Tegenwoordig coacht hij zijn eigen ‘profteam’ bij BodyMentors, een uniek door Lionel ontwikkeld concept voor premium Personal Training.

lionel eersteling

BodyMentors profileert zichzelf als Premium Personal Training, met een uurtarief van 70,-. Dat is meer dan de meeste mensen per maand kwijt zijn aan een sportschoolabonnement. Is personal training iets exclusiefs? Personal training is voor iedereen weggelegd, maar ik lever kwaliteit en dat kost geld. Alles is relatief. In Nederland kan iedereen sporten, maar niet overal krijg je de kwaliteit die wij kunnen bieden.
Zie het als een verbouwing aan je huis. Zelf klussen is goedkoop, maar het resultaat is er ook naar. Je dak lekt bij een zware bui en de bedrading laat ook te wensen over.
Professionals zijn misschien wel duurder, maar meer nog dan je huis is je gezondheid niet iets om lichtzinnig over te doen. Natuurlijk kost wat wij bieden geld, maar volgens mij gaat iedereen nog steeds op vakantie, dus het is ook een kwestie van prioriteiten stellen.

Voor je BodyMentors oprichtte was je profvoetballer bij Excelsior en Sparta. Was je in die tijd ook al in gezondheid geïnteresseerd, of kwam die interesse later? Natuurlijk was mijn gezondheid als voetballer erg belangrijk. Als topsporter heb je een heel team om je heen dat zich daarmee bezighoudt. Anderen richtten alles voor me in. Trainingen, voedingsadvies, mental coaching: alles werd tot in de puntjes voor me geregeld. Stel dat je bijvoorbeeld een penalty voor 50.000 man publiek miste, dan kon je als profvoetballer wel wat mental coaching gebruiken.
Mijn eigen interesse in gezondheid begon eigenlijk pas daarna, toen ik zelf begon met ondernemen. Ondernemen is eigenlijk ook topsport. Niet alleen voor mij, maar voor veel ondernemers. Zo is BodyMentors ontstaan: fysieke en mentale training en aandacht voor voeding.
Ik leg de lat heel erg hoog, voor mijzelf, mijn personeel en mijn cliënten. Alleen op die manier bereik je maximale resultaten.

Zijn dat voor jou de drie pijlers van gezondheid? Ja, ik zie het als een cirkel. Fysiek, mentaal en voeding moet met elkaar in balans zijn om optimale gezondheid te kunnen bereiken. Bij BodyMentors bieden we daarbovenop ook nog een stukje ontspanning, in de vorm van massages en schoonheidsbehandelingen. Maar dat is er later bijgekomen.

Ik kan me voorstellen dat kennis ook stress kan geven. Hoe meer je zelf weet van een gezonde levensstijl, hoe meer je je er ook van bewust bent als je een keer niet zo’n gezonde keuze maakt. Hoe ga je daarmee om? Het klopt wat je zegt. Ik merk dat ik bewuster geniet van ‘slechte’ keuzes. Het hoeft niet op, ik eet er gewoon van tot ik genoeg heb gehad.
Het maakt niet uit of ik op vakantie ben, of op een verjaardag, of met vrienden stad in, iedereen kijkt wat ik eet en wat ik doe. Je bent constant een rolmodel. Maar dat is niet erg. Ik doe waar ik achtersta, wat ik cliënten leer is ook mijn eigen levenswijze.

Wat is voor jou op en top ontspanning? Ik ben vader van vier kinderen en voor mij is thuiskomen echt ontspanning. Dan weet ik weer waar ik het allemaal voor doe.

Wat is voor jou de kern van een gezonde levensstijl? Als je iets wil bereiken, moet je er wat voor doen. Je moet je er in verdiepen. Mensen nemen snel dingen aan die ze horen of lezen, maar ze passen het niet toe. Dus weten ze het niet.
Ik hecht zelf veel waarde aan de 80/20 regel. Zolang je 80% van de tijd gezond eet, kan je voor de overige 20% kiezen voor dingen die misschien niet zo gezond zijn, maar waar je wel gelukkig van wordt. Een wijntje op zijn tijd, het kan allemaal, als je maar genoeg beweegt en genoeg ontspant.
Ik ben eigenlijk bezig met kwaliteit van leven. In de westerse samenleving wordt je de hele tijd aan verleidingen die niet goed voor je zijn blootgesteld. Je kunt mee blijven gaan in die rush, maar dan weet je zelf niet hoe het ook kan.
Gezondheid is niet iets vanzelfsprekend, pas als je iets krijgt worden mensen zich vaak bewust van hun eigen gezondheid. Het is niet erg om dat niet alleen te kunnen. Maar 2% van alle mensen heeft sportgenen, de rest is liever lui dan moe. Zorg dat je met professionals werkt, die jou helpen gezond te worden en te blijven.

Wat maakt een personal trainer een goede trainer? Het verschil tussen een goede trainer en een aardige trainer is soms lastig. Klanten vinden een aardige trainer over het algemeen een goede trainer, maar in mijn ogen is een goede trainer een trainer die resultaat weet te bereiken.
De uitdaging is niet om mensen te drillen, maar om mensen te helpen. Mensen zijn bereid te reizen voor wat wij hier doen. Mensen komen uit Utrecht of zelfs uit Zeeland helemaal hier naar toe om bij ons te trainen. Dat zegt wel iets over wat wij hier doen.

BodyMentors heeft ook een eigen supplementenlijn, VQ (Vital Quality). Is dat een aanvulling op personal training en gezonde voeding? We geloven hier in hoge kwaliteit supplementen, omdat je tegenwoordig niet meer alles wat je nodig hebt uit voeding kan halen. Voeding is meer en meer commercieel en bewerkt, waardoor de kwaliteit van voeding omlaag gaat. Daarom hebben we supplementen nodig. Supplementen zijn dus zeker geen vervanging van gezonde voeding, het is echt een aanvulling. Ook onze andere producten zijn aanvullingen op een gezonde voeding. We hebben bijvoorbeeld een goede wey-isolaat met weinig suikers in ons assortiment. Net als allerlei soorten powerfood, bessen, zaden, et cetera.

Veel van de klanten van BodyMentors zijn ondernemers. Schept dat een band tussen de mensen die hier komen sporten? Wel 98% van onze klanten is ondernemer of ‘ondernemende manager’. We organiseren speciaal voor hen businessborrels waar onze klanten onderling zakelijke contacten op kunnen doen. Daarin zijn we echt uniek. Die bedrijvigheid onderling vind ik mooi om te zien, ondernemers zijn toch de bouwstenen van onze economie.

Wat is kenmerkend voor de methode van BodyMentors? Bij ons is personal training niet het stereotype beeld van één trainer die je op alle fronten begeleidt. Bij ons werken coaches op het gebied van voeding, fysieke en mentale training. Elke coach is anders, maar kent jouw individuele trainingsdoelen. Je traint nooit met dezelfde trainer, maar rouleert de hele tijd. Daardoor haal je maximale resultaten.

Wat voor resultaten/veranderingen bij klanten vind jij het meest indrukwekkend? Op mij maakt het elke keer weer indruk als mensen iets bereiken wat ze niet verwacht hadden van zichzelf. Soms raakt iemand echt ‘besmet’ met het fitnessvirus, waardoor ze zelf ook in het vak komen en andere mensen gaan begeleiden en motiveren. Dat vind ik heel bijzonder om te zien.

Tips van Lionel

 • Personal training hoeft helemaal niet exclusief te zijn. BodyMentors heeft een online programma ontwikkeld waar je al voor 20,- per maand gebruik van kan maken. Voor 170,- per maand krijg je daarbij twee keer in de maand een trainingssessie in real life om je voortgang en je techniek up to date te houden.
 • Vermijd tarwebrood en producten met toegevoegde suiker en eet zoveel mogelijk biologisch.
 • Eet vaker op een dag kleine, lichtverteerbare maaltijden. Zo voorkom je de dips tussen maaltijden in.
 • Wees niet bang om af en toe iets verkeerd te doen. Pas door fouten te maken geef je jezelf de kans te leren.

Na afloop van het interview moet ik aan de bak. Om met de methode van BodyMentors kennis te maken, krijg ik een Personal Trainingssessie van Lionel. “Je zult morgen nog veel aan me denken” was Lionels aankondiging en dat bleek de waarheid.

Spierpijn!

Hoe ik gemarteld ben kunnen jullie morgen lezen, in de review van de trainingssessie die dan online komt.

4 Reacties to “Fit leven volgens Lionel Eersteling”

 1. Marieke 18 september 2013 bij 10:13 #

  Oeh, ik ben benieuwd naar de review van de trainingssessie!

  • Willemijn 18 september 2013 bij 10:14 #

   Haha, ik ben ‘m nu aan het schrijven. ’t Wordt niet helemaal wat je verwacht, ben ik bang, maar hopelijk is ’t wel leuk om te lezen!

 2. Roosjelieft 18 september 2013 bij 13:02 #

  Wat leuk om een keer de visie van een man op gezond leven te lezen! Veel blogs en artikelen gaan toch alleen maar uit van vrouwen, waardoor het net lijkt alsof het een women only-ding is. Gelukkig bewijst Lionel dat dat niet zo is.

  • Willemijn 18 september 2013 bij 14:18 #

   Zo had ik er nog helemaal niet over nagedacht. Maar wel waar!

Laat je even een berichtje achter?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s