Personal Training van Lionel Eersteling (BodyMentors)

19 Sep

Gisteren kwam mijn interview met Lionel Eersteling, de oprichter van BodyMentors, online. Na afloop van het interview stond er een personal training sessie met Lionel gepland. Benieuwd hoe dat was? Lees dan gauw verder!

Vantevoren zag ik best wel op tegen de trainingssessie. De dag voor het interview had ik een rare beweging met mijn nek gemaakt, waardoor ik veel hoofdpijn had. De nekpijn was ’s nachts uitgezakt naar mijn rechterschouderblad en werkte behoorlijk verlammend.

Warming up

Als warming up werd ik voor een kleine tien minuten op een loopband geparkeerd. Dankzij het moordende tempo van 6 km/h had ik alle kans van het uitzicht te genieten. BodyMentors Den Haag zit op de derde verdieping van een kantoorgebouw aan de rand van Den Haag. Aan de overkant, in eenzelfde gebouw, waren werkmannen leidingen aan het leggen. Al met al niet heel spannend.

Grondoefeningen

Na het ‘warm’lopen was het tijd voor een serie grondoefeningen. Lionel loodste me door een afwisselende reeks van variaties op basic crunches. Zo moest ik met mijn armen boven mijn hoofd de grond aantikken bij elke uitstrekking, of juist met mijn rug vlak boven de grond blijven hangen.

Vervolgens deden we variaties op de plank en de mountainclimber. Hierbij moest ik afwisselend mijn linker en rechter knie naar de borst brengen, terwijl ik in opdrukpositie stond.

Aansteller!

Dit was het moment dat mijn schouder zei het echt niet meer cool te vinden waar ik mee bezig was. Ik wilde me niet aanstellen, dus had voorafgaand aan de training alleen iets gemompeld over een pijntje in mijn nek, maar nu brak het zweet me uit – puur en alleen van de pijn. M’n mond daarover houden lukte niet meer.

Dat had ik, achteraf, beter veel eerder kunnen doen, want Lionel bleek naast personal trainer ook een soort halve fysiotherapeut te zijn. Hij zou die spierknopen er wel even uitmasseren, zei hij!

spierknopenmassage

Heel kort door de bocht is een spierknoop een punt in een spier waar de spiervezels, die meestal mooi naast elkaar liggen, verkrampt zijn en een soort verdikking in je spier vormen. Dat doet pijn, zeker als je de spier wil gebruiken. Het verkrampte deel rekt dan namelijk niet mee in de gewone spieruitslag.

De standaardmethode om spierknopen te laten verwijderen is GIGA pijnlijk. Hierbij voel je namelijk waar de knoop zit (soms ‘voel’ je ‘m echt zitten en anders zoek je het gevoeligste punt op de spier op), waarna je met je duim (of je elleboog, bij diepere spieren) de knoop zo hard mogelijk wegduwt, parallel aan de richting van de spier. Die druk houd je dan voor zo’n tien seconden vast, waarna je de knoop weer loslaat. Hierdoor komt de doorbloeding van het spierweefsel op die plek op gang en krijgen de spiervezels de kans zich te ontspannen.

Dit klinkt misschien super, maar dit hele proces is NIET LEUK. Je sterft duizend doden van de pijn en dan moet je ook nog proberen te ontspannen, omdat de massage anders veel minder effect heeft. Normaal gesproken is alleen het eindresultaat (= geen pijn meer) de weg daar naartoe waard.

De pech was alleen dat deze spierknoop zich niet echt als een spierknoop gedroeg. Elke keer dat de spanning van een punt afwas, sprong de pijn een paar centimeter verderop er weer in. Uiteindelijk is Lionel dik een half uur bezig geweest met mijn schouder en nek, waarna de pijn in elk geval tijdelijk stukken minder geworden was.

Omkukelkont

Hierna was er eigenlijk nog maar weinig tijd over voor de eigenlijke trainingssessie. Daarom hebben we alleen even aan mijn squats gewerkt, een beweging die ik moeilijk blijf vinden om perfect uit te voeren, terwijl squats nogal centraal staan bij mijn CrossFit-trainingen. Zolang ik met gewichten werk, heb ik mezelf wel in balans, maar bij squats zonder gewichten val ik nogal snel achterover. Iets dat ik zelf altijd wijt aan een onevenredige vetverdeling (als in: een dikke kont die ervoor zorgt dat ik achterover val).

Lionel zat duidelijk in de spierknopenmodus, want zijn verklaring voor mijn belabberde squats was een gebrek aan mobiliteit in mijn heupgewricht, veroorzaakt door (je raad het al) spierknopen in mijn bilspieren. Dit had als ongemakkelijk gevolg dat Lionel wederom tien minuten bezig is geweest mijn spierknopen weg te krijgen, alleen deed hij dat deze keer door zo hard mogelijk met zijn elleboog in mijn bil te drukken. Au! En maar zeggen dat ik moest proberen te ontspannen…

Ik zou graag zeggen dat na de kontmassage mijn squats ineens van een leien dakje gingen, maar helaas.. Ik flikkerde nog net zo fanatiek achterover als voorheen.

Het enige positieve dat ik hierover kan bedenken, is dat spierknopen in je kont ten minste betekent dat zich daar naast de achteroverkukelvetjes ook het nodige spierweefsel ophoudt 😉

Filmpjes

BodyMentors heeft van een aantal basic oefeningen filmpjes op YouTube gezet. Hieronder een paar filmpjes van de oefeningen die ik gedaan heb.Hier zijn alle filmpjes van BodyMentors te vinden. De meeste oefeningen zijn behoorlijk basic, maar wie weet kunnen ze je helpen om weer even scherp te worden op de precieze bewegingen.

Eindoordeel

Al met al was de training totaal anders dan ik verwacht had. De start vond ik bepaald lafjes (sorry, maar 6 km/h is echt een slakkentempo voor mij), maar de crunches met de armen op je knieën en achter je op de grond waren behoorlijk pittig. (Zie filmpje 1. hierboven!)

Ik ben best benieuwd welke andere creatieve bewegingen Lionel gebruikt om mensen in no time in shape te krijgen. Jammer genoeg hebben we daar in het uurtje trainen verder geen tijd voor gehad, dankzij mijn spierknopenprobleempje…

Lionel won veel punten bij mij met zijn massage van mijn nek en schouder, al sprong de pijn er alweer vol in toen ik de deur uitliep. Met zijn bilmassage verloor hij echter weer flink wat credits omdat het a) nogal ongemakkelijk was, b) hij het niet voor elkaar kreeg die typische felle spierknoopmassagepijn te veroorzaken en c) mijn squats na die ongemakkelijke massage nog precies net zo slecht gingen.

Al met al zou ik nog graag een keer een echte zweetsessie met Lionel willen doen, maar voor behandeling van blessures/blessuretjes ga ik in het vervolg toch maar naar een echte fysio.

Laat je even een berichtje achter?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s