Ongezonde gedachtepatronen

22 Sep

gezond ontbijtje

Heb je jezelf wel eens betrapt op een gedachte als ”Het maakt me niet uit dat ik net te veel gegeten heb, ik ga morgen toch sporten.” of “Ik heb vandaag zo hard getraind, ik heb wel een zak chips verdiend.”? Lees dan gauw verder.

Natuurlijk heb ik zelf ook periodes gehad dat ik zo tegen voeding en bewegen aankeek. Maar als ik daarop terugkijk besef ik meer en meer hoe idioot achterlijk het is om ongezond eten te koppelen aan iets gezonds als trainen.

Hoe logisch het ook lijkt eten met sporten te compenseren en andersom, eigenlijk hebben die twee dingen niks met elkaar te maken. Wil je compenseren voor een luie dag dat je niet bent gaan trainen of een feestje waar je teveel gedronken hebt? Los dat dan op binnenin het hokje voeding of binnenin het hokje sport. Niet kruislinks.

Niet eten ter compensatie van je gemiste training haalt niets uit, behalve dat je spierweefsel dubbel de pineut is. En hoeveel kcal je ook verbrand hebt met die duurtraining van vanmorgen, winegums veranderen in je lichaam nooit op magische wijze in spierweefsel.

Gezondheid is niet de middelbare school. Je gaat niet over zolang je gemiddeld maar een voldoende staat. Het is eerder een studie waarbij je voor elk vak los minstens een 6 moet staan. Waarbij sport, voeding en ontspanning elk een van de drie vakken zijn die je minimaal moet halen.

1 eet gezond2 iwillgetfitordietrying

Dus heb je een training gemist? Doe dan morgen wat fanatieker je best bij de volgende training. En een zak chips gehad gisteravond? Een balansdagje met vooral veel groente en fruit is een prima compensatie. Wil je jezelf belonen voor al je uren in de sportschool? Doe een keert duur en huur een squash- of tennisbaan om met een vriendin een balletje te slaan.

Natuurlijk kan een goed dieet de effecten van je training versterken. Door voldoende koolhydraten voorafgaand aan je training te eten, vocht en elektrolyten tijdens en na de training aan te vullen en kort na je training een flinke portie eiwitten met een beetje koolhydraten te eten, bereik je sneller je doelen. Maar omgekeerd gaat dit principe niet op. Echt niet.

Ben jij geneigd jezelf wat lekkers te gunnen na een lange training? Of een gemiste training te compenseren door een maaltijd over te slaan?

4 Reacties to “Ongezonde gedachtepatronen”

  1. Rosalie 22 september 2013 bij 18:07 #

    Ik hou van groentjes en fruitjes ( ooh wat klinkt dat heerlijk kinderlijk, hahaha. )

  2. Ashleey 22 september 2013 bij 21:35 #

    Liefde ❤

  3. nandasdaily 23 september 2013 bij 07:45 #

    Het klinkt zo erg simpel… En je hebt helemaal gelijk 🙂

Laat je even een berichtje achter?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s