Healthy jargon

24 Sep

Stel, je vind gezondheid, trainen en voeding allemaal machtig interessant, maar je bent er nog niet 100% in thuis. Dan kom je in fitnessbladen en op blogs als deze vast nog wel eens woorden of begrippen tegen waarvan je niet precies weet wat er nu mee bedoeld wordt.

Superirritant kan dat zijn…

Daarom hier een start van een lijstje jargon mét betekenis en uitleg. Staat jouw vraagtekenwoord er niet tussen? Laat dan vooral even een reactie achter, of mail me je vragen via de Contactpagina. Dit waren zo de eerste ‘rare’ woorden die in me opkwamen, maar er zijn er vast veel meer 🙂 Bij genoeg vragen, maak ik de komende tijd vaker zo’n lijstje en zal ik uiteindelijk ook een lange alfabetische lijst in het menu opnemen. Ook als je graag een heel artikel over een bepaald begrip zou willen lezen, hoor ik het heel graag!

80/20 Hiermee wordt het principe bedoeld dat als je je voor 80 procent aan een gezond voedingspatroon houdt (bijvoorbeeld hetpaleodieet of clean eating), je voor de overige 20% bewust kunt kiezen voor iets dat niet in het gezonde voedingspatroon thuishoort, maar waar je wel erg van kan genieten.

Clean eating Hiermee wordt zuiver eten zonder additieven en toevoegingen bedoeld. Dus in principe al het eten dat op de versafdelingen in de supermarkt te koop is (groente, fruit, vlees, vis) en geen bewerkte producten. Er zijn verschillende interpretaties van wat precies ‘clean’ (zuiver) is. De meningen over producten als brood, honing en zilvervliesrijst zijn verdeeld.

Elektrolyten Dit zijn in water oplosbare mineralen die je lichaam nodig heeft om te kunnen functioneren. Bij het sporten zweet je vocht met elektrolyten uit. Bijvoorbeeld kokoswater bevat relatief veel mineralen die als elektrolyt in het menselijk lichaam functioneren, waardoor kokoswater vaak genoemd wordt als goede intra- of post-workout drank.

HIIT Dit is een afkorting van High Intensity Interval Training, een trainingsmethode waarbij je meerdere keren voor een korte periode een cardio-oefening doet, waarbij je hartslag piekt, waarna je jezelf weer even tijd geeft te herstellen, om je hartslag te laten zakken. Bijvoorbeeld acht keer één minuut sprinten met daar tussenin korte rustperiodes.

Intermittent fasting (IF) Dit is een manier van eten die vrijwel tegenover gesteld is aan het veelgehoorde advies van 5-6 kleine maaltijden verspreid over de dag. Intermittent fasting betekent dat je per dag 16 uur vast (dus niets eet) en in 8 uur al je gewone maaltijden eet. Vaak wordt de tijd van 10:30-18:30 genoemd als tijd waarbinnen je wel eet. Het is bij IF niet de bedoeling dat je minder eet dan normaal, alleen dat je dat binnen een kortere tijd doet.

LCHF Dit is een afkorting voor “Low Carb High Fat” en hiermee wordt een dieet met weinig koolhydraten (brood, pasta, rijst, suiker) maar met veel vet (boter, olie, vette vis, avocado, noten, kokos, zaden, pitten) bedoeld.

LISS Deze afkorting staat voor Low Intensity Steady State, een niveau van trainen dat je voor langere tijd goed vol kan houden. Vaak is dat bij ongeveer 65%-70% van je maximale hartslag. Dit is de klassieke vetverbrandingscardiozone.

Oerdieet Zie Paleodieet.

Overnight oats Dit is havermout waar je niet door te koken pap van maakt, maar door het een nacht in water of een beetje melk(vervanger) te weken. Overnight oats hebben net als havermoutpap niet heel veel smaak van zichzelf, dus vers fruit, gedroogd fruit, noten, notenpasta’s en cacao worden vaak toegevoegd om het geheel lekkerder te maken. Overnight oats zijn een raw alternatief van havermoutpap.

Raw food is al het eten dat niet boven de 40 graden Celcius verhit is geweest. Hierdoor zouden meer van de oorspronkelijke enzymen in de voeding bewaard blijven, waardoor je spijsvertering het eten beter kan verteren.

Paleodieet Hiermee wordt eten bedoeld dat onze voorouders in de steentijd ook al aten. Groente, fruit, noten, zaden, pitten, knollen, vlees en vis dus wel, maar brood en zuivel bijvoorbeeld niet. Ook voor bewerkte producten is geen ruimte. Het paleodieet is een vorm van clean eten maar dan nog iets ‘strikter’.

Pre-workout, Intra-workout og Post-workout Deze termen voor ’voor het trainen’, ’tijdens het trainen’ en ’na het trainen’ worden vooral gebruikt in combinatie met voedingsadvies. Pre-workout wordt aangeraden een kleine hoeveelheid koolhydraten te eten, intra-workout moeten bij langere trainingen vocht, elektrolyten en koolhydraten aangevuld worden en post-workout wordt een flinke portie eiwit met een kleine hoeveelheid koolhydraten aangeraden.

Superfood Dit zijn voedingsmiddelen met relatief heel veel vitaminen, mineralen en/of anti-oxidanten. Nieuwe superfoods worden de laatste jaren behoorlijk gehypet en zijn daardoor vaak duur. Denk aan goijbessen, spirula en chiazaad. Sommige ’gewone’ voedingsmiddelen hebben echter ook superfood-eigenschappen. Havermout, broccoli, amandelen, spinazie en blauwe bessen bijvoorbeeld.

TabataDit is een speciale vorm van HIIT waarbij de interval is vastgesteld op acht keer 20 seconden zeer intensieve training afgewisseld met 10 seconden rust. Deze trainingsvorm is ontwikkeld door de Japanse arts Tabata.

Voedselzandloper Dit is een alternatief voor de schijf van vijf dat door de Belgische arts Kris Verburgh ontwikkeld is. Hierin staan in de onderste helft van de zandloper producten waarvan meer gegeten zou moeten worden (groente, fruit, noten, zaden, peulvruchten, paddestoelen, vette vis, gevogelte, eieren, omega-3 rijke olie) en in de bovenste helft producten waarvan minder of niet gegeten zou moeten worden (brood, pasta, rijst, omega-6 rijke olie, suiker, zout, snoep, fastfood). De bovenste laag van de bovenste driehoek zou zoveel mogelijk vervangen moeten worden door de onderste laag in de onderste driehoek. Hetzelfde geldt voor de eennabovenste en eennaonderte laag, et cetera.

2 Reacties to “Healthy jargon”

 1. Roosjelieft 24 september 2013 bij 11:43 #

  Hé handig, zo’n overzicht! Kun je iets vertellen over wat het voordeel van intermittent fasting is? Het is zo tegengesteld aan alle gewone adviezen dat het me nogal.. raar voorkomt.

  • Willemijn 24 september 2013 bij 12:40 #

   Haha, ’t is ook een raar iets. Maar ’t is nu een beetje ‘upcoming’ in dieettrendland, dus dan ken je de term vast. Ik heb nog geen goede onderbouwing gevonden van waarom dit gezond zou zijn, dus voor nu nog geen artikel hierover. Mocht ik dat ooit wel tegenkomen, dan ga ik er zeker een stukje over schrijven:)

   Tot die tijd: herkennen van de term wil nog niet zeggen dat ’t een te adviseren eetpatroon is.

Laat je even een berichtje achter?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s