Interview Marloes Waardijk (optimavita.nl)

25 Sep
Marloes Waardijk (27, Groningen) is diëtiste en geeft fitnesslessen. Daarbij vult ze samen met haar vriend Albert het populaire blog: optimavita.nl, waar ze vrijwel dagelijks dieet-, beweeg- en leefstijladvies post. In theorie heeft ze dus alles in huis voor een supergezond leven, maar hoe zit dat in de praktijk?

Marloes beginner cardio workout

Als je jezelf in vijf woorden zou moeten karakteriseren, welke vijf woorden zou je dan kiezen? Enthousiast, ambitieus, sociaal, eigenzinnig en gezondheidsminded, als dat laatste een woord is.

Ik snap wat je bedoelt, dus dan mag het! Wanneer en waardoor begon je interesse in gezondheid? In de vijfde klas van de middelbare school begon bij mij het idee te borrelen om een sportstudie te gaan doen. Eerst dacht ik aan de ALO, maar ik wilde eigenlijk geen gymleraar worden. Toen ik er achter kwam dat het Hanze Instituut voor Sportstudies in Groningen alle sportstudies in het eerste jaar bundelde, besloot ik dat te gaan doen. Ik startte met de studie Sportgezondheid en tijdens mijn studie groeide mijn interesse in gezondheid alleen maar. Daarom heb ik als vervolgstudie Voeding en Diëtetiek gedaan.

Vertel, wat is voor jou de kern van een gezonde levensstijl? Voor mij is dat niet alleen bewust eten en bewegen, maar ook bewust genieten! Ik probeer van elke maaltijd iets lekkers te maken, met gezonde producten waar ik van hou. Af en toe iets ongezonds hoort erbij, sta dat jezelf toe!

Welke gezondheidstrend vind je onzin en laat je liever langs je heen gaan? Allereerst natuurlijk alle crashdiëten, ik hoop dat mensen inzien dat dit niet een gezonde manier van afvallen is en bovendien zelden blijvend resultaat geeft. Verder raad ik koolhydraatarm eten vrijwel nooit aan, evenals lactosevrij eten. Al kan dit laatste voor sommigen prachtige resultaten geven wat betreft klachtenpatronen.

Hoe zou de gemiddelde Nederlander volgens jou zijn voedingspatroon kunnen verbeteren? Ik denk dat de grootste verbetering voor veel mensen zou zijn om minder voorverpakte producten te gebruiken en in plaats daarvan meer ‘pure’ voedingsmiddelen. Dus zelf tomatensaus maken in plaats van een pakje of een stuk fruit als snack, in plaats van een sultana. Daarnaast gebruik ik zelf veel producten die veel verzadiging geven, zodat ik minder snel lekkere trek heb. Bijvoorbeeld volkorenproducten of eiwitrijke producten.

Zit er veel verschil tussen hoe je mensen adviseert te leven en hoe je zelf leeft? Nee, dat verschilt eigenlijk niet veel! Ik probeer mijn eigen adviezen zoveel mogelijk op te volgen, ik vind dat ook het meest geloofwaardig naar mijn cliënten toe. Ik vind gezond leven en een gezond lichaam heel belangrijk. Door het lekker te maken, is het voor mij gemakkelijk vol te houden.

Marloes bridge

Je begeleidt mensen op het gebied van gezonde voeding, maar wat zijn jouw eigen voedingsrichtlijnen? Ik eet mijn hoofdmaaltijden (ontbijt/lunch/warme maaltijd) vrijwel altijd gezond. Daar probeer ik wel zo vaak mogelijk iets speciaals van te maken. Dubbelgevouwen boterhammen met ham vind ik maar saai. Tussendoor eet ik als ik daar behoefte aan heb. Ik neem dan meestal fruit of groente.

Snoep je dan nooit? Jawel hoor. Als ik er echt trek in heb neem ik iets ongezonds. Dit kan bijvoorbeeld een koekje op het werk zijn, of in het weekend een wijntje en wat chips. Ik geloof dat als je basis maar goed is, je best af en toe iets ongezonds kan eten.
Mijn gesnoep is ook gelijk mijn meest ongezonde gewoonte. Dat ik best een snoepkont ben! Thuis heb ik vrijwel niets in huis, maar op verjaardagen, feestjes of barbecues kan ik de hapjes niet weerstaan! Gelukkig heb ik mezelf wel aangeleerd om eraf te blijven als ik een week meerdere feestjes heb, maar soms laat ik me lekker gaan.
Als ik daar eenmaal met snoepen en snacken begin gaat het bij mij altijd van kwaad tot erger. Hoe pak jij de gezonde draad weer op? Ik vind het na een of twee dagen dan wel weer genoeg en dan wil ik niets liever dan gezond eten. Van veel en lang ongezond eten ga ik me moe en futloos voelen. Zo eens in de maand heb ik vreselijk veel lekkere trek. Ik geef me er dan één avond lekker aan over, om de volgende dag weer gezond te gaan eten.

Wat is je lievelingseten? Ik houd zó van lekker eten! Een favoriet is pannenkoekjes van ei en banaan. Het recept is heel simpel: je prakt een banaan en mengt hem met twee eieren en eventueel een lepel kaneel. Van dit beslag bak je dan pannenkoekjes. Verder maak ik graag zelf falafel uit de oven en lunch ik graag met geroosterd brood met geitenkaas, walnoten en een beetje honing. Of met avocado en ham. Mmmmmm. Ik kan eigenlijk niet kiezen!

Marloes crab

Wat is jouw verslaving? Qua eten ben ik verslaafd aan pindakaas en banaan. Mijn ‘guilty pleasures’ zijn zoute drop of gedroogde banaantjes. Verder denk ik dat je wel kunt zeggen dat ik verslaafd ben aan sport. Na mijn vakantie kon ik niet wachten om weer sportlessen te geven.

Wat voor trainingen geef je dan? Ik geef zelf lessen als Zumba, Bodypump en Spinning.

Gaaf dat je zoveel verschillende lessen geeft, dat lijkt me echt een uitdaging! Sport je daarnaast ook nog ‘voor jezelf’? In het weekend doe ik vaak een vorm van circuittraining in de sportschool. Verder ga ik hardlopen als het mooi weer is.

Hoe motiveer je jezelf te gaan sporten? In hardlopen heb ik niet altijd zin, dan motiveer ik mezelf door me alvast te bedenken hoe ik me achteraf ga voelen. Als ik écht geen zin heb en die week al voldoende heb bewogen, ga ik niet.

Begeleid je ook mensen met ondergewicht naar een gezond gewicht? Ja, die begeleid ik inderdaad ook. Vaak is aankomen nog moeilijker dan afvallen. Een van mijn adviezen aan zulk soort mensen is om volle producten te gebruiken in plaats van halfvolle, hierdoor krijg je meer energie binnen zonder dat je meer hoeft te eten. Daarnaast zijn bijvoorbeeld noten erg energierijk en voedzaam, perfect als je wat wilt aankomen.

Je houdt naast het sporten en je werk als diëtist ook een blog bij over sporten en gezonde voeding: optimavita.nl. Wat vind je leuker, bloggen of cliënten begeleiden? Daar kan ik niet tussen kiezen. Ik zou niet fulltime willen bloggen en ik wil niet fulltime cliënten begeleiden. Juist de combinatie (ook met het geven van sportlessen) maakt mijn dagen zo leuk. De afwisseling houdt me enthousiast.

Op je blog schrijf je zo nu en dan een artikeltje ‘my day in food’. Bedenk je vooraf wat je op zo’n dag gaat eten? En eet je die dag ‘extra gezond’ om het goede voorbeeld te geven? Nee, ik probeer zo normaal mogelijk te doen. Wel probeer ik om niet iedere ‘My day in food’ hetzelfde te eten. Ik kijk bijvoorbeeld bij het avondeten welke recepten ik eerder heb geplaatst en kies een andere. Als ik iets minder gezonds eet, schrijf ik dat gewoon op.
Ik denk echter wel dat het bijhouden van je voeding je sowieso stimuleert om gezonder te eten. Ik adviseer mijn cliënten soms ook om een week op te schrijven wat ze eten, alleen hierdoor gaan ze al gezonde keuzes maken.

Marloes pump

Tips van Marloes

 1. Maak van elke maaltijd iets bijzonders, dan voel je je nooit tekort gedaan.
 2. Probeer ook op vakantie veel te bewegen, bijvoorbeeld door fietsen te huren of een dagje te gaan zwemmen.
 3. Stress maakt ongelukkig. Maak dus ruimte voor ontspanning in je agenda. Een avondje naar de sauna is een aanrader.
 4. Doe je aan de lijn? Probeer dan niet te snel af te vallen, dat is niet goed voor je lichaam. Daarbij is de kans dat je terugvalt heel groot.
 5. In de knoop met je eetpatroon? Houd eens een paar dagen een eetdagboek bij, en vraag eventueel (op basis daarvan) advies aan een diëtist.

Filmjes van het pannenkoekenrecept en de falafel zijn te vinden op optimavita.nl, net als voorbeelden van Marloes’ circuittrainingen. Haar blog is dus zeker een kijkje nemen waard!

3 Reacties to “Interview Marloes Waardijk (optimavita.nl)”

 1. Ashleey 25 september 2013 bij 17:16 #

  Wat leuk om te lezen 😀

Trackbacks/Pingbacks

 1. De 5 beste fitness-accessoires | Fit voor het leven - 13 april 2014

  […] dit artikel op optimavita.nl van Marloes Waardijk worden een aantal goeie basisoefeningen met een fitnessbal […]

Laat je even een berichtje achter?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s