Recensie: “Een gezonde eter voelt zich beter”

26 Sep

Altijd gedacht dat ontbijten met een boterham met kaas en een glas melk gezond was? De auteurs van dit boek zitten te popelen om daar verandering in te brengen.

Pluspunten:

Irene Lelieveld en Veronique Hundscheid zijn enthousiaste verkondigers van een andere kijk op voeding. Zelf voelen ze zich duidelijk topfit en wat hun betreft hebben ze dat te danken aan hun uitgebalanceerde voedingspatroon. Dit boek geeft veel informatie over alternatieve benaderingen van voeding, zonder de hoge kosten die normaal gesproken bij een consult met een (orthomoleculair) voedingsdeskundige komen kijken. Zo wordt er ingegaan op de zuur-basebalans in je lichaam, is er een paragraaf over het woekeren van candida en hoe je dat door voeding terug kan dringen en wordt er uitgebreid ingegaan op voeding die je helpt het warmer of juist kouder te hebben. Als je geinteresseerd bent in de orthomoleculaire kijk op voeding, geeft dit boek je een introductie in de belangrijkste thema’s binnen deze stroming. Zelf ben ik er zeker wijzer van geworden!

Minpunten:

De auteurs zijn wel enthousiaste maar geen briljante schrijvers. Het boek valt nogal eens in de herhaling en is niet goed gestructureerd. Ook merk je dat beiden een klassieke diëtistische opleiding ontberen. Daardoor duiken soms storende fouten op. Zo worden bijvoorbeeld koolhydraten en suikers als synoniem gezien.
Daarnaast durven de auteurs niet goed voor één heldere visie op voeding te kiezen. De in het boek omschreven diëten spreken elkaar soms tegen en als lezer blijf je daarom wat verward achter.
De afbeeldingen in het boek zijn niet van hoge kwaliteit. Ik vermoed dat het feit dat de verantwoordelijke fotografe een zus is van één van de auteurs, hiermee samenhangt…. Jammer!

Voor wie:

Voor iedereen die een alternatieve kijk op voeding interessant vindt, kan dit boek een prima introductie bieden in de thema’s die momenteel populair zijn.
Ben je al helemaal into lijnzaad, amandelmelk en kiemgroenten en slik je dagelijks ten minste vier verschillende voedingssupplementen dan is dit boek een warm bad. Lees dit boek niet als je je goed voelt bij hoe je nu eet en daar liever geen commentaar op krijgt.

Voorbeeldje:

“Hypoglycemie is eigenlijk het tegenovergestelde van diabetes mellitus (suikerziekte). Bij suikerziekte produceert de alvleesklier niet voldoende insuline. By hypoglycemie wordt juist te veel insuline aangemaakt, waardoor de bloedsuikerspiegel sterk schommelt. In de reguliere gezondheidszorg wordt hypoglycemie niet erkend, maar wij als voedingsdeskundigen komen het maar al te vaak tegen in onze praktijk.”

Wat zo jammer in dit voorbeeld is, is dat diabetes type 1 en 2 over één kam geschoren worden. Terwijl bekend is dat hypoglycemie een onderdeel is van het metabool syndroom, wat juist een voorstadium van diabetes type 2 (ouderdomsdiabetes) is.

Eindoordeel: **

Irene Lelieveld & Veronique Hundscheid Een gezonde eter voelt zich beter. Slimme voeding, een upgrade voor je lijf, 2011 (Elmar, Delft). €19,95, hier te koop.

Laat je even een berichtje achter?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s