Healthy diëten in een notendop

1 Okt

In health-freakland (waar ik, eerlijk gezegd, ook woon) is gezond eten nogal belangrijk. Tegelijkertijd is er bijna geen onderwerp waarover de meningen zo verschillen, als over wat gezond eten is. In de media, op blogs en in tijdschriften wordt een triljoen verschillende adviezen gegeven. Door al die verschillende voedingsrichtlijnen en gezondheidsclaims kan het soms moeilijk zijn door de bomen het bos te zien… Ingewikkeld!

0 noten pindakaas op appel

Daarom de komende tijd op zaterdag (Food-dag) regelmatig een artikel waarin ik een aantal van de populairdere ‘gezonde diëten’ behandel. Ik ben natuurlijk geen arts of diëtist, maar als gezondheidsjournalist én ervaringsdeskundige zou wat meer orde in de voedingschaos scheppen mogelijk moeten zijn.

Online is er vooral veel te vinden over clean, vegan en organic eten. In de VS is er daarbij veel aandacht voor een glutenvrij of Low GI dieet. Andere diëten waar je in de media veel over hoort zijn het paleo-dieet, raw food of het dieet zoals omschreven in De Voedselzandloper van Kris Verburgh. Daarnaast op mijn lijstje voor artikelen staan nu suikervrij eten en het zuur/base-dieet.

5 stevia chocolade

In sommige dingen lijken de hierboven genoemde diëten veel op elkaar, maar er zijn ook grote verschillen. Ik zal proberen de kern van al deze diëten zo helder mogelijk te verpakken, plus de nodige achtergrondinfo, gezondheidsclaims met onderbouwing of het gebrek daaraan, een voorbeeld van een boodschappenlijstje en links naar andere blogs. Lijkt dat jullie wat?

Hebben jullie nog tips voor andere “healthy diets” waar ik op mijn blog aandacht aan kan besteden? Dan hoor ik het graag! Ook als je zelf (strikt of minder strikt) volgens één van deze richtlijnen probeert te eten: wie weet heb je goeie tips of informatie waar anderen ook iets aan hebben.

0 noten met kwark en banaan

Vanaf komende zaterdag dus een serie artikelen over al deze diëten, natuurlijk afgewisseld met andere Food-artikelen. Ik ben benieuwd naar jullie reacties!

6 Reacties to “Healthy diëten in een notendop”

 1. Marieke van Woesik 1 oktober 2013 bij 13:15 #

  Klinkt heel interessant! Ben benieuwd naar je artikelen!

 2. Tessa 1 oktober 2013 bij 15:50 #

  Heel interessant misschien iets van een dieet voor 1 week, met wat je kan eten enzo 🙂

  • Willemijn 2 oktober 2013 bij 17:54 #

   Thanks, goed idee. En dan wel op een gezonde manier natuurlijk! Een detox bijvoorbeeld 🙂

 3. Mieke asselman 1 oktober 2013 bij 20:19 #

  Heel interessant!

 4. Ashleey 2 oktober 2013 bij 08:21 #

  Erg intressant! 😀

 5. Judith 5 oktober 2013 bij 00:06 #

  Bodieboost? 🙂

Laat je even een berichtje achter?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s