Fit leven volgens Lianne Beijer (lifestyle coach)

2 Okt
Lianne Beijer (25) was vroeger balletdanseres, maar werkt tegenwoordig als lifestyle coach bij haar eigen online praktijk (EAT and get FIT). Met haar voedingsadviezen helpt ze haar cliënten hun ideale gewicht te bereiken. Ondertussen is ze bezig met een opleiding tot personal fitness trainer. Deze expert in in- en ontspanning heeft heel wat goeie tips voor ons!

Lianne2

Als je jezelf in vijf woorden zou moeten karakteriseren, welke vijf woorden zou je dan kiezen? Ambitieus, actief, denker, sociaal, “foodie”

Wat is voor jou de kern van een gezonde levensstijl? Voor mij is lichamelijke en geestelijke gezondheid allebei even belangrijk. De optelsom van voeding, beweging en bewustwording is essentieel om een gezonde leefstijl te ontwikkelen en te behouden. Dat is ook waar ik binnen mijn praktijk veel aandacht aan besteed.

Ik leer mensen op een natuurlijke manier te eten, die bij hen past en waar hun lichaam zich goed bij voelt. Hoewel een koekje of een handje chips op zijn tijd best kan, staan pure en verse producten daarbij natuurlijk centraal. Qua beweging leer ik mensen intensieve krachttraining af te wisselen met ontspannende bewegingsvormen; wandelen of fietsen bijvoorbeeld. Buiten in de natuur zijn geeft mensen de kans zich bewust worden van de dingen die hen helpen om gelukkig en gezond door het leven te gaan. Een stukje “mindfulness” dus.

Wanneer en waardoor begon jouw interesse in gezondheid? Mijn persoonlijke ervaringen zijn de drijfveer achter EAT and get FIT, mijn praktijk voor voedings- en leefstijladvies. Van heftige allergieën van baby af aan tot anorexia tijdens mijn dansopleiding. Inmiddels heb ik een positieve balans gevonden waarbij ik me op m’n best voel.

Hoe zou de gemiddelde Nederlander volgens jou zijn voedingspatroon kunnen verbeteren? Minder bewerkte voedingsmiddelen kopen! Als er één ding is dat je wilt veranderen begin dan met zelf koken & bakken. Geen voorverpakte maaltijden maar huisgemaakte gerechten. Dat hoeven geen culinaire hoogstandjes te zijn, hoewel ik honderden recepten heb die je binnen 15 minuten op tafel hebt en ECHT heel erg lekker zijn.

Ideaal fast food is een stuk fruit uit het vuistje of een handje noten met olijven, (geiten)kaas, plakjes rosbief… Een marsreep of zakje chips is echt niet sneller gekocht of gegeten.
Een andere verbetering die ik eigenlijk iedereen aanraad is het minderen van suiker. Hoe je dit kan vervangen met gezonde zoetstoffen en producten leer ik vrijwel al mijn cliënten omdat hier vaak veel winst te behalen valt. Zowel voor de lijn als voor de gezondheid.

Lianne_018

Wat is jouw verslaving? Wat eten betreft is dit amandelboter/amandelpasta (pindakaas van amandelen) – er gaan meerdere potten per week doorheen. Daarnaast ben ik verslaafd aan mijn laptop. Die is iedere dag minstens de helft van de dag in gebruik… en sinds ik een smartphone heb moet ik bekennen dat ook zo’n smartphone wel errug handig is! Ik gebruik m’n telefoon voornamelijk om foto’s van voeding mee te maken die ik post op een blog, op facebook en/of op Instagram.

Hoe ziet jouw dag eruit? Ik werk wisselende diensten in de horeca ben net weer begonnen met een vervolgopleiding tot (personal) fitness trainer. Daarnaast werk ik ook nog voor mezelf als online (sport)voedingsdeskundige. Kortom, een regelmatig dagritme is ver te zoeken.

Over het algemeen probeer ik 8 uur per nacht te slapen en 1 à 2 keer per week zet ik geen wekker: slaap ik dan 9 uur of zelf 12 uur? Heerlijk! Even de tijd om bij te tanken. Word ik na 7 uur al wakker? Ook prima. Slaap is ontzettend belangrijk en wordt te vaak vergeten als onderdeel van een gezonde levensstijl, maar dat is het zeer zeker wel.

Ik eet gemiddeld 5 maaltijden per dag, maar de tijdstippen varieren sterk. Ik eet ALTIJD vóór en na een training om mijn lichaam te voorzien van energie en mijn spieren de bouwstoffen te geven om te herstellen van de training. Ik train bij voorkeur na mijn ontbijt, maar ik train evengoed ’s avonds na mijn werk. Ik hou van mijn vrienden, maar ik heb ook veel behoefte aan “mij-tijd”. Telefoon uit, deur op slot… boek op schoot of laptop voor m’n neus en tot rust komen.

Ik luister zelf zo veel mogelijk naar mijn lichaam en ik probeer dat mijn cliënten ook aan te leren… uiteindelijk kan niemand je meer over jezelf en jouw behoeften leren dan jijzelf.

Je begeleidt mensen op het gebied van bewegen, maar wat zijn jouw eigen trainingsdoelen? Wat is je trainingsschema om die doelen te bereiken? Ik ben van mening dat een constructief trainingsschema een schema is dat je goed vol kunt houden. Daarmee bedoel ik dat ik mensen liever adviseer om 2 of 3 keer per week goed te trainen, dan 4 keer per week op halve kracht en met tegenzin. Een routine opbouwen is essentieel voor het bereiken van resultaten.

Ik doe zelf gemiddeld 4 keer per week aan krachttraining waarbij ik mijn routine verdeel in een “leg day”-“push day”-“pull day”-“shoulders” en als ik zin heb in een 5e dag, dan train ik mijn “glutes” oftewel billen nog een keer extra. Voor mij werkt dit ideaal omdat mijn voornaamste doel is om spiermassa op te bouwen.

Ik heb ook een tijd lang 2 keer per week een “lichaams-routine” gedaan waarbij ik op beide dagen een andere routine uitvoerde om samen alle spieren in mijn lichaam één keer per week echt goed te trainen. In die periode had ik geen tijd om vaker naar de sportschool te gaan. Ook prima!

Trouwens, je kunt ook een hoop dingen thuis doen. Vier minuten per dag thuis een Tabata training doen en tijdens het telefoneren squats uitvoeren (om maar een voorbeeld te geven) houden je lichaam ook in conditie! Gemak dient de mens…

Ik zoek altijd naar mogelijkheden met mijn cliënten om zo effectief mogelijk te trainen: kwaliteit boven kwantiteit. Ik doe overigens vrijwel niet aan cardio. Af en toe doe ik een lesje zumba of yoga, gewoon omdat ik er zin in heb! Bewegen moet wel leuk blijven! Net zoals dat eten lekker moet zijn! Ik geloof niet in “moeten” maar in willen.

Hoe motiveer jij jezelf om te gaan trainen? Het gevoel NA het trainen. Ik moet eerlijk bekennen dat ik bijna nooit zin heb om te GAAN trainen, maar als ik eenmaal bezig ben en na de training ga zitten voor ’n slok thee/koffie/water en m’n hele lichaam voelt voldaan en energiek… dat moment motiveert me om de volgende keer toch weer te gaan trainen!

Daarbij merk ik dat ik fysiek me een stuk beter voel als ik regelmatig train. Mijn spijsvertering verbetert en zelfs mijn astmatische/allergische klachten worden minder. Als ik me slecht voel ga ik vaak een uurtje sporten en dan voel ik me stukken beter.

Wat maakt jou gelukkig? Dans, beweging, gezondheid, lekker eten, bakken en koken (een betere therapeut dan de potten en pannen is er niet! Heerlijk!) maar ook van mijn vrienden en m’n moeder word ik gelukkig.. en van zo veel eigenlijk. Ik waardeer de kleine dingen in het leven en ik kan bijvoorbeeld heel gelukkig worden van een afspraak met een vriend(in), maar ook van het lopen over straat en het zien spelen van kinderen, dat heerlijk onbezonnen gegiegel en gejoel… prachtig toch?!

OH waar ik ook erg gelukkig van word zijn de steeds betere opties om duurzamer te leven. Als we deze wereld draaiende willen houden zullen we er hard aan moeten trekken met z’n allen… ieder stapje dat we vooruit zetten maakt me oprecht gelukkig.

Wat is je ideale avondje ontspannen?

Lekker ontspannen op de bank met een goed boek of achter mijn laptop chatten met vrienden die in andere delen van de wereld wonen. Een kopje koffie halen met vrienden (dat is meer iets voor overdag…) of een bioscoopje pakken vind ik heerlijk. Uit eten is natuurlijk ook altijd gezellig op z’n tijd.

Wie is jouw rolmodel? Als ik iemand zou moeten kiezen dan zou ik zeggen “mijn moeder” omdat ze één van de sterkste en meest zorgzame vrouwen is die ik ken. Een rolmodel op uiterlijk gebied heb ik niet; als tiener had ik natuurlijk wel de ambitie om à la Britney Spears door het leven te gaan – haha – maar het fijne van volwassen zijn is het leren accepteren van jezelf.

Ik heb wel diverse rolmodellen voor verschillende aspecten in het leven: Bijvoorbeeld als ik ergens heel zenuwachtig voor ben, dan denk ik aan Paulo Coelho en zijn wijze woorden uit zijn vele boeken. Voor een dansoptreden of workshop dan kijk ik graag naar optredens van grote namen uit de danswereld om daar kracht uit te halen. Als ik me verdrietig voel is mijn jeugdheld Winnie de Poeh nog steeds mijn rolmodel om me weer aan het lachen te krijgen 😉

Hoe blijf jij fit op vakantie? Niet op vakantie gaan… haha, nee even serieus: op vakantie hoef je ECHT geen grammetje aan te komen en je hoeft er ook niet ongezonder op te worden! Die mythe heb ik nooit begrepen. Gewoon heerlijk genieten van de verse gerechten die het land in kwestie te bieden heeft, ieder land heeft heerlijke gezonde opties. Griekenland staat bekend om z’n verse vis en overvloed van vers fruit in de morgen. In Italië kun je jezelf te buiten gaan aan verse salades Caprese en eet er gerust een punt Margarita pizza bij, maar dan wel vers gemaakt bij een goede pizzaria. Drink een glaasje wijn in Frankrijk en geniet van een Frans kaasje. Eet sushi in Japan en geniet van Corn on the Cob in Amerika. Ik ben nog nooit in een land geweest waar ik niet zowel heerlijk als voedzaam kon eten. Door het vele wandelen door steden blijf ik nog actief ook.. soms hoeft iets helemaal niet zo moeilijk te zijn als het lijkt.

Wat is jouw ongezonde gewoonte nr. 1? Onregelmatig leven/slapen. Mede door mijn werk in de horeca is het vrijwel onmogelijk om een vast ritme te creëren in mijn dagen. Dat vind ik soms wel vervelend en ik weet ook dat het niet de meest gezonde manier van leven is.

Zit er veel verschil tussen hoe je mensen adviseert te leven en hoe je zelf leeft? Ja & Nee. Ieder mens is uniek dus ik geef vrij divers advies. Sommige van deze adviezen passen inderdaad ook in mijn persoonlijke leven, maar andere adviezen totaal niet. Eens in de zoveel tijd schrijf ik mijn doelstellingen wat betreft mijn levensstijl op papier en probeer ik mijn eigen gezondheid te verbeteren – of dit nu op fitness gebied is of op het gebied van voeding of ontspanning – ik hou dan een tijdje een dagboek bij om mezelf bij te sturen.

Ik praat met collega’s en vrienden in de gezondheidsbranche en samen kun je elkaar soms weer op nieuwe ideeën brengen om ook je eigen levensstijl zo gezond mogelijk te houden. Ik heb veel allergieën waardoor ik altijd wel bewust met mijn dieet omga, maar echt fanatiek letten op het eten van alleen maar gezonde producten… nee dat gaat me te ver. Het leven (en eten) moet wel ongedwongen en leuk blijven!

Op je website eatandgetfit.nl kop je met “nooit meer op dieet”. Maar wat nu als ik na de feestdagen toch opeens een paar kilo aangekomen ben? Moeten die er dan niet weer afgelijnd worden? Nee! Ga alsjeblieft geen crash dieet volgen na de feestdagen, want dat is in mijn mening de achterdeur uit.

Ik ben wel een voorstander van sapvasten. Twee keer per jaar, bijvoorbeeld na de feestdagen en in de lente, een kuurtje sapvasten om je lichaam te resetten is een prima streven. Zie dit echter niet als snelle manier om gewicht te verliezen, want dan kom je bedrogen uit.

De snelste manier om weer in shape te komen na de feestdagen is om gewoon verder te gaan met je gezonde levensstijl. Geen dieet – maar gewoon lekker en gezond eten. Wederom: het hoeft echt niet zo ingewikkeld te zijn!

Je begeleidt mensen zowel op het gebied van gezonde voeding als op het gebied van beweging. Wat vind je leuker om te doen? De combinatie! Daarom start ik deze week ook met een opleiding tot (personal) fitness trainer. Ik mis het lesgeven en motiveren van anderen – dit deed ik in de tijd dat ik veel danste.
Momenteel begeleid ik mensen op het gebied van bewegen door een voeding- en bewegingsanalyse met persoonlijk rapport te schrijven. Ik geef ze adviezen die ze kunnen toepassen in de praktijk, maar het 1 op 1 met ze trainen ontbreekt. Daarvoor verwijs ik ze door naar een sportschool bij hen in de buurt. Nu is dit voor cliënten die ver weg wonen nog steeds een ideale manier van samenwerken, maar ik wil in de toekomst ook meer face-to-face trainingssessies kunnen aanbieden. Ook zijn er ideeën om online webinars te gaan organiseren op het gebied van voeding en beweging. Het ideale hiervan is dat de geïnteresseerde hun huis niet uit hoeven, maar toch rechtstreeks met mij kunnen communiseren en kunnen meebewegen.

Wat zijn verschillen in het digitaal begeleiden van mensen en het face-to-face begeleiden? Digitaal kan ik sneller op mensen reageren. Ik heb veel contact en wanneer iemand een vraag heeft kan hij/zij deze per mail stellen en geef ik binnen 48 uur antwoord. Dat is vaak een stuk sneller dan te moeten wachten op het volgende bezoek bij de diëtiste of voedingscoach die je face-to-face bezoekt.

Digitaal mensen begeleiden vergt zelfdiscipline van de cliënten, want ik weeg de personen niet, maar hierdoor merk je wel dat mensen meer vertrouwen krijgen in hun eigen kijk op voeding en gezondheid.

Op je website heb je ook je diploma’s staan. Wat een ontzettend mooie cijfers! Ben je toevallig een klein beetje perfectionistisch? Ik ben inderdaad vrij perfectionistisch, ahoewel ik ook heel bewust dingen naast me neer kan leggen en zelfs kan laten verslonzen – prioriteiten stellen is belangrijk…want niet alles kan je even perfect uitvoeren!

Mijn passie voor gezondheid is erg groot en ik wil veel bereiken in de gezondheidsbranche. Ik wil mensen motiveren om het beste uit zichzelf te halen. Met deze passie voor voeding en beweging volg ik mijn opleidingen. Ik leer gelukkig erg makkelijk en ik ben echt een spons als het aankomt op het leren van nieuwe kennis over voeding, beweging en mindfulness.

Vroeger was ik heel kritisch naar mezelf toe en nog steeds blijf ik kritisch, ik wil een goed product leveren en daar werk ik hard voor, maar ik kan ook mild voor mezelf zijn hoor! Ik ben bijvoorbeeld met periodes ontzettend lui en ik geef daar zo veel mogelijk aan toe 😉 HEERLIJK! Waar we het al eerder over hadden, je moet ook voldoende ontspannen. Zowel fysiek als mentaal, anders loop je vroeg of laat tegen de muur.

We hebben nu het grootste deel van het interview er op zitten. Zijn er nog dingen die je zelf graag zou willen vertellen, maar die nu niet aan bod gekomen zijn?Ik heb nog ZO VEEL wat ik zou willen delen met jullie, maar dan wordt dit interview veel te lang! Wil je op de hoogte gehouden worden van mijn online voedingspraktijk en/of deelnemen aan een training over voeding en beweging? Dan geef ik je hierbij graag mijn links naar diverse social media waar ik actief ben: op https://www.facebook.com/EATandgetFIT deel ik veel recepten en weetjes over voeding en beweging. http://eatandgetfit.com/ is mijn persoonlijke website waar je meer informatie over mij en m’n praktijkje kunt vinden. Op twitter ben ik nu nog niet actief, maar je kunt me wel al vinden onder @EATandgetFIT. Op Instagram ben ik te vinden onder @LianneBeijer  Als je vragen en/of verzoekjes hebt over wat-dan-ook… mail me gerust op lianne.beijer @ gmail.com (de spaties tussen het @-teken weghalen).

2 Reacties to “Fit leven volgens Lianne Beijer (lifestyle coach)”

  1. Marieke 2 oktober 2013 bij 10:32 #

    Wat leuk! Eindelijk eens een professional die ook veel allergieën heeft! Die ben ik nog niet tegengekomen en de meeste vinden het maar lastig om dan gezond advies te geven. (“En dan eet je mango. O, nee. Dat mag je niet. Appel dan? Perzik? Mag je ook niet. Hmm…”)

    • eatandgetmoving 4 oktober 2013 bij 20:51 #

      Hoi Marieke, bedankt voor je positieve berichtje! Helaas ken ik het gevoel van onbegrip m.b.t. allergieën maar al te goed! Zelfs (en ik zou bijna willen zeggen “zeker”) bij professionals! Zonde! Want er is ZO veel via goede voeding te bereiken. Een goed aangepast dieet kan een mens weer energiek doen voelen en allergische klachten verminderen of zelfs wegnemen. Ik hoop in te toekomst veel meer mensen met beperkende diëten te kunnen helpen. Als je ooit vragen hebt dan kun je me altijd mailen. Groetjes, Lianne

Laat je even een berichtje achter?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s