Studenten vinden zichzelf sportief, maar huisvrouwen zijn de winnaars

2 Okt

2 train je spieren

VSM, van de homeopatische geneesmiddelen, heeft een onderzoek uitgevoerd naar ‘Bewust bewegen’. Ik ben niet zo’n fan van het overnemen van persberichten, maar voor de verandering zijn deze uitkomsten best de moeite waard. Hieronder het bericht!

Nederlanders worstelen met hun bewegingsniveau en weten niet hoe ze dat niveau met een kleine aanpassing op orde kunnen brengen. Dat blijkt uit onderzoek van Spiroflor Warm van VSM onder ruim 1.000 respondenten. Nadat alle respondenten de definitie van ‘Bewust Bewegen’ voorgelegd kregen werd hen gevraagd hoe lang zij gemiddeld per dag ‘Bewust Bewegen’: zij gaven aan 71 minuten per dag bewust te bewegen. De verschillen tussen het daadwerkelijke bewegingsniveau en hun geschatte niveau is binnen bevolkingsgroepen opvallend groot. Zo overschatten studenten hun bewegingsniveau in grote mate (37%) terwijl huisvrouwen zichzelf flink onderwaarderen (47%!). Uit het onderzoek blijkt bovendien dat 10% van alle Nederlanders nooit sport of fanatiek beweegt.

Gevraagd naar wat de Nederlanders verstaan onder ‘Bewust Bewegen’, blijkt dat in en om het huis bewegen door 43% van de ondervraagden gezien wordt als ‘Bewust Bewegen’. Een iets kleiner deel (42%) benoemt recreatief sporten, zoals wandelen en fietsen, tot de categorie ‘Bewust Bewegen’. Uit het onderzoek van Spiroflor Warm van VSM blijkt dat de manier waarop seks als activiteit wordt geïnterpreteerd voor mannen en vrouwen sterk verschilt. Terwijl slechts 42% van de vrouwen het hebben van seks als een vorm van ‘Bewust Bewegen’ ervaart, benoemt ruim de helft van alle Nederlandse mannen (55%) het bedrijven van de liefde tot deze categorie.

Nederlandse man minder bewuste beweger

Uit het onderzoek van Spiroflor Warm van VSM blijkt dat mannen minder vaak bewust bewegen dan vrouwen. Tevens komt naar voren dat van de mannen 15% nooit beweegt en sport, terwijl maar 5% van de vrouwen dit aangeeft. Van alle respondenten geeft 16% aan graag meer te willen sporten of fanatiek te bewegen, maar hiervoor te lui te zijn. Dat ‘Bewust Bewegen’ ook goed in het dagelijks leven kan worden toegepast, wordt dan ook door veel van deze luie landgenoten vergeten.

Wie bewegen er het langst per dag?

Huisvrouwen geven in het onderzoek aan dat zij hun bewegingsniveau onder de maat schatten (40%), echter niets is minder waar, samen met de huismannen zijn ze juist het meest fanatiek in het ‘Bewust Bewegen’. Het zijn de studenten en fulltimers die het laten afweten. Uit het ‘Bewust Bewegen’ onderzoek van Spiroflor Warm van VSM blijkt wie het langst ‘Bewust Bewegen’ op een dag. Hieruit komt een verassende top vijf naar voren:
1. Huisvrouwen
2. Huismannen
3. Gepensioneerden
4. Studenten
5. Fulltimers

Van de Nederlanders vindt overigens 77% het niet erg wanneer anderen niet bewegen, zij vinden het alleen belangrijk dat zij zelf bewegen.

Gezonde cijfers

Uit het onderzoek van Spiroflor Warm van VSM blijkt dat driekwart van de respondenten (74%) de trap neemt in plaats van de lift en dat 90% van de Nederlanders gezond luncht. Van de respondenten geeft 44% aan dat zij een blokje omgaan na de lunch.

Overgroot deel Nederland kampt met spierpijn

Driekwart (75%) van de Nederlanders geeft aan wel eens last te hebben van spier- of gewrichtspijn. Wanneer er specifiek naar ouderen wordt gekeken, geeft 20% aan altijd last te hebben na het bewegen. Spier- of gewrichtspijn weerhoudt de helft van de Nederlanders ervan om weer te gaan sporten of bewegen en 25% van de gepensioneerden is hierdoor zelfs gestopt met sporten en bewegen. Om spierpijn te voorkomen nemen 4 op de 10 Nederlanders een warm bad of een douche en doet 27% een warming-up. Momenteel gebruikt ruim 1 op de 10 Nederlanders (13%) voor- of achteraf een spiergel om spier- en gewrichtspijnen te voorkomen/genezen.

Calorieënkillers onderschat

Ruim de helft van alle Nederlanders (56%) beseft niet hoeveel calorieën ze verbranden met het doen van alledaagse activiteiten. In het kader van het Bewust Bewegen onderzoek stelde Spiroflor Warm van VSM aan ruim 1.000 respondenten de vraag hoeveel calorieën er verbrand worden met bepaalde activiteiten. De conclusie van de onderzoekers is dat Nederland de positieve werking van alledaagse activiteiten flink onderschat.
½ Uur tuinieren = 225 kcal: 69% schat lager in, 21% schat hoger in.
½ Uur stofzuigen = 180 kcal: 60% schat lager in, 15% schat hoger in.
½ Uur de badkamer schoonmaken = 200 kcal: 56% schat lager in, 16% schat hoger in.
½ Uur winkelen met een tas = 100 kcal: 20% schat lager in, 35% schat hoger in.
½ Uur de hond uitlaten = 68 kcal: 14% schat lager in, 62% schat hoger in.

2 Reacties to “Studenten vinden zichzelf sportief, maar huisvrouwen zijn de winnaars”

  1. Rosalie 2 oktober 2013 bij 16:46 #

    Huismannen! hahaha. 😀

    • Willemijn 2 oktober 2013 bij 17:52 #

      Vond ik ook al geinig! Blijkbaar besteden die wel minder tijd aan stofzuigen dan huisvrouwen 😉

Laat je even een berichtje achter?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s