Zin in chips?

12 Okt

0 zin in chips ovenbaked

Ik kan soms ontzettend veel zin hebben in – ik noem maar wat – paprikachips. Op heldere momenten komen dan gelukkig de nadelen van paprikachips in me op. De transvetten, door het frituren in zonnebloemolie. De hoge glycemische index, door het door-en-door verhitten van aardappelen. Het gebrek aan voedingsstoffen. De toevoeging van smaakstoffen zoals E-621, waardoor ik ’t waarschijnlijk niet bij één handje chips kan laten. Het misselijke gevoel, nadat ik per ongeluk toch de hele 200 grams zak opgegeten heb…

Duidelijk: het handje paprikachips is niet zo’n goed idee. Maar ik heb er wél zin in! Wat nu? Hier een paar alternatieven!

Portie-controle

Ik vind bijna niets zo moeilijk als een aangebroken zak chips niet helemaal leeg te eten. Voor mij zou de beste oplossing daarom zijn om gewoon geen chips in huis te hebben. Maar helaas heb ik het wat dat betreft niet alleen voor het zeggen. En zin in chips kan ook in de supermarkt de kop op steken…

Daarom hier paar ideeën over hoe je wél chips kan eten, zonder dat je gelijk een gigazak leegkauwt, met het bijbehorende schuldgevoel achteraf.

Het spreekt voor zich, maar een kleiner zakje kopen kan helpen. Trap dan niet in de valkuil een grote zak met 10 kleine 25 grams zakjes te kopen, maar koop je chips op een plek waar ze die kleine zakjes per stuk verkopen. Ook de AH to go heeft relatief kleine zakjes chips in het assortiment.

Geen kleine zakjes in huis en toch je portie onder controle willen houden? Eet dan NOOIT chips uit de zak. Pak een bakje en vul dat met zoveel chips als je bewust wil eten. Weeg het des noods af, als dat jou helpt je porties onder controle te houden. Proef niet van de chips tot je de zak gesloten hebt, bijvoorbeeld met zo’n zakkenknijper, en weer opgeborgen hebt.

Dan het eten. We weten het natuurlijk allemaal wel, maar in één keer een hand vol chips in je mond proppen is op de lange termijn niet de manier waarop je maximaal van je chips geniet. Eet dus chipje voor chipje, neem pas een nieuwe als je mond leeg is en (belangrijk!) vergeet niet te genieten. Vooral van het eerste chipje, want die is vaak toch het aller-allerlekkerst!

Een laatste tip die mij zelf erg geholpen heeft, is om alleen nog chips zonder de smaakversterker E-621 (en E620, E-622, E-623, E624 en E625) te kopen. Bijvoorbeeld met naturel chips zit je vaak goed. Dit maakt het voor mij ietsje makkelijker niet gelijk een tweede portie te pakken.

Gezondere chips

Het kan een goed idee zijn om op zoek te gaan naar gezondere (euh.. minder ongezonde) chips. Trap dan alleen niet in de valkuil alle ideeën over portie-grootte achter je te laten, want dan kan je er nog wel eens beroerder vanaf komen dan met een klein beetje ‘gewone’ chips. Oven-baked chips bevatten bijvoorbeeld stukken minder kcal.

Het is zeker de moeite waard je chips bij een biologische winkel te halen. Die bevatten vaak veel minder additieven (geur-, kleur-, smaakstoffen en stoffen om de chips langer houdbaar te maken) en met een beetje geluk zijn de producenten zo slim geweest niet in onverzadigd vet te frituren, waardoor er geen of minder transvetten in de chips zitten.

Nog gezonder is het om geen voorverpakte chips te kopen, maar zelf aan het kokkerellen te gaan. Een dunschiller maakt prima plakjes van aardappel, zoete aardappel, courgette of aubergine. Als je die met een beetje olie en eventueel zout, paprikapoeder of kerrie voor +/- 45 minuten in een hete oven (240 graden Celcius) bakt, heb je dezelfde knapperige bite.

Let daarbij wel op het gebruik van de olie. twee tips: 1. gebruik verzadigd vet, zodat je geen transvetten krijgt bij het verhitten (kokosolie of rijstolie zijn goede opties). 2. een goeie manier om zo min mogelijk olie te gebruiken is door de plakjes groente in een plastic zak met de olie te husselen, tot elk plakje een laagje olie heeft.

Kauwvoer

Ok, je hebt dus enorm veel zin in chips. Voordat je jezelf laat gaan en een grote zak Lay’s opentrekt, is het een goed idee bij jezelf na te gaan waar deze craving vandaan komt.

Ben je boos of gefrustreerd? Vaak hebben mensen zin flink aan het kauwen te gaan als ze niet weten waar ze met deze emoties naartoe moeten. Natuurlijk zou het beter zijn te dealen met die emoties zonder eten (door flink op je kussen in te beuken bijvoorbeeld), maar kraakvoer zonder schuldgevoel kan ook al flink opluchten.

Wat dacht je van rauwe worteltjes, rauwe paprika, radijsjes of plakjes appel? Of, met iets meer kcal maar wel veel voedingsstoffen: een handje nootjes, zonnebloempitten, pompoenpitten of volkoren crackers?

Een andere veel voorkomende oorzaak voor zin in chips (zout & hartig) is de behoefte aan zout. Als je over het algemeen relatief gezond eet en weinig kant-en-klare producten gebruikt, kan het zijn dat je niet zoveel zout binnenkrijgt. In dat geval kan het een goed idee zijn iets zouts te eten. Bouillon bijvoorbeeld, eventueel met een hand vol fijngesneden rauwkost er op het laatste moment door voor de bite, of wat gekookte kipfilet voor de eiwitten.

Een laatste oorzaak voor zin in chips zijn externe prikkels. Heb je zojuist iemand anders chips zien eten? Of een advertentie voor chips gezien? Dat soort prikkels kunnen ook bij jou je chips-zin aanwakkeren, zonder dat je daar dus per se intrinsiek behoefte aan hebt. Bij mij helpt het in zo’n geval vaak al goed even afstand te nemen van de situatie en aan mijn langetermijndoelen te denken.

Hopelijk heb je dit hele artikel natuurlijk nooit nodig, omdat je simpelweg geen zin in chips krijgt. Maar mocht dat toch gebeuren, dan hoop ik dat je hier wat aan hebt!

2 Reacties to “Zin in chips?”

  1. Marlijn 13 oktober 2013 bij 11:22 #

    Ten eerste wil ik zeggen dat ik je blog echt goed vind! Ik lees hem nu al een tijdje en ik heb er echt wat aan, alleen reageer ik eigenlijk nooit, maar dan weet je bij deze, je hebt ook een stille lezer (waarschijnlijk nog veel meer ;))
    En dit stuk is inderdaad handig, al heb ik geen moeite meer met chips! Ik eet het nooit meer, net zoals limonade, vind ik niet meer lekker. Waar ik wel moeite mee heb is chocolade, een echte vrouw he 😛 Maar het gaat goed als ik het niet koop haha.

    • Willemijn 13 oktober 2013 bij 14:18 #

      Thanks! Superlief dat je dat zegt! En wat chill dat je dat soort dingen niet meer hoeft 🙂 voor chocolade kan regelmatig kaliumrijk eten eten helpen, zoals bananen. Of regelmatig cacao door de pap of shake voor de chocosmaak zonder de extra suikers en toegevoegde vetten. Wie weet helpt dat!

Laat je even een berichtje achter?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s