Gezondheidsstress

28 Okt

www.dream-this-day.com

Laatst postte ik het eerste artikel (Low GI in een notendop) in een reeks over verschillende healthy diëten.

Ik merkte dat ik het best lastig vond bij het schrijven van dat artikel neutraal en ‘sec’ uit de doeken te doen wat een Low GI dieet precies inhoudt. Daarom vandaag een klein persoonlijk intermezzo over de manier waarop je tegen deze en elke andere ‘richtlijn voor gezonde voeding’ aan kunt kijken.

Goed of slecht?

Ik betrap me er soms op dat ik bij allerlei producten het duiveltje/engeltje-dilemma heb, waarbij ik eten strikt in het hokje ‘gezond’ of het hokje ‘ongezond’ probeer te duwen. Kennen jullie dat?
Noten zijn erg vet, maar die vetten zijn wel gezond en daarbij zijn ze eiwit- en vezelrijk. Wel of niet eten?

Help!

Melk zit vol met goeie mineralen, maar het verzuurt je lichaam. Gezond of ongezond?

Paniek!

Natuurlijk weet ik wel dat het zo simpel niet is, maar verleidelijk is dit alles-of-niets-denken soms wel…

Nummer 1 valkuil

Nu is de nummer 1 valkuil van alle voedingsrichtlijnen, dus ook van Low GI is dat ze behoorlijk fanatiek zijn met het betitelen van producten als “gezond” of “ongezond”. Diep van binnen weten we allemaal dat dat natuurlijk niet helemaal de waarheid is, maar het lijkt zo makkelijk en dus verleidelijk..

Van alcohol en chocolade neem je al snel te veel, maar kan een klein beetje juist goed voor je zijn, terwijl een giga-overmaat aan worteltjes voor een teveel aan vitamine A kan zorgen. De juiste balans is dus uiteindelijk belangrijker dan wat je precies wel en niet eet.

Je bent zelf verantwoordelijk

Daarom het advies: “Geniet, maar drink met mate.” Dat geldt niet alleen voor alcohol, maar wat mij betreft voor alles wat je eet en drinkt. Niets is per definitie gezond of ongezond (behalve sigaretten), maar kennis over wat bepaalde voeding met je lichaam doet, maakt wel dat je voor jezelf een betere afweging kan maken of je liever af en toe één megalekkere bonbon eet, of gedachteloos een zak M&M’s wegkauwt. It’s up to you!

De ‘verantwoordelijkheid’ voor wat je eet bij een of ander diëet met gezondheidsclaims van hier tot Timboektoe neerleggen is dus geen optie.

De komende weken komen er dus nog meer artikelen over verschillende diëten online, van Raw tot Vegan Food en van de Voedselzandloper tot een Paleo-dieet. Ik hoop dat je je hierdoor niet op laat jutten in al te extreme mate je eigen voedingspatroon over boord te gooien, maar deze artikelen als inspiratiebron ziet, met dingen die je ook in je eigen voedingspatroon kunt verwerken.

Er is volgens mij namelijk nog één ding veel ongezonder dan te weinig beweging en ongezond eten en dat is STRESS. Dus probeer te relaxen, zorg voor genoeg ontspanning en als jouw kijk op voeding of voldoende beweging je meer stress dan ontspanning oplevert, dan wordt het tijd daar verandering in te brengen.

fit4living.wordpress.com

Succes!

(P.S. Ik ben nog op zoek naar mensen die zelf ervaren hebben hoe je door kunt slaan in gezonde voeding/sporten/diëten, omdat ik aan de risico’s hiervan op dit blog graag aandacht wil besteden. Neem vooral even contact op als je me hierbij kunt helpen. Alvast bedankt!)

3 Reacties to “Gezondheidsstress”

 1. Roosjelieft 6 oktober 2013 bij 20:44 #

  Wat een gezonde manier van erover denken! Alleen de vraag is nog: hoe laat je dat engeltjes/duiveltjes-dilemma los? Dat vind ik zelf wel lastig.

  • Willemijn 7 oktober 2013 bij 09:54 #

   Mmm.. dat weet ik eigenlijk niet zo goed. Een klein beetje van het ‘slechte’ eten en merken dat de wereld niet vergaat, helpt.

   En voor de meeste dagen een vaste gezonde structuur hebben, waardoor je in het weekend of met feestjes wat losser kunt zijn. Dat helpt mij ook wel.

 2. Ashleey 10 oktober 2013 bij 07:21 #

  Wat een fijn en interessant artikel! 😀

Laat je even een berichtje achter?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s