Textuur & emotie-eten

15 Dec

move on from set habits healthemily

Ken je die neiging om, als je je onprettig voelt, de keukenkastjes, koelkast en vriezer open te trekken op zoek naar troost? De neiging een bak ijs op te willen eten bij een zielige film? Of trek jij na een rotdag op je werk maar al te graag een zak chips open? Helaas: de diagnose ‘emotie-eter’ is ook op jou van toepassing.

Zo makkelijk als het is om te roddelen over anderen en hun gevoelens, zo moeilijk is het soms om met je eigen emoties te dealen. En in deze maatschappij, met eten in overvloed, is het soms maar al te verleidelijk jezelf te sussen, te troosten of af te leiden met eten. Natuurlijk lost dat eten het probleem niet op. Maar het kan wel een signaal zijn om de onderliggende emotie te zoeken. En daarmee aan de slag te gaan, natuurlijk.

Een belangrijk signaal voor de onderliggende emotie is niet alleen de geur of de smaak maar ook de textuur van je eten. Hoe voelt het eten in je mond? Is het hard of zacht, moet je er op kauwen, smelt het of is het juist knapperig van smaak?

Knapperig eten

Heb je vooral veel trek in knapperig eten? In Chips, koekjes, zoutjes, crackers? Dan zou het goed kunnen dat de emotie die jouw eetlust nu triggert boosheid is.

Eten waar je op flink op kan kauwen en dat breekt en kraakt, is waar mensen vaak behoefte aan hebben als ze kwaad, boos of gefrustreerd zijn. Eigenlijk is het willen kauwen het equivalent van tandenkarsen.

In plaats van een zak chips open te trekken, kan je ook op zoek gaan naar kauw-eten dat wel gezond voor je is. Eet bijvoorbeeld een paar wortels, plakjes hard fruit, een rijstewafel, nootjes of zonnebloempitten. Dan word je achteraf ten minste niet óók nog boos op jezelf.

Nog beter is het natuurlijk om met je emoties aan de slag te gaan. Nu je weet dat je boos bent, is stap 1 het uiten van die emotie. In je kussen stompen, tegen iets aanschoppen (een buitenmuur of een voetbal) of een paar keer flink hard op de grond springen kunnen al helpen. Stap 2 is de emotie met iemand bespreken. Bel een vriendin, vertel haar waar je zo boos over bent en bedenk samen of het iets is waar je je bij neer moet leggen, of wat je op kunt lossen. Gefrustreerd blijven is in elk geval geen optie.

Romig en smeltend eten

Heb je ontzettend veel zin in romig en zacht eten? In Ben & Jerry’s die smelt op je tong? of in Milka chocolade? Waarschijnlijk voel je je verdrietig. Je verlangt ernaar getroost te worden en probeert jezelf met romig en smeltend eten te troosten.

Als je je nu inderdaad te buiten gaat aan ijs, chocolade, tiramisu, of nutella, dan voel je je na afloop nog net zo verdrietig en waarschijnlijk ook nog schuldig dat je zoveel gegeten hebt.

Probeer in plaats daarvan eens een kom havermoutpap met wat kaneel of cacao erdoor. Dat is ook heerlijk romig, maar een veel verantwoordere snack dan alle zoetigheid waar je eigenlijk zin in hebt. Een bak Optimelkwark kan ook een idee zijn. Ik ben zelf niet zo’n fan van de zoetstoffen, maar als jij daar minder moeite mee hebt, kan je je voor 200 kcal kan je helemaal laten gaan met zo’n grote bak romige vanillekwark. Ook heerlijk romig, maar misschien een beetje een gek alternatief: eet een Avocado. avocado’s zijn ook mega-romig, maar anders dan een bak ijs, zitten hier vooral goede vetten in. Plus de nodige vitamine’s en mineralen.
Als je iets meer geduld hebt, kan je ook een banaan (zonder schil) in de vriezer leggen. Dat laat zich opsabbelen als ijs (voor de echte ijslooks even blenden als’ie bevroren is), zonder het schuldgevoel achteraf.

1 you can do this2 littlemissnike tumblr

Nog beter dan op zoek gaan naar gezonde alternatieven voor je craving, is het uiten van je emotie. Een lekker potje janken kan ontzettend opluchten. Lukt dat niet zo 1,2,3? Een zielige film kijken (The Notebook bijvoorbeeld) doet wonderen. Een warme douche nemen en jezelf lekker in een dekentje op de bank nestelen met een grote kop hete thee kan ook fijn zijn. En dan iemand bellen en vertellen dat je je verdrietig voelt. Gewoon doen, het lucht echt op!

Vettig eten

Heb je vooral zin in fast food? In pizza, kroketten en hamburgers? Waarschijnlijk verveel je je, of voel je je nutteloos.

Hiervoor kan het helpen iets anders met eten te gaan doen dan het opeten. Nodig op korte termijn een paar mensen te eten uit en ga op zoek naar lekker ingewikkelde recepten. Boodschappen doen en het eten voorbereiden houd je van de straat, waardoor je je minder verveelt en je op een positieve manier met eten bezig kan zijn.

Geen zin in bezoek? Kijk dan eens rond op websites met gezonde snacks die je zelf moet bakken. Mueslirepen bijvoorbeeld, zijn superlekker als je ze zelf maakt, maar best ingewikkeld te maken.

Je kunt ook wat dieper bij jezelf gaan graven. Waarom verveel je je? Hoe komt het dat je voor je gevoel niets nuttigs aan het doen bent? Besteed je je tijd wel aan de dingen waar je gelukkig van wordt? Door hierover na te denken en bijvoorbeeld eens flink te brainstormen over je toekomst (denk: groot vel papier, 10 kleuren stiften) kom je soms op verrassende ideeën. Misschien wil je wel naar het buitenland met je studie of om te reizen, of vrijwilligerswerk gaan doen bij een asiel, of op zoek naar een nieuwe baan. Zeker weten dat als jij eenmaal iets bedacht hebt dat je echt graag zou willen doen, je veel te druk bent met plannen maken om nog aan die pizza te denken!

Warm, vloeibaar eten

Heb je zin in warme, vloeibare dingen? Warme chocolademelk bijvoorbeeld, of een kop hete soep? Dikke kans dat je je heimwee hebt of je alleen voelt.

Nu is het helemaal niet erg om dan je moeders recept voor huisgemaakte erwtensoep uit de kast te trekken en aan het koken te gaan, maar nog beter is het misschien om weer eens een bezoekje aan je vroegere thuis te plannen. En dan niet voor een middagje, maar lekker een heel weekend tot rust komen op de plek waar je vroeer woonde.

Of bel je moeder, zus of een goede vriendin op om ergens samen een kop soep te eten en bij te praten. Daar heb je meer aan dan als je in je eentje aan het kokkerellen gaat.

lekker toetje healthemily

Heb jij nog andere goeie adviezen tegen het emotie-eten? Reageer dan vooral even!

3 Reacties to “Textuur & emotie-eten”

  1. Ashleey 20 oktober 2013 bij 11:46 #

    Ik heb geen advies, want heb er zelf ook een beetje last van

  2. Marieke 20 oktober 2013 bij 12:29 #

    Leuk artikel! Zo had ik er nog nooit over nagedacht 🙂

  3. rinske 22 oktober 2013 bij 20:53 #

    Leuk artikel! Er is trouwens wel een filmpje van hoe je mueslirepen kan maken van foodgloss, heel simpel, als je je toch verveelt kun je die ook maken, echt heerlijk!

Laat je even een berichtje achter?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s