Mantra’s

29 Dec
Stel je voor. Je zit in een stille ruimte, met je benen in kleermakerszit en je handen losjes op je knieën. Je ogen houd je dicht en rustig adem je in via je neus en uit via je mond. Dan, op een uitademing, zet je rustig je stembanden aan het werk.

“Ooooooooohmmmmmmmmmmmmmmm”

Schiet je al in de lach bij het idee?

Dan heb je vast nog nooit ervaren hoe fijn en rustgevend het herhalen van een mantra kan zijn. Nieuwsgierig? Lees gauw verder!

2 hummen

Wat is een mantra?

Een mantra is een korte reeks van klanken of woorden die je keer op keer herhaalt. Vaak gebeurt dit als onderdeel van een yoga-practice of als meditatie-oefening, maar ook (top)sporters maken tijdens hun trainingen en wedstrijden gebruik van de kracht van het herhalen van een mantra.

Over de hele wereld

Al duizenden jaren worden over de hele wereld mantra’s opgezegd of gezongen. Het bekendste mantra, “OHM”, is een basismantra in het Sanskriet, een oude taal uit India. Maar ook uit de Joodse traditie zijn mantra’s bekend en bijvoorbeeld het katholieke “Ave Maria” bidden met een rozenkrans is een mantra.

Hoe voer je een mantra uit?

Ga als eerste lekker zitten, op een rustige plek in huis of buiten. Ga in kleermakerszit zitten en leg je handen op je knieën. Focus je op je in- en uitademing. Begin dan, op een uitademing, met het zeggen van de mantra van je keuze. Concentreer je op de mantra en laat je gedachten er als het ware helemaal in wegzinken. Als je enige tijd rustig gezeten hebt en je het gevoel hebt dat je je hoofd helemaal ‘leeg’ en ‘schoon’ hebt, dan is dat een goed moment om te stoppen met de mantra. Je houdt je ogen nog even gesloten, maar begint langzaam je tenen en vingertoppen te bewegen. Daarna open je rustig je ogen.

Het inkleuren van een mandela is sowieso al een meditatieve aangelegenheid, maar ondertussen een mantra opzeggen kan helpen helemaal op te gaan in het nu.

Het inkleuren van een mandela is sowieso al een meditatieve aangelegenheid, maar ondertussen een mantra opzeggen kan helpen helemaal op te gaan in het nu.

De zwevige theorie

In de klassieke kijk op mantra’s, veroorzaken de klanken van de mantra’s in Sanskriet (zoals “ohm” en “namaste” een trilling (geluidsgolf) met een goddelijke kracht. De klanken helpen je geest te verstillen en een te worden met het heelal.

Je ziel verstaat de klanken, waardoor deze tot rust komt.

Van sommige klanken wordt gedacht dat ze op dezelfde golflengte vibreren als bepaalde delen van het lichaam.

Van sommige klanken wordt gedacht dat ze op dezelfde golflengte vibreren als bepaalde delen van het lichaam.

Voel je je fijn bij deze zweverige kijk op mantra’s? Helemaal prima! Dan zijn mantra’s in het Sanskriet of andere oude talen waarschijnlijk het meest geschikt voor jou.

Krijg je de kriebels van dit verhaal over goddelijke trillingen? Dan is de down-to-earth theorie over de kracht van een mantra misschien meer wat voor jou.

De down-to-earth theorie

Door keer op keer een bepaalde klank- of woordreeks te herhalen komt je hoofd tot rust. Door je te focussen op één ding, de mantra, heb je in je hoofd geen ruimte meer voor al te veel andere gedachten, overpeinzingen en piekerdingetjes. Eigenlijk maan je door je op een mantra te concentreren je mentale stem tot rust.

Deze stilte geeft lucht en ruimte en is in feite een vorm van meditatie. En meditatie helpt te ontstreden, beschermt tegen overspannenheid, is goed voor je immuunsysteem en traint je concentratievermogen.

Voor de down-to-earth mantra-zegger maakt wát je herhaalt niet zo veel uit. In feite kan je voor elke klank of klankenreeks die je aanstaat. Toch kan het fijn zijn een mantra te zoeken waarvan de betekenis je aan staat. Dat kan ook best een zinnetje in het Nederlands of in het Engels zijn.

Bij de down-to-earth benadering van mantra’s maakt het ook niet uit of je de klanken hardop zegt, of alleen je mentale stem de reeks uit laat spreken (‘hardop in je hoofd’).

Sportmantra’s

Terwijl mantra’s vaak gebruikt worden om te ontspannen, kan een goede mantra je ook helpen om je maximaal in te spannen, bij een hardlooptraining bijvoorbeeld. Zoals gezegd helpt een mantra met concentreren. Bij een hardlooptraining kan een goede mantra, dat past op het ritme van je passen, je helpen te focussen op je training en strak aan je tempo vast te houden. Een trainingsmantra kan gewoon een zinnetje uit een liedje dat je aanspreekt zijn, maar het kan ook een sportieve betekenis hebben en je zo moed inpraten, motiveren en zelfvertrouwen geven.

Ik herhaal zelf ook graag een zinnetje tijdens het rennen. Soms bijna per ongeluk, wanneer er een doodnormaal zinnetje door mijn hoofd gaat wat precies op het ritme van mijn passen past. Dan blijft dat als het ware hangen, zoals vroeger een CD vast kon lopen… 😉

Mantra’s

Ohm

Dit is de basismantra in het Sanskriet, waarbij gezegd wordt dat de klank gelijk is aan de goddelijke vibratie. Het is een vorm van God aanroepen dus. De trilling van de klank zou het lichaam helpen een hoger bewustzijn te bereiken.

Dit is het teken voor 'Ohm'.

Dit is het teken voor ‘Ohm’.

Ohm manipadme hum

Hiervan is de betekenis iets in de richting van ‘O U die de juweel-lotus bezit’. Het is de meestgezegde mantra in door boedistische monniken, voor wie overigens niet de betekenis van de mantra, maar het opzeggen ervan het belangrijkst is.

Namaste

‘Namaste’ betekent ‘het licht/de goddelijkheid in mij ziet en groet het licht/de goddelijkheid in jou’. Mooi he?

Ave Maria

Dit gebed wordt van oudsher bij elke kraal van een rozenkrans gebeden. Een rozenkrans heeft 104 kralen, dus bij het bidden van een rozenkrans wordt dit gebed 104 keer opgezegd.

“hasivenu hasivenu adonai eleisha”

Dit mantra is Hebreeuws voor ‘keer ons, keer ons, Heer, naar U’.

“I am stronger than this (….)”

Harder, Better, Faster, Stronger

Dit zijn twee sportmantra’s die fijn in het ritme van je passen kunnen vallen.

2 mindfullness

Heb jij zinnetjes die je in jezelf herhaalt? Ter ontspanning, of juist bij het sporten?

2 Reacties to “Mantra’s”

  1. Rolande de vuyst 13 augustus 2015 bij 11:14 #

    Kan ik uw nieuwsbrien toegestuurd krijgen aub

    • Willemijn 14 augustus 2015 bij 08:08 #

      Dat kan. Daarvoor dient het mailadres in de rechterbovenhoek van de pagina opgegeven te worden. Succes!

Laat je even een berichtje achter?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s