2000 kcal?

2 Jan

Geen hamburgers voor mij in de VS...

Het Nederlandse Voedingscentrum hanteert de maat van 2000 kcal/dag voor vrouwen en 2500 kcal/dag voor mannen. Waar komt dat aantal kcal vandaan? En klopt dat eigenlijk wel? Laten we bij het begin beginnen!

De Amerikaanse overheid

De 2000 kcal/dag en 2500 kcal/dag zijn gebaseerd op onderzoek van de Amerikaanse overheid, waarbij volwassen mannen en vrouwen zonder overgewicht die lichamelijk niet erg actief waren noteerden wat en hoeveel zij per dag aten. Gemiddeld kwam dit op de schatting van 2000 en 2500 kcal per dag uit.

Voeding noteren

Het suffe is, dat uit heel veel verschillende onderzoeken blijkt, dat mensen chronisch onderschatten hoeveel ze eten. Zelfs diëtisten, van wie je toch zou mogen verwachten dat ze hier vrij precies in zouden moeten zijn, noteren circa 10% minder dan ze daadwerkelijk gegeten hebben! Dit soort onderzoek wordt namelijk gecontroleerd, door de testgroep een tijdje alleen dat te laten eten wat ze eerder als eten opgegeven hebben. Vrijwel iedereen valt hierdoor flink af! Terwijl ze alleen dat aten, wat ze zeiden te eten in een periode dat ze qua gewicht stabiel waren. Hieruit blijkt dus, dat ze minder opgeschreven hebben, dan ze daadwerkelijk aten in de voorafgaande periode.

Precieze meetgegevens

Naast zelfrapportage (mensen laten opschrijven wat ze gegeten hebben), is het ook mogelijk in een laboratoriumopstelling te meten hoeveel energie een mens in een dag verbruikt. Uit een groot onderzoek dat op deze manier uitgevoerd is, bleek dat vrouwen met een gemiddelde lengte van 1,65 m en een gewicht van 68 kg, de gemiddelde hoeveelheid enerige die per dag verbruikt werd, ongeveer 2450 kcal was. Bij mannen kwam dit zelfs op 3350 kcal (bij een lengte van 1,78 m en een gewicht van 81 kilogram).

In dit onderzoek zijn resultaten van mensen met en zonder obesitas (ernstig overgewicht met een BMI van meer dan 30,0) gemiddeld. De hoeveelheid energie die mensen met een gezond gewicht en met obesitas per dag nodig hadden om hun lichaamsgewicht gelijk te houden, waren de volgende:

 • Vrouwen met een gezond gewicht: 2200 kcal
 • Vrouwen met obesitas: 3200 kcal
 • Mannen met een gezond gewicht: 3100 kcal
 • Mannen met obesitas 4200

Nogmaals: dit is dus de hoeveelheid kcal die deze mensen per dag nodig hadden om hun gewicht vast te houden! Dus bij deze hoeveelheid energie kwamen ze niet aan en vielen ze niet af.

Wat is een calorie eigenlijk?

Een calorie is een maat voor energie. Een calorie is de energie die nodig is om een gram water een raad op te warmen. Je begrijpt natuurlijk dat dat heel erg weinig energie is. Daarom rekenen we eigenlijk altijd met kilocalorieën (1 kilocalorie is 1000 calorieën), al worden die kilocalorieën (kcal) vaak toch weer gewoon calorieën genoemd…

kcal of kJ?

Internationaal wordt er eigenlijk niet meer in kcal gerekend, maar in joule. Dat is de ‘officiële’ maat voor energie. 1 kcal is gelijk aan 4,184 joule. Alleen de VS en een paar kleine landen rekenen nog met calorieën. Maar omdat half afvallend Nederland nog graag in kcal rekent, wordt daar in dieettaal nog vaak aan vast gehouden. Zelf vind ik kcal ook veel makkelijker rekenen – simpelweg omdat ik van zoveel producten het aantal calorieën uit mijn hoofd ken.

Opslaan of omzetten?

Kcal is dus een maat voor een hoeveelheid energie. Energie kan je niet vernietigen, alleen omzetten van de ene vorm van energie naar de andere vorm van energie. Eten en drinken kan energie bevatten. Als je darmen hun werk goed doen, wordt die energie opgenomen door je lichaam. Je lichaam kan er twee dingen mee doen: opslaan (in je vetcellen of in je spieren) of omzetten in een andere energiebron (warmte of beweging).

Huishoudboekje van je lichaam

Je lichaam krijgt energie binnen en dus gebruikt energie. Zolang je lichaam alle energie die binnenkomt, gebruikt, draai je ‘quite’ en blijft je gewicht gelijk. Komt er meer energie binnen, dan je lichaam gebruikt, dan wordt die energie opgeslagen. Dat kan in de vorm van vet zijn, maar ook in de vorm van spieren – dat hangt af van wat je eet en hoe je traint. Maar om bij het onderwerp te blijven: hoeveel energie heb je als vrouw per dag nodig om een stabiel gewicht te houden?

Dat hangt van twee dingen af:

 1. Vaste output: hoeveel energie je lichaam nodig heeft om het warm te houden en je hersenen en organen hun werk te laten doen (de ‘vaste lasten’ van je lichaam)
 2. Variabele output: hoeveel energie je verbruikt door bewegen (sporten, maar ook huishouden, naar de supermarkt wandelen, enzovoort)

Vaste output

De vaste lasten van een vrouw met een gezond gewicht – nodig voor het in stand houden van je lichaam en het verteren van voedsel – is ongeveer 1200-1500 kcal. Dit wordt ook wel je ruststofwisseling genoemd. Ben je jong en groot, dan zit je meer richting de 1500, ben je wat ouder en/of kleiner, dan zit je dichterbij de 1200 kcal.

Dalende ruststofwisseling

Je ruststofwisseling daalt met het ouder worden, omdat je (zeker na je dertigste) als vrouw elk jaar wat spierweefsel verliest. Dit spierweefsel heeft meer kcal per dag nodig in rust, dan het vetweefsel dat ervoor in de plaats komt. Dat is een van de redenen dat het behouden of opbouwen van spierweefsel zo veel bijdraagt aan het fit ouder worden.

Crash-diëten

Bij een crash-dieet eet je minder kcal dan je lichaam per dag nodig heeft voor de ruststofwisseling. Hierdoor pleeg je eigenlijk roofbouw op je lichaam. Probeer dus nooit minder dan 1200-1500 kcal per dag te eten, dat is echt het minimum dat je lichaam nodig heeft.

Variabele output

Zoals je kunt zien, zit er nogal een verschil tussen hoeveel kcal een gemiddelde vrouw per dag eet om haar gewicht vast te houden (circa 2200) en hoeveel kcal je nodig hebt voor het in stand houden van je lichaam en je spijsvertering (circa 1200-1500). Dit verschil zit hem in alle manieren waarop je je lichaam beweegt: rondlopen in huis, fietsen naar je werk, stofzuigen, traplopen, enzovoort. Circa ½ uur per dag matig actief bewegen zit hierin verwerkt.

Sport

Beweeg je veel meer of veel intensiever dan dat? Dan verbruik je ook meer kcal. Een goeie ‘rule of thumbs’ is dat je met intensief sporten (vergelijkbaar met 10 km/h hardlopen) ongeveer je gewicht x 10 in kcal per uur verbruikt. Dus twee keer in de week drie kwartier spinnen, levert je als je 60 kg weegt zo’n 900 kcal extra per week op. Probeer die extra kcal dan ook over de hele week te verspreiden: het is gezonder elke dag 125 kcal extra te eten, dan alleen op de dagen dat je sport 450 kcal extra.

Afvallen

Wil je afvallen? Eet dan alleen die 125 kcal extra op de dagen dat je gesport hebt, in de vorm van extra eiwit en trage koolhydraten binnen 30 minuten na je training.
Een gezonde manier van afvallen is ongeveer ½ van de variabele output te verminderen in hoeveel je eet. Blijf je stabiel bij 2200 kcal per dag en schat je je ruststofwisseling op 1400 kcal per dag? Probeer dan eens 1800 kcal per dag te eten.

Als je 400 kcal minder per dag eet, zou je per week zo’n 400 gram minder moeten wegen. Val je meer dan 500 gram per week af? Eet dan per 100 gram per week die je te veel afvalt, 100 kcal per dag extra, tot je niet meer dan een halve kilo per week afvalt. Sneller afvallen zorgt bij vrouwen namelijk voor hormonale schommelingen, die depressies tot gevolg kunnen hebben. Daarbij vergroot je de kans op het verliezen van spierweefsel als je te snel afvalt, wat uiteindelijk contraproductief is (zie het kopje ‘Dalende ruststofwisseling’).

Ten slotte

Zit je met je handen in je haar met je dieetplannen voor 2014? Weet je echt niet meer hoeveel kcal je nu per dag moet/wil/mag/kan/zou moeten eten? Laat hieronder dan eens een berichtje achter, met jouw rekensom. Misschien kan ik je een beetje op weg helpen!

Bron: een deel van dit artikel is gebaseerd op feiten afkomstig uit het boek Tegenwicht. Feiten en fabels over overgewicht (2011) van Jaap Seidell en Jutka Halberstadt, uitgegeven bij uitgeverij Bert Bakker.

29 Reacties to “2000 kcal?”

 1. Marieke 2 januari 2014 bij 10:27 #

  Hee wat fijn! Je bent weer aan het posten.
  Lees het altijd met veel plezier.
  op naar een gezond en sportief 2014!

  • Willemijn 2 januari 2014 bij 11:30 #

   Dankjewel voor je lieve reactie! Jij ook de beste wensen voor het komende jaar!

   Ik ga het weer proberen de komende tijd, zij het wat minder regelmatig dan vroeger 😉

 2. Cora 4 januari 2014 bij 00:17 #

  Dag Willemijn,

  Vandaag, al surfend, toevallig op je blog beland. Het ziet er interessant uit en ik zal de komende dagen verder lezen.
  Ik wens je een heel gezond en gelukkig 2014. Zelf ben ik voortdurend, maar met steeds minder succes, op zoek naar de juiste balans tussen gezond leven, (niet) toegeven aan te veel eten, werken, studeren en sporten (gisteren voor het eerst sinds tijden mijn hardloopschoenen onder het stof vandaan gehaald en vandaag loop ik dus als een oude dame de trap op en af 😉
  Hartelijke groet,
  Cora

  • Willemijn 4 januari 2014 bij 04:27 #

   wat leuk om te horen! Hopelijk kan je hier nog veel inspiratie vinden! Liefs, willemijn

 3. Danielle 9 januari 2014 bij 17:52 #

  Mijn gewicht neemt alleen maar toe in de afgelopen 3 jaar.. Heel vervelend, maar ik weet niet zo goed hoe ik uit deze sleur kan komen. In de afgelopen 3 jaar ben ik ongeveer 5 tot 7 kilo aangekomen.. Ik probeer elke dag weer mijn best te doen, maar ik heb last van dat typische honger gevoel. Daarnaast vind ik het lastig om een goed vullend maar ook mager ontbijt te vinden. Heb jij tips voor me?

  • Willemijn 12 maart 2014 bij 16:20 #

   Dag Danielle,

   Wat ontzettend vervelend voor je… Ik kan me voorstellen dat je ervan baalt dat je lichaam verandert.

   Heb je met die extra kilo’s nog steeds een gezond gewicht? Dan raad ik je aan niet al te fanatiek te willen afvallen & lijnen – vaak leidt dat alleen maar tot gejojo. Beter is het dan om te focussen op sport en gezond eten.

   Ben je nu eigenlijk wel wat te zwaar? Dan kan het geen kwaad een keer een afspraak met een dietiste te maken. Zij kan je helpen voor jou persoonlijk met een goed plan te komen om die overtollige kilo’s kwijt te raken.

   Je zegt dat je last hebt van dat typische hongergevoel. Heb je dat de hele dag? Of alleen op bepaalde momenten? En wat voor momenten zijn dat dan?

   Qua ontbijt vind ik havermoutpap een topper: door de vezels in de havermout bindt het heel veel vocht en geeft het daardoor een lekker vol gevoel. Tegelijkertijd bevat havermout veel langzame koolhydraten, dus heb je pas na 3-4 uur weer trek. Maak bijvoorbeeld pap van 200 ml water, een snufje zout, wat kaneel en ongeveer 30 gram havermout (=100 kcal). Dit kan in de magnetron (2 minuten maximaal, daarna 1-2 minuten op 50%), maar wel goed opletten dat het niet overkookt, dat geeft nogal veel troep. Deze pap kan je lekkerder maken met bijvoorbeeld wat diepvriesframbozen of 1/2 fijngesneden appeltje. Zelf doe ik altijd een paar rozijntjes door de pap en een eetlepel van een mengsel van pompoenpitten en lijnzaad, voor wat meer bite. Maak je je pap liever met (soja)melk, dan nog kom je niet boven de 250 kcal uit. Best prima toch?

 4. Marle 12 januari 2014 bij 20:48 #

  Wauw, wat een ontzettend helder en informatief verhaal! Dankje!

  http://www.dutchfashiongirl.com

  • Willemijn 25 maart 2014 bij 15:26 #

   Marle, dankjewel voor je reactie! Mooie blog heb je zelf ook!

 5. nandasdaily 14 januari 2014 bij 08:03 #

  Mijn balans is totaal kwijt…lost…down the drain. Gelukkig is jouw blog er om te inspireren.

  • Willemijn 12 maart 2014 bij 16:21 #

   Wat klote zeg.. Nu is het alweer twee maanden later. Heb je de draad alweer een beetje op weten te pakken?

   Remember: you never fail, until you stop trying!

   • nandasdaily 12 maart 2014 bij 17:35 #

    Au! Haha. Nee, balans nog steeds heel, heel ver te zoeken. Ik ben dan wel weer met heel andere goede dingen bezig 🙂 Helpt dat? Nee zeker 😉

   • Willemijn 21 maart 2014 bij 18:40 #

    Ach, ’t leven draait niet ALLEEN om gezondheid/fitness/uiterlijk, toch? Fijn dat je in elk geval met andere goeie dingen bezig bent! Wie weet dat je daar de energie uit kan halen ook weer naar balans op zoek te gaan?

 6. Daisy 21 augustus 2014 bij 15:54 #

  Ik ben 40 jaar, een vrouw, 1.74 lang en 63 kg. Graag zou ik weten hoeveel ik moet/ mag eten qua calorieën. Ik sport elke dag vrij intensief 1,5 uur.

  • Willemijn 21 augustus 2014 bij 15:59 #

   Dag Daisy,

   Ik snap je vraag, maar daar kan ik niet zo 1,2,3 antwoord op geven. Ieder lichaam is.verschillend, o.a door de verhouding spier- en vetweefsel en je manier van.trainen. Het makkelijkste antwoord is helaas een dooddoener: het aantal kcal waarbij je gewicht stabiel blijft….
   Wel kan het nuttig zijn tot circa 1.8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht te eten, als je zo intensief sport.

   • Deaisy 21 augustus 2014 bij 21:32 #

    Tevens nog ter info, twee keer per week krachttraining, grit, bodystep, bodypump. Een keer per week hardlopen, ongeveer 15 km.

   • Willemijn 21 augustus 2014 bij 21:40 #

    Supergoed trouwens dat je zoveel verschillende sporten beoefent! Dat is de manier om je lichaam & geest allround fit te krijgen!

    Maar ik kan je dus echt een helderder advies geven over de hoeveelheid kcal die je het beste per dag kan eten. Dat is en blijft trial and error.. Als je het echt graag wil weten: bijhouden, tellen en gewicht meten, tot je weet bij welke hoeveelheid kcal je stabiel blijft. Veel succes!

 7. Deaisy 21 augustus 2014 bij 21:28 #

  Beste Willlemijn, dank voor je antwoord. Tijdens een sportkeuring enige weken geleden is mijn vetpercentage gemeten. Dit is 21%. Kun je dan wellicht mijn eerdere vraag wel beantwoorden? Ik wil namelijk voorkomen dat ik te weinig binnenkrijg.

  • Willemijn 21 augustus 2014 bij 21:34 #

   Ik verwacht dat je ergens tussen de 2500 en 3500 kcal per dag uitkomt… Als ik je een op een zou begeleiden zou ik een paar weken met je experimenteren om een goede balans te vinden.

   Mijn advies is op ‘gewone’ dagen 80%-90% van je stabiele aantal kcal te eten en zo ruimte te creëren voor extra’s zoals uit eten, verjaardagen.en feestjes. Die basis kan dan zo samengesteld worden dat alle voedingsstoffen al in je gewone.voeding zitten, zodat extra’s echt extra zijn.

   Maar het blijft altijd zoeken naar een balans. Op koudere dagen kan je energieverbruik bijvoorbeeld ook weer hoger liggen dan op warme dagen. Er is dus echt niet een perfect antwoord en iedereen en elke formule die dat wel zegt te hebben, zit er naast… Sorry!

 8. Daisy 3 september 2014 bij 20:07 #

  Hallo Willemijn,

  Heldere info! Ik ben op het moment erg zoekende naar het perfecte aantal kcal waarbij mijn gewicht stabiel blijft, maar tegelijkertijd wil ik weer terug naar mijn oude gewicht. Ik ben 28 jaar, 174cm en ik weeg nu 61kg. Een maand geleden woog ik 58,5kg en bij dat gewicht voelde ik me super! In de afgelopen maand, heb ik vooral de eerste twee weken veel verpakte en bewerkte voedingsmiddelen gegeten. niet slim, want die 2,5kg zaten er zo aan. Ik heb het gevoel dat ik ze er alleen maar afkrijg door mezelf uit te hongeren, aangezien ik nu op 1800 kcal per dag zit. Ik fiets gemiddeld 45 min per dag, 6 dagen per week. Ik ben gestopt met krachttraining omdat ik vollere bovenbenen kreeg (wat ik absoluut niet ambieer :)) en mijn bovenlichaam na een halfjaar krachttraining ook nog steeds niet lekker uit de verf kwam. Maar intussen liep mijn gewicht wel wat op. Wat een drama in het hoofd van een vrouw.

  Nu ik weer op de gezonde, wholefood lifestyle gefocust ben voel ik me weer een stuk beter, maar hoe kom ik weer op mijn oude gewicht op de manier waarop ik bezig ben zonder mezelf uit te hongeren? Adviseer je dan meer cardio, óf toch de kcal inname iets inperken?

  alvast bedankt voor het advies!

  Groetjes Daisy ( niet dezelfde als de vorige!)

  • Willemijn 4 september 2014 bij 15:07 #

   Dag Daisy,

   Als ik jouw verhaal zo lees, dan denk ik dat je op basis van de 1800 kcal per dag zeker gewicht zult verliezen. Ik denk daarom dat het niet handig is nog minder te gaan eten. Je schrijft dat je voor je gevoel als enige optie om op je oude gewicht te komen ‘jezelf uithongeren’ hebt, maar ik denk dat een verstandiger keuze is om wat geduld te hebben. Blijf je zoveel bewegen als je nu doet, dan raak je het gewicht vanzelf kwijt. Te snel afvallen (meer dan 2 kg/maand) is trouwens een giga-trigger voor hormoonproblemen (met o.a. depressie als mogelijk gevolg!) bij vrouwen, dus rustig aan doen is hierbij echt verstandig!

   Je benenprobleem bij krachttraining is trouwens heel herkenbaar! Toch kan wat extra spiermassa wel heel handig zijn om een wat hogere ruststofwisseling te hebben, waardoor je als vanzelf afvalt of meer mag eten bij hetzelfde gewicht. De bil-, been- en rugspieren zijn grote spiergroepen die veel energie gebruiken. Mogelijk kan het je helpen meer herhalingen met lichtere gewichten uit te voeren? Denk aan setjes van 3×20 herhalingen, op het gewicht waarmee je dat net volhoudt? Hoe hoger het aantal herhalingen hoe minder je je spieren oppompt (dikker maakt), terwijl ze wel sterker worden en meer energie verbruiken.

   Een laatste tip is om vooral qua bewegen ook nieuwe dingen te blijven proberen, zo daag je je lichaam uit en ontwikkel je je steeds verder. Het fietsen is zeker goed, maar dat ‘kan’ je lijf al, dus echt uitdagend is het niet. Stel jezelf een vernieuwend doel dat je wel haalbaar lijkt en blijf jezelf ontwikkelen!
   Een paar ideetjes:
   – touwtjespringen (1x springen, 2x draaien)
   – handstand, lopen op je handen
   – push-ups onder de knie krijgen, dan op 1 hand of met handjeklap
   – yogahoudingen, stretchen

   Veel beweegplezier gewenst en die kilo’s raak je echt vanzelf kwijt als je gewoon gezonde keuzes maakt!

   • Daisy 5 september 2014 bij 09:01 #

    Hoi Willemijn,

    Bedankt voor je reactie!

    Ik zal inderdaad wat geduld moeten hebben.. Het zit er zo aan.. maar als het eraf moet is er ineens geen haast bij..:)

    Ik ga je tips mbt krachtraining opvolgen en weer beginnen met touwtje springen!

    Dankjewel!

    Groetjes,

    Daisy

   • Willemijn 5 september 2014 bij 11:49 #

    Goed om te horen! Heel veel succes!

 9. Wendy 2 februari 2015 bij 23:36 #

  Ik geloof niet meer in de 2000 kcal voor een vrouw om gewicht te houden. Ik was jarenlang te zwaar en zat altijd ruim onder die 2000 kcal.

  Na intensief lezen op internet kwam ik erachter dat je 2000 kcal per dag zou kunnen consumeren als je 3 keer per week sport.
  Doe je dat niet, krijg je dus te veel kcal binnen.

  Uitslaggevend is je BMR

  Het BMR of Basaal Metabolisme geeft aan hoeveel calorieën je lichaam verbruikt als het in rust is. Als je daarna aangeeft hoe actief je dag is. Of je veel of weinig beweegt/sport dan kan je bij benadering berekenen hoeveel calorieen je per dag kan gebruiken om je gewicht op peil te houden

  Ik hou mijn achtiviteiten nu bij en tel die op bij BMR, tel alle calorien en ben voor het eerst in mijn leven zonder grote moeite 10 kilo afgevallen. Door onder deze optelsom te blijven.
  En in later stadium om er niet overheen te komen en weer aan te komen.

  • Willemijn 3 februari 2015 bij 11:12 #

   Ik ben het helemaal met je eens!
   Het kan goed zijn dat in jouw geval 2000 kcal juist te veel was. Voor anderen is het juist weer te weinig. Het is echt een getal ‘uit de losse pols’ dat geen recht doet aan de verschillen tussen mensen.

   Lijkt me wel lastig om voldoende vitaminen en mineralen binnen te krijgen, om het moment dat je BMR+dagelijkse verbranding nog steeds een heel beperkt aantal calorieën is. Hoe ga je daarmee om?

   • Wendy 3 februari 2015 bij 13:29 #

    Mijn BMR is 1380 kcal. Ik heb verschillend werk. Maar meeste is zittend, huishoudelijke dingetjes erbij mag ik vaak niet meer dan 1500/1550 kcal. Om af te vallen heb ik niet meer dan 1200 kcal genuttigd. Onderhoud is 1400 kcal en in het weekend dan wat losser. En zo kom ik op het gemiddelde van 1500 kcal per dag. Gaat uiteindelijk om totale aantal kcal per week.
    Fruit laat ik om de fruit suikers staan. Wel veel groente. En tja.. Af en toe een vitamine tablet.

    Ik heb me de Jawbone Up gegund en hou zo alle beweging zonder moeite bij.
    Voeding bijhouden met myFitnessPal. Uitermate verhelderend. Mijn grote boosdoener bleek pasta te zijn. En plakje kaas op brood. Dat komt dan dus ook niet meer op tafel of maar heel af en toe

    Ik vind dat er meer duidelijk zou moeten komen op verpakkingen, omdat de aangaven beslist niet voor iedereen kloppen. Maar alleen voor mensen die sporten. Ik geloof er totaal niet in dat een vrouw met normaal gewicht en lengte 2000 kcal per dag kan consumeren zonder sporten en dan niet aankomt. Want voor zo’n vrouw is de rust metabolisme ook niet hoger dan rond de 1350 kcal. Voor de restenderende 650kcal moet je behoorlijk wat bewegen per dag. Hoe moet je dat halen zonder sport??

    Naast mijn zittend werk, werk ik ook 1 volle dag in de huishouding dat is flink aanpoten.. Kom ik alsnog niet boven de 1600/1650, op die dag mag ik wat meer eten van mezelf.

    Dat lijkt me sowieso nog het meest effectieve. Alles per dag bekijken. Niet bewegen=weinig eten, Veel bewegen=dan wat meer, te veel gegeten en niet bewogen=volgende dag compenseren of nog op de dag zelf avonds op de hometrainer oid..

 10. rephrasetheworld 2 maart 2015 bij 00:52 #

  Beste,
  Ik heb geen idee hoeveel calorieen ik zou moeten eten. Momenteel heb ik een gewicht van 53 kg en een lengte van 165 cm. Qua gewicht zou ik graag afvallen tot 51 kg (en dus even wat minder cal tot me nemen) om dan te stabiliseren (hoeveel cal moet ik op dat moment dan eten?). Mijn leeftijd is 22.
  Mvg

  • Willemijn 8 april 2015 bij 07:05 #

   Dag Rephrasetheworld,

   het is eigenlijk niet te doen op afstand tot een goed advies hiervoor te komen. Eet je de laatste tijd ongeveer hetzelfde dagelijks? Reken dan eens uit hoeveel dat is, dan is dat waarschijnlijk het aantal calorieën dat je dagelijks tot je moet nemen (gemiddeld).

   Ik ken natuurlijk je bouw niet, maar bij een lengte van 165 lijkt het me onverstandig bij een gewicht van 53 kilo echt te gaan lijnen. Juist door bij een laag gewicht te gaan lijnen kun je namelijk eetstoornissen triggeren, en daar zit je natuurlijk niet op te wachten.

   Mijn advies: blijf gewoon eten hoe je tot nu toe eet, laat eventueel wat kleine ongezonde dingen achterwege en zet in op krachttraining, daardoor gaat je ruststofwisseling omhoog en krijgt je lichaam meer vorm, waardoor je je slanker voelt 🙂

 11. Michael 8 november 2015 bij 11:44 #

  Hallo,
  Ik heb een probleem met overgewicht.
  Ik ben 34jaar en 1m76 en sinds ik ben moeten stoppen met judo heel wat bijgekomen. ik weeg nu 107kg en zou graag 22 kg afvallen. Maar hoe begin ik hier aan en hoeveel mag ik eten. (probleem is dat ik graag eet en niet graag met honger zit). Ik hoop dat u mij kan helpen met enkele tips.
  thx Michael

 12. S 26 februari 2016 bij 18:39 #

  Hallo,

  Ik zit met overgewicht 2 jaar terug woog ik 60 en nu 80. Volg nu een 1800 a 2000 kcal programma.
  Vooral na het ontbijt krijg ik enorm snel trek terwijl ik 50 gram havermout met 250 ml magere melk een banaan en walnoten eet dat is een behoorlijk ontbijt. Na een klein uurtje begint mn maag weer te knorren zo ook met avondeten:
  200 gram zoete aardappelen of zilvervliesrijst
  200 gram kip
  200,groente

  Lunch 4 knackbrod met zalm ei tonijn of kipfilet met een salade met 1 el olijfolie.

  Ik heb constant honger!!
  Ik snap er niets van.
  Voorheen at ik 1 pita met dikke nutella in de ochtend en ik had geen honger tot de middag dan nam ik weer 2 grote pitas)arabisch brood) met hummus of nutella en nooit trek…
  Nu. Eet ik heel veel en geZond en heb een comstant weeiiig gevoel!
  Wat moet ik doen?

Laat je even een berichtje achter?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s